Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ

Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ – Με «τρίπλα» θα πάρει το δημόσιο το 34%

Φόρος αίματος στα ορυχεία της ΔΕΗ

Σε 35 ανέρχονται το 2012 τα εργατικά ατυχήματα στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων 2013

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων από 1/1/2013 δίνετε απο τις 14/8/2013

Από τα γραφεία… στα ορυχεία!

Χιλιάδες εργαζόμενοι της ΔΕΗ, τους επόμενους μήνες, θα βρεθούν από τα γραφεία στα… ορυχεία

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012

ΛΑΓΗΕ : Προς τα τέλη Μαΐου, η πληρωμή μέρους των οφειλών του Φεβρουαρίου…

Στο άγνωστο με… βάρκα την ελπίδα πορεύεται ο ΛΑΓΗΕ, προσδοκώντας ότι προς το τέλος Μαΐου θα είναι σε θέση να εξοφλήσει μέρος των τιμολογημένων δαπανών του Φεβρουαρίου προς παραγωγούς ΑΠΕ και ηλεκτροπαραγωγούς.
Τις προηγούμενες εβδομάδες εξόφλησε τις οφειλές του (προς κάθε κατεύθυνση) για τον Ιανουάριο, και τώρα με βάση και τη πορεία των εβδομαδιαίων εισροών από τη ΔΕΗ, ευελπιστεί να πάνε όλα καλά ώστε σε επτά - δέκα περίπου ημέρες, να είναι σε θέση να αποπληρώσει μέρος των τιμολογίων του Φεβρουαρίου. Και λέμε μέρος, γιατί θεωρείται βέβαιο πως τα 150 περίπου εκ. ευρώ που πρέπει να δώσει για το σύνολο των οφειλών του συγκεκριμένου μήνα, δύσκολα θα τα εξασφαλίσει.
Διότι ακόμη και η πορεία εισροών από τη ΔΕΗ να συνεχιστεί χωρίς απρόοπτα, τα χρήματα δεν φτάνουν, αφού κανένα από τα μέτρα που είχαν εξαγγελθεί στις αρχές του 2012 προκειμένου να μειωθεί η τρύπα του λογαριασμού των ΑΠΕ δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή (τέλος ΕΡΤ, τέλος λιγνίτη, δημοπρασίες ρύπων, κ.ό.κ.).
Πότε λοιπόν θα πληρώσει ο ΛΑΓΗΕ ; "Όταν μαζέψει λεφτά", είναι η απάντηση. Σήμερα ο λειτουργός βρίσκεται 2 περίπου μήνες πίσω στις πληρωμές. Τα τιμολόγια Φεβρουαρίου έπρεπε κανονικά να είχαν πληρωθεί στα τέλη Μαρτίου, και εκείνα του Απριλίου να καταβληθούν στα τέλη Μάιου. Όλα δείχνουν ότι οι πληρωμές θα γίνουν εντός του μηνός, αλλά όπως είπαμε τα χρήματα δεν αναμένεται να φτάσουν για να καταβληθεί το σύνολο των δαπανών του Φεβρουαρίου.
Κάθε εβδομάδα εισπράττει 10 εκ. ευρώ από ΔΕΗ…
Πάντως για την ώρα οι εισροές από ΔΕΗ προς ΛΑΓΗΕ εξελίσσονται κανονικά : Κάθε εβδομάδα εισπράττει περί τα 10 εκ. ευρώ που σημαίνει 40 εκ. ευρώ το μήνα. Γιατί μόνο 40 εκ. ευρώ και όχι παραπάνω ; Διότι τα χρήματα που του καταβάλει η ΔΕΗ σχετίζονται με το επίπεδο της οριακής τιμής, το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει βυθιστεί, και κυμαίνεται σε επίπεδα των 30 και 40 ευρώ, (αν και προ ημερών είχε φτάσει και στα 50 ευρώ/ MWh). Τι σημαίνει αυτό ; Ότι ο ΛΑΓΗΕ έχει για να πληρώσει πολύ λιγότερα απ’ όσα αρχικά είχε υπολογίσει.
Ένα άλλο θέμα αφορά σε εκείνο τον περίφημο λογιστικό έλεγχο που είχε ξεκινήσει και που αφορά στην αναδοχή του χρέους του πρώην ΔΕΣΜΗΕ, από τον νεόκοπο ΑΔΜΗΕ, διαδικασία ωστόσο χρονοβόρα, που κρατά κοντά στο... μήνα, και που σύμφωνα με τις πληροφορίες ακόμη να ολοκληρωθεί ! Υπενθυμίζουμε ότι λόγω του διαχωρισμού του παλαιού διαχειριστή στις δύο νέες εταιρείες χρειάστηκε να προηγηθεί λογιστικός έλεγχος για τις οφειλές, ποιος χρωστά σε ποιόν, κ.ό.κ.