Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ

Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ – Με «τρίπλα» θα πάρει το δημόσιο το 34%

Φόρος αίματος στα ορυχεία της ΔΕΗ

Σε 35 ανέρχονται το 2012 τα εργατικά ατυχήματα στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων 2013

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων από 1/1/2013 δίνετε απο τις 14/8/2013

Από τα γραφεία… στα ορυχεία!

Χιλιάδες εργαζόμενοι της ΔΕΗ, τους επόμενους μήνες, θα βρεθούν από τα γραφεία στα… ορυχεία

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.


Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Στρέφονται κατά ΛΑΓΗΕ οι ιδιώτες για την τακτική συμψηφισμού της ΔΕΗ…

Σε νομικές ενέργειες κατά του ΛΑΓΗΕ με αναζήτηση ακόμη και ποινικών ευθυνών, ετοιμάζονται να προχωρήσουν ίσως και εντός της εβδομάδας, ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί.
Αιτία, το γεγονός ότι συνεχίζει να επιτρέπει στη ΔΕΗ να πληρώνει με τη τακτική του συμψηφισμού, με συνέπεια να μην επιμερίζεται αναλογικά στους παίκτες της αγοράς το έλλειμμά του, τόσο το συσσωρευμένο όσο και αυτό που δημιουργείται κάθε μήνα.
Το σκεπτικό των ιδιωτών είναι ότι ο ΛΑΓΗΕ πρέπει να σταματήσει να δέχεται την τακτική της ΔΕΗ, που από το Σεπτέμβριο και μετά, λόγω έλλειψης ρευστότητας, συμψηφίζει τα όσα χρωστά ως παραγωγός (ΔΕΗ Παραγωγή) με εκείνα που έχει να εισπράττει ως προμηθευτής (ΔΕΗ Προμήθεια), αφού έτσι το έλλειμμα των ΑΠΕ μετατρέπεται σε έλλειμμα των ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ.
Κύκλοι μάλιστα της αγοράς φέρνουν ως παράδειγμα την Elpedison που σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει να εισπράττει γύρω στα 130 εκ. ευρώ από το ΛΑΓΗΕ, όσα περίπου δηλαδή και τα κεφάλαια που χρωστά στη ΔΕΠΑ, και η οποία εξετάζει να κάνει συγκεκριμένες νομικές ενέργειες κατά του λειτουργού.
Με τα ένδικα μέσα εναντίον του ΛΑΓΗΕ, οι ιδιώτες θα του ζητούν να επιμερίσει, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, το υφιστάμενο έλλειμμά του αναλογικά με το μερίδιο και το μέγεθος που έχει ο κάθε παίκτης στην αγορά. Είναι προφανές ότι σε μια τέτοια περίπτωση, αυτός που θα φορτωθεί το μεγαλύτερο τμήμα από το έλλειμμα του λογαριασμού των ΑΠΕ θα είναι η ΔΕΗ.
"Πιο δίκαιος επιμερισμός"
Κάθε μήνα που περνά, προστίθενται γύρω στα 28-30 εκ. ευρώ στο συσσωρευμένο από το 2011 έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ συνολικού ύψους 320 εκ. ευρώ (200 εκ. ευρώ από το λογαριασμό ΑΠΕ + 120 εκ. ευρώ από το "κανόνι" των Energa και Hellas Power). Για τα ποσά αυτά, ο ΛΑΓΗΕ είχε δύο επιλογές, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς : Η πρώτη θα ήταν να τα επιμερίσει στις εταιρείες προμήθειας, δηλαδή στη ΔΕΗ, και να αποτελέσουν μια ξεχωριστή χρέωση στους λογαριασμούς της, με ότι αυτό θα είχε ως συνέπεια για το ύψος των τιμολογίων της, και τη συνεπακόλουθη θύελλα αντιδράσεων. Και η δεύτερη, να τα επιμερίσει σε όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά, δηλαδή παραγωγούς ΑΠΕ, ΔΕΗ Παραγωγή και ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, με βάση όμως το μερίδιο (pro rata) του καθενός στην παραγωγή ενέργειας : Ενα ποσοστό περίπου 7% είναι η παραγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ, ένα 73% η παραγωγή από τη ΔΕΗ και ένα 20% από τους ιδιώτες. "Τυχόν διαχωρισμός των 320 εκ. ευρώ κατ’ αυτόν τον τρόπο θα είχε ως συνέπεια ο καθένας από τους τρεις εμπλεκόμενους να επιμεριστεί το τμήμα της ζημιάς δίκαια, λένε κύκλοι του χώρου", που δεν παραγνωρίζουν τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε κάτι τέτοιο σε επίπεδο ΔΕΗ.
Τι ισχύει σήμερα
Το σκεπτικό των ιδιωτών που θα στραφούν κατά του ΛΑΓΗΕ, είναι ότι σήμερα ο λειτουργός κάνει το ακριβώς αντίθετο : Αποδέχεται η ΔΕΗ να συμψηφίζει όλη την παραγωγή που πουλά με την ενέργεια που αγοράζει από το σύστημα. Ετσι όμως - όπως υποστηρίζουν οι ιδιώτες- "φεύγει" από την εξίσωση το 73% που αφορά στην παραγωγή της ΔΕΗ, και απλώς μοιράζεται το έλλειμμα των 320 εκ. ευρώ στους δύο άλλους παίκτες, με τη λογική ενός 30% στους παραγωγούς ΑΠΕ (100 εκ. ευρώ) και ενός 70% στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς (220 εκ. ευρώ).
"Αυτά ακριβώς τα 220 εκ. ευρώ, είναι που οι ιδιώτες μεταφέρουν ως έλλειμμα πληρωμών προς τη ΔΕΠΑ. Αντίθετα, αν είχε ακολουθηθεί το προηγούμενο σκεπτικό η έκθεση της ΔΕΠΑ στη ζημιά της αγοράς ηλεκτρισμού, θα ήταν αναλογικά μικρότερη, και θα αντιστοιχούσε μόνο στη συμμετοχή του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, γύρω στο 30% σήμερα, δηλαδή δεν θα ξεπερνούσε τα 60 εκ. ευρώ, ποσό διαχειρίσιμο. Δηλαδή ένα έλλειμμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, για να μην το φορτωθεί η ΔΕΗ όπως θα έπρεπε με βάση τους κώδικες, το φορτώνεται η ΔΕΠΑ", απαντά ο συνομιλητής μας.