Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013

Ασφαλιστικά από την Elpedison για τις αναδρομικές χρεώσεις του ΑΔΜΗΕ

Νέα τροπή παίρνει η διαμάχη ανάμεσα στη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ για την αναδρομική χρέωση τεσσάρων μηνών που έχει κάνει ο τελευταίος μετά τη νέα μέθοδο υπολογισμού της τιμής που πληρώνουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για ΑΠΕ. Στο «παιχνίδι» μπαίνουν και οι υπόλοιποι προμηθευτές που αμφισβητούν και αυτοί τις χρεώσεις του ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του energypress η εταιρεία Elpedison Energy έχει κάνει καταγγελία στη ΡΑΕ και αίτηση προσωρινών μέτρων κατά του ΑΔΜΗΕ. Οι απαιτήσεις των υπόλοιπων προμηθευτών αφορούν βεβαίως πολύ λιγότερα ποσά από τα 48 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα για την Elpedison το αμφισβητούμενο ποσό κινείται στα επίπεδα των 500 χιλ. ευρώ.
Πώς έχει το θέμα
Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια όταν με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μήνου η ΔΕΗ αμφισβήτησε χρέωση 48,2 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία προέκυψε από τη νέα μέθοδο υπολογισμού της τιμής που πληρώνουν στο Διασυνδεμένο Σύστημα οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για τις κιλοβατώρες που παράγονται από Ανανεώσιμες Πηγές.
Η εκκαθάριση της παραγωγής αυτής γίνεται από το Διαχειριστή του Συστήματος (ΑΔΜΗΕ), ο οποίος απέστειλε στη ΔΕΗ διορθωτικές εκκαθαρίσεις για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και μέρος του Αυγούστου του 2013 συνολικού ύψους 48,2 εκατομμυρίων.
Η ΔΕΗ αμφισβητώντας την αναδρομική εφαρμογή της νέας μεθόδου, δεν σχημάτισε πρόβλεψη αντίστοιχου ποσού, και ως εκ τούτου τα αποτελέσματά της είναι βελτιωμένα κατά το ποσό αυτό. Επιπλέον κατέθεσε ένσταση αναμένοντας την εξέτασή της.
Από την πλευρά του ο ΑΔΜΗΕ, 100% θυγατρική της ΔΕΗ, έχει εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη με τη ΔΕΗ. Έτσι ο ΑΔΜΗΕ διαμήνυσε με επίσημο έγγραφό του στη ΔΕΗ, ότι ο Νόμος 4152 του 2013 ο οποίος προβλέπει τη νέα μέθοδο υπολογισμού της τιμής που πληρώνουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για ΑΠΕ, έχει ισχύ από τις 9 Μαΐου 2013, που είναι η ημερομηνία δημοσίευσής του στο ΦΕΚ.
Μάλιστα όπως τονίζει προς τη ΔΕΗ, ο Νόμος περιγράφει με σαφήνεια τον τρόπο της νέας χρέωσης και άρα οι συμμετέχοντες στην αγορά προμηθευτές, γνώριζαν την επιβολή της χρέωσης, οπότε και θα έπρεπε να κάνουν τις απαραίτητες προβλέψεις στα λογιστικά τους βιβλία.
Στην ουσία δηλαδή ο ΑΔΜΗΕ αμφισβητεί με τη σειρά του ότι η ΔΕΗ δεν γνώριζε ότι ο Νόμος ισχύει από την 9 Μαΐου, και άρα δεν τίθεται θέμα αναδρομικής εφαρμογής διατάξεων, αλλά εφαρμογής των όσων προβλέπει ο νόμος από την ημερομηνία ισχύος του.
Το νέο σύστημα
Με τη νέα μέθοδο υπολογισμού της τιμής με την οποία οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας αγοράζουν τις κιλοβατώρες που παράγονται από ΑΠΕ, αυτή θα προσδιορίζεται με βάση το «μεσοσταθμικό μεταβλητό κόστος των θερμικών συμβατικών σταθμών» και όχι με την Οριακή Τιμή Συστήματος που διαμορφώνεται ανά ώρα.
Ο λόγος είναι ότι η Οριακή Τιμή έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα (χειραγώγηση τιμής, στρεβλώσεις, χαμηλή κατανάλωση) δεν αντανακλά πραγματικό κόστος και είναι πολύ χαμηλή. Έτσι με τη νέα μέθοδο επιδιώχθηκε να ελαφρυνθεί ο λογαριασμός ΑΠΕ, ο οποίος επιβαρύνεται με τη διαφορά μεταξύ Οριακής Τιμής και τιμής με την οποία πληρώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου