Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ

Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ – Με «τρίπλα» θα πάρει το δημόσιο το 34%

Φόρος αίματος στα ορυχεία της ΔΕΗ

Σε 35 ανέρχονται το 2012 τα εργατικά ατυχήματα στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων 2013

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων από 1/1/2013 δίνετε απο τις 14/8/2013

Από τα γραφεία… στα ορυχεία!

Χιλιάδες εργαζόμενοι της ΔΕΗ, τους επόμενους μήνες, θα βρεθούν από τα γραφεία στα… ορυχεία

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.


Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ ΑΕ πρέπει να διαχωριστούν σε επίπεδο υπηρεσιών μισθοδοσίας

ΕΝΤΟΣ ενός έτους θα πρέπει η ΔΕΗ και η ΑΔΜΗΕ να προχωρήσουν σε αποτελεσματικό λειτουργικό διαχωρισμό της υπηρεσίας μισθοδοσίας προσωπικού, καθώς η ΑΔΜΗΕ ΑΕ πιστοποιήθηκε ως Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Όπως σημειώνεται στη σχετική απόφαση, «από την οικονομική ανάλυση των στοιχείων του φακέλου πιστοποίησης και τη συσχέτιση των οικονομικών δεδομένων με το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης (2013-2022) διαπιστώνεται η οικονομική δυνατότητα της ΑΔΜΗΕ ΑΕ να εκπληρώσει το έργο της».
Η απόφαση της ΡΑΕ αναφέρει ότι ο αποτελεσματικός διαχωρισμός των επιχειρήσεων μεταφοράς αποτελεί βασική επιδίωξη της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, που υλοποιείται ιδίως με την εισαγωγή του θεσμού της πιστοποίησης των διαχειριστών από τις ρυθμιστικές αρχές, σύμφωνα με τις διαδικασίες των οδηγιών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και των αντίστοιχων κανονισμών.

Από την αξιολόγηση των σχετικών εγγράφων του φακέλου πιστοποίησης προκύπτει ότι μπορεί να πιστοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ ως Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Εξαίρεση αποτελεί η χρήση υπηρεσίας της ΔΕΗ για τη μισθοδοσία του προσωπικού της ΑΔΜΗΕ ΑΕ. Αιτία για την εξαίρεση αυτή είναι η αδυναμία των δύο εταιριών να προχωρήσουν σε αποτελεσματικό λειτουργικό διαχωρισμό της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Αυτό οφείλεται στη συνθετότητα μηχανογραφικής απεικόνισης των μισθολογικών κλιμακίων τους και γι' αυτό το λόγο δίνεται προθεσμία 12 μηνών για την ανάληψη της υπηρεσίας από την ΑΔΜΗΕ ΑΕ.
Εκκρεμεί επίσης η στελέχωση της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου, για την οποία η ΑΔΜΗΕ ΑΕ δεσμεύτηκε με επιστολή της ότι θα έχει προχωρήσει σε απόφαση τοποθέτησης προσωπικού έως το τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς και η υπογραφή της σύμβασης επιχειρησιακού συμφώνου με το Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΛΑΓΗΕ ΑΕ. Η υπογραφή της, εκ μέρους του ΛΑΓΗΕ, μετά την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων αναμένεται έως το τέλος Αυγούστου.

Στα Σκαριά Το Πρώτο Έργο Θαλάσσιας Ενέργειας στην Ελλάδα

Αίτηση στη ΡΑΕ για την κατασκευή έργου ΑΠΕ το οποίο θα εκμεταλλεύεται τα υποθαλάσσια ρεύματα για να παράγει ηλεκτρισμό υπέβαλε τον Ιούνιο η εταιρεία Renes Development. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σχέδιο για τα ελληνικά δεδομένα, τη στιγμή που και στο εξωτερικό η σχετική τεχνολογία κάνει τα πρώτα της βήματα με δοκιμαστικά έργα σε ορισμένες χώρες.

Η αίτηση αναφέρει ότι ο σταθμός θα εγκατασταθεί στο στενό μεταξύ της Άνδρου και της Τήνου και θα έχει ισχύ 2 MW. Η εταιρεία θεωρεί ότι το συγκεκριμένο σημείο προσφέρεται για ένα τέτοιου είδους έργο λόγω της ύπαρξης υποθαλάσσιων ρευμάτων.

Από εκεί και πέρα, η υλοποίηση του έργου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την αδειοδοτική διαδικασία, καθώς πρόκειται για την πρώτη φορά που δοκιμάζεται κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα. Η διοίκηση σημειώνει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο ρυθμιστικό καθεστώς για αυτά τα έργα στη χώρα μας, άρα θα αναγκαστεί να κινηθεί με βάση το Ν. 3851 και την ευρύτερη περιβαλλοντική νομοθεσία.

Η Renes πάντως σημειώνει ότι θα χρηματοδοτήσει την επένδυση με ίδια μέσα και αν εξασφαλιστούν οι απαραίτητες άδειες, τότε θα χρειαστούν περί τα δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του φιλόδοξου έργου. Επίσης, σημειώνεται ότι η ταρίφα που θα ισχύσει για τη συγκεκριμένη μονάδα θα είναι αυτή που αφορά τις «λοιπές ΑΠΕ».

Όπως πληροφορήθηκε το Energia. gr μετά από επικοινωνία με την διοίκηση της εταιρείας, η Renes δίνει έμφαση στις νέες τεχνολογίες των ΑΠΕ, καθώς στο παρελθόν έχει καταθέσει στη ΓΓΕΤ προτάσεις για δοκιμαστικά προγράμματα υδρογόνου. Την ίδια στιγμή όμως, η εταιρεία τονίζει ότι το περιβάλλον δεν είναι φιλικό στη χώρα μας για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την έρευνα και την δοκιμή νέων τεχνολογιών στην πράξη, πράγμα που δυσχεραίνει τις προσπάθειές της.

Ο κ. Παναγιώτης Παρίσης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, τονίζει σχετικά ότι «οι επιχειρήσεις παλεύουν καθημερινά για να εξασφαλίσουν τα βασικά, επομένως κάθε πλάνο για έρευνα ακούγεται οξύμωρο. Παρόλα αυτά, επειδή θεωρούμε ότι τέτοια έργα πέρα από το περιβάλλον βοηθούν και τον τόπο, προσπαθούμε όταν είναι και επιχειρηματικά βιώσιμα να τα αναπτύσσουμε».

Όσον αφορά την ταυτότητα της Renes, αναλαμβάνει έργα στα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά, με έμφαση και στις νέες τεχνολογίες. Ο όμιλος έχει στόχο την εγκατάσταση έργων συνολικής ισχύος 40 MW μέσα στην επόμενη διετία και ευελπιστεί να αλλάξει το οικονομικό κλίμα στην ελληνική οικονομία, προκειμένου να κυριαρχήσουν πιο ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά.

Μικρόβια διασπούν τη βιομάζα και παράγουν ηλεκτρισμό

Ηλεκτρισμός ικανός να τροφοδοτήσει ένα ολόκληρο εργοστάσιο επεξεργασίας αποβλήτων και βιολογικού καθαρισμού θα μπορούσε να παραχθεί μόνο από τα μικρόβια, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες του πανεπιστήμιου της Πενσιλβάνια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα μικρόβια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επεξεργασία (διάσπαση) της βιομάζας των αποβλήτων, είναι επίσης δυνατό να παράγουν και ρεύμα.

Η τεχνολογία βασίζεται στη νέα επιστήμη της «ηλεκτρο-μικροβιολογίας» που αξιοποιεί τη δυνατότητα ορισμένων μικροοργανισμών να «γεννούν» ηλεκτρικό ρεύμα έξω από τα κύτταρά τους.

Έτσι, τα μικρόβια θα ήταν εφικτό να καθαρίζουν υγρά απόβλητα, «τρώγοντας» την οργανική ύλη που περιέχεται στα τελευταία και, στη συνέχεια, να χρησιμοποιούν την ενέργεια που δημιουργεί ο μεταβολισμός των ουσιών, για να παράγουν βιο-ηλεκτρισμό που μετά μπορεί να αποθηκευθεί.

Εντοπίστηκε νέος ιός που στοχεύει ενεργειακές υποδομές

Καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή αυξάνεται, και λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του εντοπισμού του Gauss, «διαδόχου» του Stuxnet, που είχε προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ένας νέος ιός άγνωστης, αλλά ίσως κρατικής, προέλευσης, εντοπίστηκε από ερευνητές των γνωστών εταιρειών antivirus Symantec και McAfee.

Πρόκειται για ένα worm το οποίο οι ερευνητές των δύο εταιρειών ονόμασαν αντίστοιχα Shamoon και Disttrack. Το συγκεκριμένο επιβλαβές λογισμικό έχει τη δυνατότητα να διαγράφει πλήρως τα δεδομένα που υπάρχουν στο σκληρό δίσκο ενός υπολογιστή, πρακτικά αχρηστεύοντάς τον. Όπως αναφέρθηκε, ενδεχομένως να σχετίζεται με τον ιό Wiper, ο οποίος είχε αντίστοιχη λειτουργία και είχε χρησιμοποιηθεί κατά του υπουργείου Πετρελαίου του Ιράν τον Απρίλιο- θεωρία την οποία ωστόσο δεν δέχονται οι ερευνητές της Kaspersky Labs, που, από πλευράς τους, μιλούν για αντίγραφο, καθώς οι μέθοδοι διαγραφής που ακολουθούνται διαφέρουν από αυτές του Wiper. Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για αντίγραφο, δουλειά από script kiddies (χρήστες του Ίντερνετ που αναπτύσσουν επιβλαβή λογισμικά βασιζόμενοι πάνω στη δουλειά προηγουμένων developers) που εμπνεύστηκαν από την όλη ιστορία αναφέρεται σχετικά σε δημοσίευση στο blog της εταιρείας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Όσον αφορά τους στόχους του νέου ιού, δεν έχουν εξακριβωθεί στην αναφορά της Symantec γίνεται λόγος για τουλάχιστον έναν οργανισμό του ενεργειακού τομέα.

Η ιδιαιτερότητα του Shamoon/Disttrack είναι ότι φροντίζει ιδιαιτέρως για την αδυναμία επανάκτησης των δεδομένων που έχουν διαγραφεί. Έχει αυξημένες δυνατότητες μετάδοσης/ εξάπλωσης του εαυτού του, ενώ στοχεύει και στο τμήμα του λειτουργικού που χρησιμοποιούν οι υπολογιστές με Windows για την εκκίνησή τους. Επίσης, μεριμνά για την πληροφόρηση των αποστολέων του σχετικά με τις δραστηριότητές του, αποστέλλοντας πληροφορίες όπως ο αριθμός των αρχείων που καταστράφηκαν, και η διεύθυνση ΙΡ του μολυσμένου υπολογιστή.

Οι εκτιμήσεις περί της δραστηριότητάς του κάνουν λόγο για μικρή προς το παρόν εξάπλωση, σε λιγότερα από 50 συστήματα. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή την εβδομάδα αναφέρθηκε επίθεση με ιό κατά της σαουδαραβικής Saudi Aramco, του κολοσσού που αποτελεί το μεγαλύτερο εξαγωγό πετρελαίου στον κόσμο, αξίας που υπολογιζόταν στα 781 δισεκατομμύρια δολάρια το 2005. Αλλοι ιοί που έχουν εντοπιστεί τον τελευταίο καιρό οι οποίοι στοχεύουν υποδομές, παρουσιάζοντας ιδιαίτερη προτίμηση στον τομέα της ενέργειας, πέρα από το Stuxnet και τον Gauss, είναι ο Duqu και ο Flame.

(Ναυτεμπορική, 17/8/2012)