Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ

Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ – Με «τρίπλα» θα πάρει το δημόσιο το 34%

Φόρος αίματος στα ορυχεία της ΔΕΗ

Σε 35 ανέρχονται το 2012 τα εργατικά ατυχήματα στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων 2013

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων από 1/1/2013 δίνετε απο τις 14/8/2013

Από τα γραφεία… στα ορυχεία!

Χιλιάδες εργαζόμενοι της ΔΕΗ, τους επόμενους μήνες, θα βρεθούν από τα γραφεία στα… ορυχεία

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.


Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Ασφαλιστικά από την Elpedison για τις αναδρομικές χρεώσεις του ΑΔΜΗΕ

Νέα τροπή παίρνει η διαμάχη ανάμεσα στη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ για την αναδρομική χρέωση τεσσάρων μηνών που έχει κάνει ο τελευταίος μετά τη νέα μέθοδο υπολογισμού της τιμής που πληρώνουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για ΑΠΕ. Στο «παιχνίδι» μπαίνουν και οι υπόλοιποι προμηθευτές που αμφισβητούν και αυτοί τις χρεώσεις του ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του energypress η εταιρεία Elpedison Energy έχει κάνει καταγγελία στη ΡΑΕ και αίτηση προσωρινών μέτρων κατά του ΑΔΜΗΕ. Οι απαιτήσεις των υπόλοιπων προμηθευτών αφορούν βεβαίως πολύ λιγότερα ποσά από τα 48 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα για την Elpedison το αμφισβητούμενο ποσό κινείται στα επίπεδα των 500 χιλ. ευρώ.
Πώς έχει το θέμα
Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια όταν με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μήνου η ΔΕΗ αμφισβήτησε χρέωση 48,2 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία προέκυψε από τη νέα μέθοδο υπολογισμού της τιμής που πληρώνουν στο Διασυνδεμένο Σύστημα οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για τις κιλοβατώρες που παράγονται από Ανανεώσιμες Πηγές.
Η εκκαθάριση της παραγωγής αυτής γίνεται από το Διαχειριστή του Συστήματος (ΑΔΜΗΕ), ο οποίος απέστειλε στη ΔΕΗ διορθωτικές εκκαθαρίσεις για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και μέρος του Αυγούστου του 2013 συνολικού ύψους 48,2 εκατομμυρίων.
Η ΔΕΗ αμφισβητώντας την αναδρομική εφαρμογή της νέας μεθόδου, δεν σχημάτισε πρόβλεψη αντίστοιχου ποσού, και ως εκ τούτου τα αποτελέσματά της είναι βελτιωμένα κατά το ποσό αυτό. Επιπλέον κατέθεσε ένσταση αναμένοντας την εξέτασή της.
Από την πλευρά του ο ΑΔΜΗΕ, 100% θυγατρική της ΔΕΗ, έχει εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη με τη ΔΕΗ. Έτσι ο ΑΔΜΗΕ διαμήνυσε με επίσημο έγγραφό του στη ΔΕΗ, ότι ο Νόμος 4152 του 2013 ο οποίος προβλέπει τη νέα μέθοδο υπολογισμού της τιμής που πληρώνουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για ΑΠΕ, έχει ισχύ από τις 9 Μαΐου 2013, που είναι η ημερομηνία δημοσίευσής του στο ΦΕΚ.
Μάλιστα όπως τονίζει προς τη ΔΕΗ, ο Νόμος περιγράφει με σαφήνεια τον τρόπο της νέας χρέωσης και άρα οι συμμετέχοντες στην αγορά προμηθευτές, γνώριζαν την επιβολή της χρέωσης, οπότε και θα έπρεπε να κάνουν τις απαραίτητες προβλέψεις στα λογιστικά τους βιβλία.
Στην ουσία δηλαδή ο ΑΔΜΗΕ αμφισβητεί με τη σειρά του ότι η ΔΕΗ δεν γνώριζε ότι ο Νόμος ισχύει από την 9 Μαΐου, και άρα δεν τίθεται θέμα αναδρομικής εφαρμογής διατάξεων, αλλά εφαρμογής των όσων προβλέπει ο νόμος από την ημερομηνία ισχύος του.
Το νέο σύστημα
Με τη νέα μέθοδο υπολογισμού της τιμής με την οποία οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας αγοράζουν τις κιλοβατώρες που παράγονται από ΑΠΕ, αυτή θα προσδιορίζεται με βάση το «μεσοσταθμικό μεταβλητό κόστος των θερμικών συμβατικών σταθμών» και όχι με την Οριακή Τιμή Συστήματος που διαμορφώνεται ανά ώρα.
Ο λόγος είναι ότι η Οριακή Τιμή έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα (χειραγώγηση τιμής, στρεβλώσεις, χαμηλή κατανάλωση) δεν αντανακλά πραγματικό κόστος και είναι πολύ χαμηλή. Έτσι με τη νέα μέθοδο επιδιώχθηκε να ελαφρυνθεί ο λογαριασμός ΑΠΕ, ο οποίος επιβαρύνεται με τη διαφορά μεταξύ Οριακής Τιμής και τιμής με την οποία πληρώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ.

«Πρόσω ολοταχώς» για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Υπηρεσίες νομικού συμβούλου θα «αγοράσει» η ΔΕΗ για την πώληση των μετοχών της 100% θυγατρικής της ΑΔΜΗΕ, η οποία ελέγχει και διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Για το λόγο αυτό απεύθυνε πρόσκληση υποβολής προτάσεων σε δικηγορικές φίρμες με εμπειρία στην κοινοτική νομοθεσία και στις μεταβιβάσεις ενεργειακών εταιρειών. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων την αυριανή.
Το γεγονός ότι η ΔΕΗ «βιάζεται» να προσλάβει νομικό σύμβουλο για τη συναλλαγή αυτή, που έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνει ότι η προτεραιότητα πώλησης του ΑΔΜΗΕ ισχύει.
Για την εξέλιξη της συναλλαγής δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί, από τη στιγμή που το σχέδιο έχειιδιομορφίες και «γκρίζες ζώνες». Η ΔΕΗ θα πουλήσει το 100% των μετοχών, αλλά ο επενδυτής θα αγοράσει το 66% και το Δημόσιο το υπόλοιπο 34%. Έτσι τίθεται ένα πρώτο ερώτημα: πού θα βρει τα λεφτά το Δημόσιο.
Το δεύτερο έχει να κάνει με τις απαιτήσεις των εργαζόμενων στην περιουσιακή βάση της ΔΕΗ, στην οποία περιλαμβάνεται και το δίκτυο μεταφοράς. Πηγές του ΥΠΕΚΑ αναφέρουν ότι το κώλυμα με τις απαιτήσεις των εργαζόμενων, θα ξεπεραστεί με νομοθετική ρύθμιση χωρίς να προκύψει πρόβλημα αντισυνταγματικότητας. Οπως αναφέρεται μάλιστα επ' αυτού διαθέτει έγκυρες νομικές γνωματεύσεις.
Σε κάθε περίπτωση, οι λεπτομέρειες για το δύσκολο και περίπλοκο εγχείρημα, αναμένεται να δοθούν στις αρχές του νέου χρόνου με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου.
Πάντως, κάποιοι «κακεντρεχείς» δεν παραλείπουν να επισημάνουν το γεγονός ότι το Δημόσιο, στην περίπτωση πώλησης του ΑΔΜΗΕ από τον μέτοχό του, τη ΔΕΗ, θα έχει διττό ρόλο που μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα.
Δηλαδή το Δημόσιο ως μέτοχος του 51% της ΔΕΗ πουλάει το 100% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ και ως οιονεί επενδυτής αγοράζει το 34% των μετοχών αυτών.
Ως πωλητής (ΔΕΗ) θα πρέπει να πετύχει υψηλό τίμημα και ως αγοραστής... το χαμηλότερο δυνατό.
Αν μη τι άλλο, η εξέλιξη του εγχειρήματος θα έχει ενδιαφέρον.