Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ

Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ – Με «τρίπλα» θα πάρει το δημόσιο το 34%

Φόρος αίματος στα ορυχεία της ΔΕΗ

Σε 35 ανέρχονται το 2012 τα εργατικά ατυχήματα στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων 2013

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων από 1/1/2013 δίνετε απο τις 14/8/2013

Από τα γραφεία… στα ορυχεία!

Χιλιάδες εργαζόμενοι της ΔΕΗ, τους επόμενους μήνες, θα βρεθούν από τα γραφεία στα… ορυχεία

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.


Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Ενταση με συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ στο υπουργείο Περιβάλλοντος


Ενταση επικράτησε το απόγευμα της Τετάρτης, πριν από λίγη ώρα, στον 6ο όροφο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην λεωφόρο Μεσογείων, όταν συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ - που πραγματοποιούν από το πρωί συμβολική κατάληψη στο κτίριο - επιχείρησαν να «εισβάλουν» στο γραφείο του υπουργού κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Νωρίτερα, στις 12 το μεσημέρι, πέντε συνδικαλιστές υπό τον πρόεδρό τους κ. Ν. Φωτόπουλο συναντήθηκαν με τον υπουργό και του ζήτησαν να αποσυρθεί η κυβερνητική διάταξη από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, το Δεκέμβριο του 2011, και έρχεται αύριο προς κύρωση στη Βουλή.

Η διάταξη αφορά στη δυνατότητα του Ελληνικού Δημοσίου να πουλήσει μερίδιο στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού και εντάχθηκε στην ΠΝΠ μετά από συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεδομένου ότι κρίθηκε πως προηγούμενη διατύπωση ήταν αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ο κ. Παπακωνστανίνου επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να διατηρήσει το δημόσιο έλεγχο των δικτύων ηλεκτρισμού σε όποια διαδικασία αποκρατικοποίησης.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Φωτόπουλος μετέβη στο χώρο, όπου βρίσκονται οι ανελκυστήρες, στον 6ο όροφο του κτιρίου και ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους συναδέλφους του.

Εν τω μεταξύ η ενδιάμεση πόρτα που οδηγεί προς τους χώρους των γραφείων του υπουργού είχε «σφραγιστεί» για λόγους ασφαλείας και δεν μπορούσε να μπει κανένας.

Αυτό φαίνεται πως «πυροδότησε» την οργή ορισμένων εκ των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ οι οποίοι, σύμφωνα με καταγγελίες στελεχών του υπουργείου, επιχείρησαν να παραβιάσουν την πόρτα προκαλώντας ζημιές.

Αμέσως ενημερώθηκε η Αστυνομία για το περιστατικό και όπως καταγγέλουν εργαζόμενοι μια από τις διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονταν σε επιφυλακή έξω από το κτίριο ανέβηκε στον 6ο όροφο και τους απώθησε.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: «Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση συνολικά και ο συγκεκριμένος Υπουργός δεν νομοθετούν κάτω από απειλές και καταλήψεις. Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ας αναλάβει τις ευθύνες της σε αυτές τις κρίσιμες για τη χώρα στιγμές».

Λίγο πριν τις 18.00 ο υπουργός έφυγε από το κτίριο συνοδεία δυνάμεων των ΜΑΤ.

Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστές δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στο κτίριο του υπουργείου καθώς όπως αναφέρουν «ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του δικτύου υψηλής τάσης του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) της ΔΕΗ».

«Θα τους κλείσουμε τους δρόμους. Κάνουμε το χρέος μας. Πιέζουμε για να πάρουν πίσω όλα όσα σχεδιάζουν», δήλωσε από τον έκτο όροφο του υπουργείου ο κ. Φωτόπουλος, απευθυνόμενους προς τους εργαζομένους που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο.

Και προειδοποίησε: «αν δεν πάρουν πίσω το νόμο, εμείς δε θα φύγουμε. Δε θα λυγίσουμε και δε θα λιποτακτήσουμε». Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ είπε ότι «θα φύγουμε μόνο με τη δέσμευση ότι η παράγραφος θα αποσυρθεί από το νόμο» και κάλεσε τους συναδέλφους του να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

«Στις 31/12, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου καταργήθηκαν άρθρα του νόμου 4001, τα οποία προέβλεπαν άμεση ή έμμεση κρατική εποπτεία του ΑΔΜΗΕ. Στην ουσία, δηλαδή, καταργείται η κρατική εποπτεία. Συνεπώς, το δίκτυο υψηλής τάσης της ΔΕΗ, μπορεί πλέον να περάσει στα χέρια ιδιωτών», τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού της ΔΕΗ (ΕΔΟΠ - ΔΕΗ), κ. Γιώργος Μπίτζας, εξαγγέλοντας επίσης κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Δεκάδες εργαζόμενοι της ΔΕΗ παραμένουν μέχρι τώρα έξω από το υπό κατάληψη κτίριο, που φρουρείται από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ στα παράθυρα του ανεμίζουν σημαίες της ΓΕΝΟΠ, που τοποθέτησαν οι περίπου 50 συνδικαλιστές που βρίσκονται εντός του κτιρίου.

Στα ύψη η ΟΤΣ, εκατομμύρια κόστισε η κατάληψη του ΑΔΜΗΕ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο διαχειριστής

Ημέρες … Ιουνίου ζει εκ νέου η ΔΕΗ, η οποία καλείται να πληρώσει εκατομμύρια ευρώ, όσο δηλαδή είναι το κόστος που προκύπτει από τις χθεσινές κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και την κατάληψη του ΑΔΜΗΕ. Το «εκρηκτικό» κοκτέιλ που δημιούργησε η υψηλή ζήτηση, η αδυναμία «υποδοχής» εισαγωγών λόγω της κατάληψης στο κέντρο του Αγίου Στεφάνου, η μη λειτουργία ενός σημαντικού αριθμού μονάδων λόγω συντήρησης, η υψηλή ζήτηση αλλά και η αδυναμία του ΑΔΜΗΕ να καταρτίσει ημερήσιο προγραμματισμό για σήμερα, φέρνει το σύστημα να λειτουργεί επί δύο ημέρες με τιμές ΟΤΣ έως και τα 144 ευρώ η μεγαβατώρα!
Παράλληλα όμως η κατάληψη της ΓΕΝΟΠ δημιούργησε σοβαρότατα προβλήματα για τον ενεργειακό προγραμματισμό, με αποτέλεσμα ο ΑΔΜΗΕ να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να θέσει όλες τις υδροηλεκτρικές μονάδες σε κατάσταση ρύθμισης φορτίου συχνότητας και οι χειριστές των μονάδων παραγωγής να λαμβάνουν εντολές κατανομής τηλεφωνικά από το εθνικό κέντρο ελέγχου του ΑΔΜΗΕ.
Θυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της απεργίας του Ιουνίου με αίτημα τη μη περαιτέρω ιδιωτιοποίηση της ΔΕΗ, η εταιρεία μέτρησε ζημιές της τάξης των 3 έως 4 εκατ. ευρώ ημερησίως, χωρίς μάλιστα να έχει ξεφύγει η ΟΤΣ σε υψηλά επίπεδα όπως συνέβη χθες, μόνο εκ του γεγονότος ότι αναγκάστηκε να υποκαταστήσει λιγντική ενέργεια από φυσικά αέρια των ανεξάρτητων παραγωγών.
Τιμές
Επί 12 ώρες από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 10 το βράδυ, με εξαίρεση μία ώρα, η οριακή τιμή του συστήματος είχε εκτοξευθεί πάνω από τα 110 ευρώ η μεγαβατώρα. Μάλιστα για 4 ώρες η ΟΤΣ βρέθηκε λίγα ευρώ κάτω από το όριο των 150 ευρώ, στα 144 ευρώ η μεγαβατώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περισσότερες ακριβές ώρες, την τιμή καθόριζε η ίδια η ΔΕΗ! Πως συνέβη αυτό; Μα εξαιτίας της λειτουργίας σε πλήρες φορτίο της μονάδας του Αγίου Γεωργίου, δηλαδή της πλέον αναποτελεσματικής και ακριβής μονάδας φυσικού αερίου που υπάρχει στο σύστημα. Αποτέλεσμα κατά τη χθεσινή ημέρα να καταγράφεται νέο ρεκόρ μέσης οριακής τιμής στα 98,098 ευρώ η μεγαβατώρα.
Εκτός
Βεβαίως για να μπει σε λειτουργία το Κερατσίνι, ένας σημαντικός αριθμός άλλων πιο αποδοτικών μονάδων χθες βρέθηκε εκτός. Έτσι σ μικρό φορτίο λειτούργησαν οι Πτολεμαΐδες 2 και 3 ενώ εκτός λειτουργίας ήταν η Πτολεμαΐδα 4. Εκτός λειτουργίας για συντήρηση βρέθηκε και η μονάδα της Elpedison στη Θεσσαλονίκη, λόγω συντήρησης. Αλλά και τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ λειτούργησαν με εξαιρετική φειδώ, καθώς όπως αναφέρουν πληροφορίες παρά τις πρόσφατες βροχές, τα αποθέματα στους ταμιευτήρες συνεχίζουν να είναι σε μη ικανοποιητικά επίπεδα. Έτσι χθες περιορισμένη λειτουργία και για λίγες ώρες είχαν τα Κρεμαστά, το Καστράκι και ο Στράτος, η Σφηκιά και ο Θησαυρός, το Πουρνάρι , ο Λάδωνας, ο Εδεσσαίος και ο Άγρας, με την υδροηλεκτρική παραγωγή να κυμαίνεται μόλις στις 8175 μεγαβατώρες (και ακόμη 4787 μεγαβατώρες «υποχρεωτικά» νερά).
Εισαγωγές
Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε χθες αφορούσε στην αδυναμία υποδοχής εισαγωγών – 300MW από τη Βουλγαρία. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΑΔΜΗΕ επικαλέστηκε force majeure εξαιτίας της κατάληψης προκειμένου να μην κληθεί να πληρώσει και αποζημιώσεις για τις εισαγωγές που είχαν προγραμματιστεί και δεν έγιναν. Ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως το γεγονός ότι στη διάρκεια κυρίως της νύχτας αλλά και της ημέρας – για αρκετές ώρες με μεγάλη ισχύ της τάξης των351 έως και 426MW πραγματοποιήθηκαν εξαγωγές προς την Ιταλία. Το φαινόμενο εν πολλοίς εξηγείται από τις ελκυστικές τιμές με τις οποίες πουλάει η ΔΕΗ ενέργεια στη γειτονική χώρα.
Ζήτηση
Σημειώνεται ότι λόγω του ψύχους, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας εμφανίζει σημαντική αύξηση και χθες για αρκετές ώρες βρέθηκε πάνω από τα 8000MW με την αιχμή να διαμορφώνεται στα 8267MW στις 8 το βράδυ, ώρα κατά την οποία σημειώθηκε και το χθεσινό ρεκόρ στην ΟΤΣ στα 144,009 ευρώ η μεγαβατώρα.
Έκτακτη Ανάγκη
Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες, λόγω της κατάληψης της ΓΕΝΟΠ στον ΑΔΜΗΕ, ο διαχειριστής δεν κατάφερε να κάνει τον ημερήσιο προγραμματισμό χθες, για τη σημερινή ημέρα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι βρίσκεται σε ισχύ ο προγραμματισμός της Τετάρτης για την Παρασκευή . Εξάλλου όπως ανακοίνωσε χθες ο ΑΔΜΗΕ, λόγω των κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ θα σταματήσουν σήμερα όλες οι ανταλλαγές ενέργειας στα σύνορα. Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ αναφέρει ότι «δεν είναι εφικτή η πρόσβαση του αρμόδιου προσωπικού στο Σύστημα Διαχείρισης Πληροφοριών Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας. Κατά συνέπεια, προς το παρόν δεν είναι δυνατό να εκτελεστούν οι απαραίτητες διαδικασίες που σχετίζονται με το προγραμματισμό ανταλλαγών ενέργειας στις Διασυνδέσεις του Ελληνικού Συστήματος με τα όμορα Συστήματα για την Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012. Κατόπιν τούτου, δε θα προγραμματιστούν ανταλλαγές ενέργειας μέσω των Διασυνδέσεων του Ελληνικού Συστήματος για τις 10/02/2012».

Xρυσα Λιαγγου: Η έλλειψη ρευστότητας των ΔΕΣΜΗΕ, ΔΕΗ απειλεί τη χώρα με ενεργειακό μπλακ άουτ

Tο ενδεχόμενο σοβαρών προβλημάτων στην ομαλή τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια προσπαθεί να αποτρέψει η κυβέρνηση, καθώς το έλλειμμα του ΔEΣMHE και η έλλειψη ρευστότητας της ΔEH οδηγούν σε ολική κατάρρευση την αγορά ενέργειας. O ΔEΣMHE εξακολουθεί να αδυνατεί να αποπληρώσει τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ με μεγάλες καθυστερήσεις αποπληρώνει και τους παραγωγούς από ανανεώσιμες πηγές. Tο πρόβλημα ρευστότητας της ΔEH επιδεινώνεται και παρά την προσπάθεια της διοίκησης να ωραιοποιήσει την κατάσταση, διαψεύδοντας τα σχετικά δημοσιεύματα, αρμόδια στελέχη της Επιχείρησης περιγράφουν το πρόβλημα ως μείζον, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για τον αντίκτυπο στο σύνολο της οικονομίας. H Επιχείρηση, όπως τονίζουν στην «K», έχει σταματήσει τις πληρωμές σε εργολάβους, ενώ αυτόν τον μήνα θα δυσκολευθεί να καταβάλει τις υποχρεώσεις της και προς τη ΔEΠA. Eπιπλέον, δεν φαίνεται να έχει κλείσει πλήρως το θέμα της αναχρηματοδότησης των δανείων ύψους 700 εκατ. ευρώ που λήγουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, γεγονός που επιτείνει τα προβλήματα ρευστότητας.
H «στάση πληρωμών» που έχει κηρύξει η αγορά ηλεκτρισμού καταλήγει στη ΔEΠA ως προμηθεύτρια των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο. Oι ανεξόφλητες οφειλές παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας προς τη ΔEΠA ανέρχονται σήμερα στα 175 εκατ. ευρώ, γεγονός που προβληματίζει τη διοίκηση της εταιρείας, η οποία καλείται σε καθορισμένες ημερομηνίες να αποπληρώνει τους προμηθευτές της (Pωσία και Aλγερία). O επικεφαλής της ΔEΠA κ. Xάρης Σαχίνης σε δήλωσή του στην «K» αναφέρει ότι δεν τίθεται προς το παρόν κανένα πρόβλημα αποπληρωμής των προμηθευτών της ΔEΠA. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι εάν οι πελάτες της εταιρείας συνεχίσουν να μην πληρώνουν για διάστημα δύο μηνών, τότε η ΔEΠA σίγουρα δεν θα μπορεί να εξακολουθεί να τους τροφοδοτεί με αέριο. O κ. Σαχίνης δεν αποκλείει, δηλαδή, το ενδεχόμενο να αναγκαστεί η ΔEΠA να κλείσει τη στρόφιγγα που τροφοδοτεί με αέριο τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, γεγονός που σημαίνει περικοπές φορτίου και για τους καταναλωτές ηλεκτροδότηση με το «δελτίο». O κ. Σαχίνης μιλάει για εναλλακτικά σενάρια που εξετάζει η εταιρεία προκειμένου να μη διαταραχθεί η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς σε αέριο και κατ’ επέκτασιν σε ηλεκτρισμό, αποκλείοντας αυτό της παράτασης αποπληρωμής των προμηθευτών. «Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με την πληρωμή των προμηθευτών μας», δηλώνει κατηγορηματικά. «Θέλουμε να βοηθήσουμε την αγορά να επανέλθει σε ένα σημείο που να μην υπάρχουν χρέη, γι’ αυτό και εξακολουθούμε να προμηθεύουμε τους πελάτες μας με αέριο. Πιστεύω ότι υπάρχει σύμπνοια απόψεων για το πρόβλημα και ότι θα βρεθούν τα χρήματα για την επανεκκίνηση της αγοράς», δηλώνει ο κ. Σαχίνης.
Παράγοντες της αγοράς, πάντως, διαβλέπουν πρόβλημα «τύπου» Oυκρανίας και αναγνωρίζουν στην ελληνική αγορά ενέργειας συμπτωματολογία των υπό κατάρρευση αγορών στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. H έγκαιρη διασφάλιση κεφαλαίων κίνησης ύψους 300 εκατ. ευρώ για τον ΔEΣMHE, τη ΔEH και τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς μέσω δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου εμφανίζεται αυτή τη στιγμή ως η μοναδική λύση από τους εμπλεκομένους στην αγορά και σε αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται να κινείται η κυβέρνηση. H κρίσιμη συνάντηση για το θέμα, με την παρουσία και του υφυπουργού Oικονομικών Φ. Σαχινίδη, που αναμενόταν χθες, αναβλήθηκε για σήμερα λόγω ασθένειας του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Παπακωνσταντίνου

"Σαρώνει" ηλεκτρισμό - αέριο, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ το νέο μνημόνιο - όλες οι αλλαγές και τα χρονοδιαγράμματα

Σαρωτικές αλλαγές στον τομέα του ηλεκτρισμού, του φυσικού αερίου και των ΑΠΕ φέρνει το νέο μνημόνιο. Μεταξύ των σημαντικότερων προβλέψεων περιλαμβάνονται νέες περικοπές τις εγγυημένες τιμές των ΑΠΕ, επίσπευση των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων, πωλήσεις λιγνιτικών αλλά και υδροηλεκτρικών μονάδων, με χρονοδιάγρμμα ολοκλήρωσης το Νοέμβριο του 2013.
Αλλαγές περιλαμβάνονται και τα τιμολόγια του ρεύματος, για τα οποία προβλέπεται νέα αύξηση στο δεύτερο τρίμηνο και απελευθέρωση των οικιακών τιμολογίων από τον Ιούνιο του 2013.
ΔΕΗ
Σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, στο πρώτο τρίμηνο του έτους λαμβάνονται οι οριστικές αποφάσεις για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη και τα μέτρα ξεκινούν να εφαρμόζονται από το 2 τρίμηνο του 2012, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το Νοέμβριο του 2013.
Παράλληλα το νέο μνημόνιο αναφέρει ότι η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ λαμβάνει μέτρα για την πώληση υδροηλεκτρικής παραγωγικής ικανότητας και άλλων παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων σε επενδυτές. Αν και χωριστή διαδικασία με τους λιγνίτες, η πώληση των υδροηλεκτρικών μπορεί να γίνει από κοινού.
Ωστόσο όπως ρητά προβλέπεται στο μνημόνιο: «Η πώληση υδροηλεκτρικής παραγωγικής ικανότητας (α) δεν θα καθυστερήσει την πώληση λιγνιτικών περιουσιακών στοιχείων πέραν του χρονικού πλαισίου που προβλέπει η σχετική Απόφαση της Επιτροπής και (β) δεν θα εμποδίζει την πώληση λιγνιτικών περιουσιακών στοιχείων άνευ ελάχιστης τιμής».
Για τις νέες θυγατρικές μεταφοράς και διανομής το μνημόνιο προβλέπει αυστηρά χρονοδιαγράμματα
Για τη μεταφορά (ΑΔΜΗΕ): μεταφορά προσωπικού και περιουσιακών στοιχείων μέσα στο Φεβρουάριο
Διανομή (ΔΕΣΔΗΕ) ολοκλήρωση μεταφοράς προσωπικού και περιουσιακών στοιχείων στο πρώτο τρίμηνο του 2012
Πιστοποίηση των δύο εταιρειών από τη ΡΑΕ στο δεύτερο τρίμηνο του 2012.
Αντίστοιχα για το φυσικό αέριο και το διαχωρισμό της ΔΕΠΑ το νέο μνημόνιο προβλέπει:
- Διαχωρισμό ΔΕΠΑ ΔΕΣΦΑ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012
- Πιστοποίηση από τη ΡΑΕ στο τρίτο τρίμηνο του 2012

Τιμολόγια
Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από το 2ο τρίμηνο του έτους «δείχνει» το νέο μνημόνιο. Ειδικότερα όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά το δεύτερο τρίμηνο του 2012 θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα ώστε μέχρι τον Ιούνιο του 2013 τα τιμολόγια θα αντανακλούν τις τιμές χονδρικής αγοράς.
Από το 2ο τρίμηνο του 2013 η κυβέρνηση καταργεί τα νόμιμα τιμολόγια για όλους, πλην των ευπαθών καταναλωτών, ουσιαστικά ανοίγοντας την αγορά και δίνοντας το πράσινο φως στη ΔΕΗ και στις άλλες εταιρείες να διαμορφώνουν ελεύθερα τις τιμές του ρεύματος.
ΑΠΕ
Στον τομέα των ΑΠΕ, το νέο μνημόνιο προβλέπει κατάρτιση ενός νέου σχεδίου μεταρρύθμισης των προγραμμάτων επιδότησης στις ΑΠΕ, «ώστε να καταστούν πιο συμβατά προς τις εξελίξεις της αγοράς και να μειωθούν οι πιέσεις στα δημόσια οικονομικά».
Μεταξύ άλλων προτείνεται να αλλάξει το σύστημα των εγγυημένων τιμών για την ενέργεια από ΑΠΕ κατά τρόπο ώστε να αποφεύγεται πιθανή υπερβολική αποζημίωση.
Όπως αναφέρεται στο μνημόνιο, το σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει:
«▪ χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων και συζητήσεων των αρμόδιων για τη μεταρρύθμιση του υποστηρικτικού προγράμματος
▪ επιλογές μεταρρύθμισης του υποστηρικτικού προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου του μοντέλου εγγυημένης διαφορικής τιμής και προσδιορισμός σε κάθε επιλογή της μεθόδου υπολογισμού των τιμολογίων και του τρόπου αποφυγής πιθανής υπερβολικής αποζημίωσης.
▪ τρέχουσες και αναμενόμενες τάσεις στο κόστος για όλες τις σχετικές τεχνολογίες.
▪ εξέταση της επιλογής αυτόματης μείωσης τιμολογίου.
▪ μέτρα για την ανάπτυξη πηγών αιολικής και ηλιακής ενέργειας. [1ο τρίμηνο 2012]»
Για το πρόγραμμα Ήλιος προβλέπεται να έχει ψηφιστεί η σχετική νομοθεσία στο 1ο τρίμηνο του 2012 να διευκολυνθεί η διαδικασία αδειοδότησης το 2ο τρίμηνο και να ξεκινήσει η συνεργασία με άλλες χώρες της ΕΕ.
Λοιπά μέτρα
Το μνημόνιο προβλέπει επίσης αλλαγές στους κανονισμούς λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια, τη διαχείριση της συμφόρησης και την κατανομή δυναμικότητας χωρίς διακρίσεις στα δίκτυα αερίου και ηλεκτρισμού. Επίσης θα πρέπει να θεσπιστεί νέος κώδικας από τη ΡΑΕ για το διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρισμού, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012.
Τέλος η κυβέρνηση δεσμεύεται :
▪ Να δημιουργήσει Υπηρεσία Μίας Στάσης (One-Stop Shop) για την αδειοδότηση και έγκριση των ακόλουθων κατηγοριών έργων υποδομής [4ο τρίμηνο 2012]: εγκαταστάσεις ΥΦΑ, έργα αποθήκευσης και μεταφοράς φυσικού αερίου και γραμμές μεταφοράς ηλεκτρισμού.
▪ Να θεσπίσει κώδικα ΥΦΑ (υγροποιημένου φυσικού αερίου), εγκεκριμένο από τη ΡΑΕ, ο οποίος να διασφαλίζει διαφάνεια και άνευ διακρίσεων πρόσβαση στο σταθμό ΥΦΑ της Ρεβυθούσας και τον αποτελεσματικό καταμερισμό μη χρησιμοποιούμενης δυναμικότητας. [3ο τρίμηνο 2012]