Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ

Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ – Με «τρίπλα» θα πάρει το δημόσιο το 34%

Φόρος αίματος στα ορυχεία της ΔΕΗ

Σε 35 ανέρχονται το 2012 τα εργατικά ατυχήματα στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων 2013

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων από 1/1/2013 δίνετε απο τις 14/8/2013

Από τα γραφεία… στα ορυχεία!

Χιλιάδες εργαζόμενοι της ΔΕΗ, τους επόμενους μήνες, θα βρεθούν από τα γραφεία στα… ορυχεία

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.


Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Προς τακτοποίηση οι τελευταίες εκκρεμότητες ΛΑΓΗΕ - ΑΔΜΗΕ

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι πολύ σύντομα θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τις λογιστικές εκκρεμότητες του παλιού ΔΕΣΜΗΕ επικρατεί τις τελευταίες ημέρες. Προχθές πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό το γενικό γραμματέα του ΥΠΕΚΑ Κ. Μαθιουδάκη και επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ του ΛΑΓΗΕ και του ΑΔΜΗΕ, σε σχέση με το πρόβλημα που είχε ανακύψει σε σχέση με τους ελέγχους του ορκωτού λογιστή. Συγκεκριμένα ο ορκωτός που βρίσκεται ήδη στο ΛΑΓΗΕ προκειμένου να ελέγξει τη χρήση του 2011, περιλαμβανομένης και της απόσχισης κλάδου, σταματούσε τον έλεγχο μέχρι το Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Ωστόσο η δημιουργία του ΑΔΜΗΕ έγινε το Φεβρουάριο του 2012, δηλαδή έμενε … «ορφανός» ο Ιανουάριος.
Στη σύσκεψη ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε να επεκταθεί ο έλεγχος και στον Ιανουάριο. Μπορεί για τους μη γνωρίζοντες, η εξέλιξη αυτή να φαίνεται ως μια τεχνική λεπτομέρεια, στην πραγματικότητα ωστόσο, αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα για το τελικό ξεκαθάρισμα για το διαχωρισμό των δύο εταιρειών και κυρίως για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος. Και γίνεται αντιληπτό ότι η κίνηση αυτή είναι  σημαντική για τον πρόσθετο λόγο ότι η αγορά βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή  (καθυστερήσεις πληρωμών, χρέη κλπ) και είναι αναγκαίο να υπάρξει ξεκάθαρη και διαφανής απεικόνιση για το τι χρωστάει, ποιος, ποιες είναι οι ανοιχτές απαιτήσεις κλπ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική εξυγίανση στο λειτουργό και το διαχειριστή. Όλα αυτά βεβαίως υπό την αίρεση των ευρημάτων του ορκωτού…

Τη μείωση της στήριξης των ΑΠΕ ζητά το ΔΝΤ…

Στην δραστική ανάγκη αλλαγής τους σημερινού μοντέλου στήριξης των ΑΠΕ, ως προϋπόθεση για τη χορήγηση δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών, φέρεται να επιμένει το ΔΝΤ, όπως προκύπτει από τις επαφές που είχε τις τελευταίες ημέρες ο επικεφαλής του στην Αθήνα Μπομπ Τράα με φορείς και εκπροσώπους του χώρου της ηλεκτρικής ενέργειας.
Κυρίαρχο θέμα στις επαφές ήταν το δάνειο, και βασική αιτία απροθυμίας του ΔΝΤ να το εγκρίνει είναι ο ειδικός λογαριασμός των ΑΠΕ (ΛΑΓΗΕ), αφού ο κ. Τράα γνωρίζει καλά πως το διαιωνιζόμενο πρόβλημα της ελληνικής αγοράς δεν είναι ταμειακό αλλά διαρθρωτικό.
Φαύλος κύκλος…
Πρόκειται για το γνωστό θέμα που έχει θέσει εδώ και δύο μήνες η τρόικα, με το σκεπτικό πως αν δεν αλλάξει το σημερινό μοντέλο στήριξης των ΑΠΕ, η αγορά  ηλεκτρικής ενέργειας θα παραμένει ένα "βαρέλι δίχως πάτο" οδηγώντας μαθηματικά ξανά σε αύξηση του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ, και άρα στην ανάγκη νέου δανείου, κ.ό.κ. Και από τη στιγμή που ένα δάνειο 300 εκ. ευρώ στο ΛΑΓΗΕ αυξάνει το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, για να εγκριθεί από το ΔΝΤ πρέπει κι αυτό να πειστεί ότι σε 6 μήνες από σήμερα δεν θα χρειασθεί και νέο δάνειο, ερώτημα φυσικά ρητορικό αφού όλοι γνωρίζουν την απάντηση.
Τα νούμερα που παρουσιάστηκαν στις συναντήσεις μιλούν από μόνα τους : Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Παπακωσταντίνου και τα μέτρα που είχε εξαγγείλει, το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ από τα 195 εκ. ευρώ στο τέλος του 2011, θα έπεφτε στα 100 εκ. ευρώ στο τέλος του 2012, για να μηδενισθεί στο τέλος του 2013. Ωστόσο, όχι μόνο δεν έχει μειωθεί το έλλειμμα, αλλά σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχει αυξηθεί στα 220 εκ. ευρώ ! Τα νούμερα συμπίπτουν με τις εκτιμήσεις της έκθεσης της Price Waterhouse Coopers που έγινε για λογαριασμό της ΡΑΕ (Απρίλιος 2012).
Τα ελληνικά παράδοξα
Έχουμε επομένως ένα σύστημα που ημέρα με την ημέρα -επειδή εντάσσονται συνεχώς νέα έργα ΑΠΕ- γίνεται όλο και πιο ελλειμματικό, που πληρώνει ταρίφες π.χ. 55 λεπτών για φωτοβολταικά στις στέγες όταν η χονδρική τιμή έχει καταρρεύσει κάτω από 40 λεπτά (χθες στα 37 λεπτά), και χωρίς κανένα από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για να το στηρίξουν να έχει εφαρμοστεί ή αποδώσει τα αναμενόμενα (τέλος ΕΡΤ, τέλος λιγνίτη, έσοδα από ρύπους).
Την αποτυχία των μέτρων μείωσης του ελλείμματος και τα ελληνικά παράδοξα διαπιστώνει και το ΔΝΤ, ωστόσο ουδείς γνωρίζει ποια ακριβώς λύση για τις ΑΠΕ θα προτείνει, με κάθε ενδεχόμενο να είναι ανοικτό : από μια περαιτέρω μείωση στις ταρίφες και καθιέρωση του συστήματος Feed In Premium , μέχρι φόρο στα κέρδη των εταιρειών ΑΠΕ (για να ενισχυθεί με πόρους ο ΛΑΓΗΕ). Το ναυάγιο των μέτρων Παπακωσταντίνου επαναφέρει ακόμη πιο δυναμικά στο τραπέζι το θέμα του Feed In Premium, από το οποίο η τελευταία έκθεση του πρώην υπ. ΠΕΚΑ έπαιρνε αποστάσεις, παρ’ ότι προωθείται από τον Επίτροπο Ετινγκερ.
Βέβαια οι εξελίξεις σε επίπεδο Κομισιόν μπορεί να είναι ραγδαίες. Υπενθυμίζουμε πρόσφατο δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung για έγγραφο της Κομισιόν ότι προτίθεται να προχωρήσει σε σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων στις ΑΠΕ, αφού το κόστος τους γίνεται απαγορευτικό. Σενάριο που ενισχύεται από τη σημαντική μείωση του κόστους εξοπλισμού των ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταικά).
Θυμίζουμε πάντως την τελευταία επισήμανση της ΡΑΕ για τη μελέτη της PWC : "Όπως διακρίνεται από τα παραπάνω (σσ : 7 προτεινόμενα μέτρα), το θέμα του ελλείμματος (είτε λόγω Λογαριασμού ΑΠΕ, είτε λόγω οφειλών Energa/Hellas Power, είτε λόγω των αυξανόμενων επισφαλειών της Προμήθειας) είναι σημαντικά πιο πολύπλοκο και το θέμα του δανείου αποτελεί προσωρινή ενέργεια και μόνο, και όχι βιώσιμη λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ καθυστερήσεις στην υιοθέτηση των ως άνω μέτρων για την εξομάλυνση των χρηματοροών μπορεί να επαναφέρουν την αγορά στην υφιστάμενη δυσχερή θέση".