Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ

Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ – Με «τρίπλα» θα πάρει το δημόσιο το 34%

Φόρος αίματος στα ορυχεία της ΔΕΗ

Σε 35 ανέρχονται το 2012 τα εργατικά ατυχήματα στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων 2013

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων από 1/1/2013 δίνετε απο τις 14/8/2013

Από τα γραφεία… στα ορυχεία!

Χιλιάδες εργαζόμενοι της ΔΕΗ, τους επόμενους μήνες, θα βρεθούν από τα γραφεία στα… ορυχεία

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.


Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

ΣΠΕΦ προς ΛΑΓΗΕ: Αφού η ΔΕΗ Σας Πλήρωσε, Πληρώστε τους Παραγωγούς Φωτοβολταϊκών





Επιστολή προς την διοίκηση του ΛΑΓΗΕ απέστειλε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ, Σ. Λουμάκης, όπου θέτει ερωτήματα σχετικά με την εξόφληση των οφειλών της ΔΕΗ προς τον ΛΑΓΗΕ και την αποζημίωση των παραγωγών ενέργειας από φωτοβολταϊκά, η οποία ως γνωστόν έχει καθυστερήσει αρκετούς μήνες πλέον.
Η επιστολή έχει ως εξής:
«Την Παρασκευή 11/5/12 η ΔΕΗ ΑΕ ανάρτησε στην ιστοσελίδα της επίσημη ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία έχει εξοφλήσει πλήρως τις οφειλές της προς τους διαχειριστές και συγκεκριμένα τόσο προς τον ΑΔΜΗΕ όσο και προς τον ΛΑΓΗΕ.

Επειδή από τον περασμένο Ιανουάριο η ΔΕΗ είναι πλέον ο μοναδικός Προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα, η ανωτέρω δήλωση της οφείλει να συνεπάγεται πως και οι πληρωμές των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Φ/Β που πληρώνονται από τον ΛΑΓΗΕ πρέπει να εξομαλυνθούν. Η όποια δηλαδή ανεισπραξιμότητα λογαριασμών ΔΕΗ συνεχίζει να υφίσταται (υπάρχει ωστόσο βελτίωση σύμφωνα με την ΔΕΗ), έχει «αποστειρωθεί» πλήρως ύστερα από την έκτακτη ενίσχυση που της δόθηκε με σχετική απόφαση της Κυβέρνησης προεκλογικά (επιστροφή προκαταβολής φόρου και διακράτηση μέρους του ΕΕΤΗΔΕ) και δεν αφορά πλέον τους διαχειριστές τουλάχιστον ως προς τις δεδουλευμένες οφειλές τους (Φεβρουάριος – Μάρτιος).

Επιπλέον για τον ΛΑΓΗΕ, εξ’ όσον γνωρίζουμε από την επίσημη δημοσίευση της μελέτης της PWC για λογαριασμό της ΡΑΕ, το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ δεν έχει περαιτέρω διευρυνθεί και παραμένει στα επίπεδα του τέλους του 2011. Βελτίωση αναμένεται και εδώ ωστόσο αφού η διατήρηση του ελλείμματος οφειλόταν στην καθυστερημένη ενεργοποίηση των μέτρων που αποφάσισε το ΥΠΕΚΑ στις αρχές τους 2012 και των οποίων τα αποτελέσματα θα φανούν αργότερα στο έτος.

Από τα ανωτέρω λοιπόν τεκμαίρεται πως επί του παρόντος και όσο «αυστηρά» μας αφορά,  δεν υφίσταται λόγος υπερημεριών στις πληρωμές των παραγωγών από Φ/Β (τουλάχιστον για τα δεδουλευμένα Φεβ – Μαρ 12) παραπάνω απ’ όσες ήταν στα τέλη του 2011 δηλαδή περίπου 20 ημέρες. Αυτό άμεσα συνεπάγεται πληρωμή των δύο αυτών μηνών από τον ΛΑΓΗΕ (Φεβ-Μαρ 12) εντός του τρέχοντος μήνα.

Για μια ακόμη φορά θα σας υπενθυμίσουμε πως ο κλάδος μας, ως χαρακτηριστικά εντάσεως κεφαλαίου, αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις ανελαστικές τοκοχρεωλυτικές του υποχρεώσεις (σταθμίζουν στο 65% του τζίρου) αλλά και την απόδοση 13% ΦΠΑ επί των τιμολογίων που έχουμε εκδώσει αλλά δεν έχουμε εισπράξει, την στιγμή μάλιστα που υποχρεούμαστε να διατηρούμε τις επιχειρήσεις μας φορολογικά ενήμερες άλλως δεν έχουμε καν δικαίωμα συμμετοχής στην διαδικασία πληρωμών.

Με δεδομένη και την συγκυρία λοιπόν όπου η ΔΕΗ εξόφλησε τις οφειλές της απέναντι σας, είναι επιτακτική άμεση ανάγκη να εξοφλήσετε εντός του Μαίου τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ηλεκτροπαραγωγούς από Φ/Β περιόδου Φεβρουαρίου – Μαρτίου».