Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ

Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ – Με «τρίπλα» θα πάρει το δημόσιο το 34%

Φόρος αίματος στα ορυχεία της ΔΕΗ

Σε 35 ανέρχονται το 2012 τα εργατικά ατυχήματα στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων 2013

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων από 1/1/2013 δίνετε απο τις 14/8/2013

Από τα γραφεία… στα ορυχεία!

Χιλιάδες εργαζόμενοι της ΔΕΗ, τους επόμενους μήνες, θα βρεθούν από τα γραφεία στα… ορυχεία

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.


Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

ΔΕΠΑ: Δώστε δάνειο από το "Πράσινο Ταμείο" για να πέσει "ρευστό" στο ΛΑΓΗΕ

Το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, από το ντόμινο ανεξόφλητων υποχρεώσεων που έχει δημιουργηθεί λόγω της ταμειακής στενότητας του ΛΑΓΗΕ, περιγράφει με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ η διοίκηση της ΔΕΠΑ. Κάνει λόγο μάλιστα για προβλημα που τείνει να δημιουργηθεί στην σφάλεια εφοδιασμού της χώρας, καθώς οι προμηθευτές αερίου και κυρίως η Gazprom δεν μπορεί να περιμένει τη λύση των ελληνικών προβλημάτων για να πληρωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΠΑ κάνει συγκεκριμένη πρόταση για να λυθεί προσωρινά ο γόρδιος δεσμός, σύμφωνα με την οποία θα μπορούσε να υπάρξει ένα είδος δανείου 200 εκατ. Ευρώ από το «Πράσινοι Ταμείο». Η λύση αυτή συζητήθηκε την Παρασκευή σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλοντος, χωρίς ωστόσο να ληφθούν αποφάσεις.

Δύο είναι τα ερωτήματα: Πρώτον αν μια τέτοια κίνηση είναι νομικά επιτρεπτή και δεύτερον αν το «Πράσινο Ταμείο» έχει χρήματα. Για το πρώτο, νομικοί κύκλοι με τους οποίους ήρθε σε επαφή ο ΕΣΑΗ (ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί)υποστηρίζουνότι καλύπτεται από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο η παροχή ενός τέτοιου δανείου. Το υπουργείο επιφυλάσσεται ωστόσο για να το ερευνήσει. Για το δεύτερο θέμα, αν δηλαδή υπάρχουν λεφτά στο ταμείο, δεν υπάρχει ακόμα πληροφόρηση. Ατύπως πάντως, αφήνεται να εννοηθεί ότι η «προίκα» του ταμείου έχει «φαγωθεί». Υπενθυμίζεται ότι από τον κανονισμό του Ταμείου, το 5% των εσόδων κατευθύνεται σε δράσεις πράσινης ανάπτυξης και το 95% διατίθεται από το ελληνικό δημόσιο με υπουργικές αποφάσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων, τα συνολικά έσοδα μέχρι σήμερα έχουν φτάσει το 1 δις. Ευρώ αλλά είναι άγνωστο ακόμα εάν έχουν χρησιμοποιηθεί και πώς από το υπουργείο οικονομικών.

Χρωστάει 400 εκατ. ευρώ

Η υπόθεση πάντως του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ έχει λάβει δραματικές διαστάσεις, καθώς τα χρήματα που χρωστάει σήμερα σε περαγωγούς ρεύματος (είτε θερμικής παραγωγής είτε ανανεώσιμων πηγών) φτάνουν τα 400 εκατ. Ευρώ. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η διοίκηση του ΛΑΓΗΕ έχει «σηκώσει τα χέρια» καθώς αδυνατεί να διαχειριστεί το πρόβλημα. Χαρακτηριστική είναι η επιστολή του ΛΑΓΗΕ που αποκάλυψε προ ολίγων ημερών το energypress στην οποία τονίζεται ότι το ταμειακό του έλλειμμα διογκώνεται αντί να εξορθολογιστεί, όπως υποτίθεται ότι θα συνέβαινε με τα μέτρα που ανακοίνωσε προ μηνών το υπουργείο!

Στην επιστολή του ο ΛΑΓΗΕ σημειώνει ότι αντί μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου να έχει εξοφλήσει το σύνολο των υποχρεώσεών του προς τους παραγωγούς (συμβατικούς και ΑΠΕ) εντούτοις έχει καταφέρει να πληρώσει μόνο ένα μέρος των όσων τους οφείλει από την εκκαθάριση του Δεκεμβρίου.

Δεν έχει πάρει ούτε ευρώ

Η πρόταση της ΔΕΠΑ θα έρθει να δώσει, εάν υλοποιηθεί, μια προσωρινή ένεση ρευστότητας, καθώς όλα τα μέτρα που είχε ανακοινώσει το υπουργείο δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί και δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες ότι θα δώσουν σύντομα λύση στο πρόβλημα. Όπως ανέφερε ο ΛΑΓΗΕ στην επιστολή του, τα έσοδα από τις δημοπρασίες ήταν τελικά πολύ λιγότερα από τα προϋπολογισμένα, στα ταμεία του δεν έχει μπεί ούτε ευρώ από την αύξηση του τέλους ΑΠΕ, δεν φαίνεται να προχωρά η χρησιμοποίηση μέρους των εσόδων από το περιβόητο τέλος ΕΡΤ, οι επιστροφές ΦΠΑ στον «παλιό» ΔΕΣΜΗΕ δεν έχουν πραγματοποιηθεί, ενώ και οι λογαριασμοί των Energa και Hellas Power παραμένουν δεσμευμένοι κι έτσι δεν μπορούν να μπούν στα ταμεία του ΛΑΓΗΕ τα ποσά που οφείλουν.

Ντόμινο

Η ταμειακή αδυναμία του ΛΑΓΗΕ έχει φέρει σε απόγνωση τους ηλεκτροπαραγωγούς που δεν μπορούν να πληρωθούν για το ρεύμα που παράγουν και «ρίχνουν» στο σύστημα. Οι μεν «ανανεώσιμοι» βρίσκονται σε δυσκολία στην αποπληρωμή των δανείων που έχουν λάβει για τις επενδύσεις τους, οι δε «θερμικοί», πέραν τούτου, δεν μπορούν να εξοφλήσουν τη ΔΕΠΑ για το αέριο που αγοράζουν. Αυτό έχει ως συνέπεια να βρίσκεται πλέον η ΔΕΠΑ σε μεγάλη ταμειακή στενότητα την οποία πρέπει να διαχειριστεί, κυρίως σε σχέση με τους προμηθευτές της με τους οποίους την «δένουν» διεθνείς αυστηρές συμβάσεις.