Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ

Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ – Με «τρίπλα» θα πάρει το δημόσιο το 34%

Φόρος αίματος στα ορυχεία της ΔΕΗ

Σε 35 ανέρχονται το 2012 τα εργατικά ατυχήματα στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων 2013

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων από 1/1/2013 δίνετε απο τις 14/8/2013

Από τα γραφεία… στα ορυχεία!

Χιλιάδες εργαζόμενοι της ΔΕΗ, τους επόμενους μήνες, θα βρεθούν από τα γραφεία στα… ορυχεία

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.


Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Πως διαμορφώνονται οι μισθοί σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ με το «Μνημόνιο 3» - Αναλυτικά οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια

Εγκύκλιο που καταγράφονται όλες οι αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μεγάλες μειώσεις θα φέρει στους μισθούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα το επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Παράλληλα, καταργούνται δώρα εορτών και επιδόματα αδείας, ενώ υπάρχουν αλλαγές και στις αμοιβές των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι σημαντικότερες αλλαγές

Καταργούνται πλήρως σε όλο το Δημόσιο, ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κλπ. από την 1/1/2013 τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας. Για φέτος θα καταβληθούν κανονικά. Επίσης, αναστέλλεται η περαιτέρω μείωση αποδοχών στους υπαλλήλους του Δημοσίου, οι οποίοι λόγω του ενιαίου μισθολογίου χάνουν πάνω από 25% των αποδοχών τους. Οι αποδοχές τους παγώνουν στο επίπεδο που διαμορφώθηκαν στις 31/10/2012.

Με βάση το πολυνομοσχέδιο, το ενιαίο μισθολόγιο επεκτείνεται και στις ΔΕΚΟ. Όμως, οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ που χάνουν πάνω από το 25% των αποδοχών τους λόγω της επέκτασης του ενιαίου μισθολογίου, θα δουν από την 1/11/2012 μείωση των αποδοχών τους κατά 25% στο ποσό που υπερβαίνει το αντίστοιχο ποσό του ενιαίου μισθολογίου.

Μειώνεται κατά 50% η αντιμισθία των προέδρων των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, η οποία αποσυνδέεται πλέον από αυτή των δημάρχων και των περιφερειαρχών και καταργούνται πλήρως από την 1/1/2013 οι αποζημιώσεις των μελών των δημοτικών συμβουλίων και κάθε είδους επιτροπών δημοτικών συμβουλίων για τη συμμετοχή τους στις σχετικές συνεδριάσεις.

Από το νέο έτος μειώνονται κατά 50% οι αποδοχές στις αποζημιώσεις, έξοδα παράστασης και πάσης φύσεως αμοιβές των στελεχών των ΝΠΔΔ, των Δήμων και των περιφερειών και των ΝΠΙΔ και των ανωνύμων εταιρειών στις οποίες οι ΟΤΑ κατέχουν ποσοστό πάνω από 50%.

Επέρχονται μειώσεις στους βασικούς μισθούς Γενικών Γραμματέων υπουργείων, ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Περιφερειαρχών, Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων, Ειδικών Γραμματέων υπουργείου και ειδικών θέσεων πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Επεκτείνονται σε όλες τις ΔΕΚΟ το ενιαίο μισθολόγιο του νόμου 4024/2011. Μάλιστα για τον υπολογισμό των υπερωριών σε ΔΕΚΟ και όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα καταργούνται τα προβλεπόμενα στην εργατική νομοθεσία και οι αμοιβές για τις υπερωρίες και το ανώτατο όριο ωρών που μπορεί να εργαστεί ένας υπάλληλος καθορίζεται με βάση το νόμο για το ενιαίο μισθολόγιο.

Από τις αρχές του νέου έτους παύουν να ισχύουν όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καθώς και όλες οι διατάξεις νόμων, οι υπουργικές, κανονιστικές εν γένει ή διαιτητικές αποφάσεις, καθώς και οι αποφάσεις των οργάνων διοίκησης κλπ, κατά το μέρος που ρυθμίζουν τις αποδοχές του προσωπικού των παραπάνω νομικών προσώπων.

Οι νέοι μισθοί

Στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες


Μειώσεις από 8 έως 464 ευρώ το μήνα (2,9% έως 20%) θα υποστούν οι βασικοί μισθοί των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, ενώ σημαντικές μειώσεις από 9% έως 27% προβλέπονται και για τα επιδόματα των ένστολων.

Όπως προβλέπεται, οι συνολικές αποδοχές στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας θα φτάσουν μέχρι το 23% στο σύνολο.

Δικαστικοί λειτουργοί

Περικοπή από 119 έως 1.111 ευρώ (κατά 8% έως 27%) θα γίνει στους βασικούς μισθούς των δικαστών από την αρχή του έτους.

Παράλληλα, τα επιδόματα αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων και η πάγια αποζημίωση μειώνονται συνολικά κατά 212 ευρώ έως 397 ευρώ μηνιαίως, με τις συνολικές μειώσεις να κυμαίνονται από 8% έως 29%.

Πανεπιστημιακοί
Μειωμένοι κατά 10% έως 18% θα είναι οι βασικοί μισθοί και τα επιδόματα των μελών του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, με τις μειώσεις να ξεκινούν από τα 118 ευρώ και να φτάνουν μέχρι 316 ευρώ. Ακόμη, τα επιδόματα διδακτικής προετοιμασίας, βιβλιοθήκης και έρευνας μειώνονται από 68 μέχρι 195 ευρώ το μήνα.

Γιατροί ΕΣΥ

Οι βασικοί μισθοί των ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας περικόπτονται κατά 20 ευρώ έως 390 ευρώ τον μήνα (2% έως 19%), το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης περικόπτεται κατά 40 ευρώ έως 53 ευρώ μηνιαίως, η πάγια αποζημίωση μειώνεται κατά 27 ευρώ έως 49 ευρώ μηνιαίως, ενώ τα ωρομίσθια και οι αποζημιώσεις των εφημεριών περικόπτονται έως και 50%.

Οι συνολικές αποδοχές, χωρίς τον συνυπολογισμό των εφημεριών, υπολογίζεται ότι θα περικοπούν κατά 2% έως 19%, ενώ εάν συνυπολογιστούν οι εφημερίες οι περικοπές θα κυμαίνονται από 10% έως και 30%.

Διπλωμάτες

Οι βασικοί μισθοί των διπλωματικών υπαλλήλων περικόπτονται κατά 56 ευρώ έως 335 ευρώ τον μήνα, ή κατά 5% έως 15%. Το κίνητρο απόδοσης μειώνεται κατά 16 ευρώ ή κατά 11%, τα επιδόματα ξενίας-παράστασης περιορίζονται κατά 26 ευρώ έως 47 ευρώ (10% έως 13%), ενώ η πάγια αποζημίωση περικόπτεται κατά 7 ευρώ έως 89 ευρώ τον μήνα ή κατά 6% έως 15% και οι συνολικές αποδοχές υπολογίζεται ότι θα περικοπούν κατά 6% έως 15%.

Οι φαρμακοποιοί κατεβάζουν ρολά Δευτέρα και Τρίτη

Λουκέτο για 48ωρες βάζουν οι φαρμακοποιοί στα φαρμακεία την Δευτέρα και την Τρίτη συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις κατά του ΕΟΠΥΥ.

Ο Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου υποστήριξε πως ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να είναι ασυνεπής. «Μας χρωστάει 300 εκατομμύρια ευρώ από το 2011».

Παράλληλα από τη Δευτέρα οι φαρμακοποιοί σταματούν να χορηγούν επί πιστώσει φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Τιμολόγια παρόμοια με της ΥΤ ζητούν οι βιομηχανίες μέσης τάσης…

Τρία τουλάχιστον τιμολόγια «κομμένα και ραμμένα» στα μέτρα των πελατών της Μέσης Τάσης καλείται σύμφωνα με τις πληροφορίες να
δημιουργήσει η ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πηγές από βιομηχανίες, το θέμα έχει τεθεί από τη ΡΑΕ προς της ΔΕΗ με το σκεπτικό ότι τα τρία αυτά τιμολόγια θα πρέπει να είναι ανάλογα με το προφίλ ημέρας των πελατών της Μέσης Τάσης, δηλαδή την καμπύλη του φορτίου τους.

Επισημαίνεται ότι οι βιομηχανίες, δηλαδή οι μεταποιητικές επιχειρήσεις έντασης ενέργειας Μέσης Τάσης (κυρίως εξαγωγικές)
με ετήσια κατανάλωση μεγαλύτερη των 10GWH έχουν τα ίδια σχεδόν ηλεκτρικά χαρακτηριστικά με πολλές βιομηχανίες Υψηλής Τάσης.
Τόσο για τις πρώτες όσο φυσικά και για τις δεύτερες, το κόστος της ενέργειας είναι ο σημαντικότερος παράγων κόστους.

Ζητούν πρόσβαση στα ίδια τιμολόγια

Κύκλοι της βιομηχανίας επομένως υποστηρίζουν πως θα έπρεπε οι ανωτέρω κλάδοι της Μέσης Τάσης να έχουν πρόσβαση στα
ίδια τιμολόγια με αυτά που έχουν οι βιομηχανίες Υψηλής Τάσης όσον αφορά την ανταγωνιστική τιμή, με μόνη διαφορά το κόστος
των απωλειών. Επιπρόσθετα, όπως λένε, θα έπρεπε να έχουν και πρόσθετη έκπτωση ανάλογα με το μέγεθος της κατανάλωσής τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΔΕΗ θα έπρεπε από την αρχή του έτους να είχε απευθυνθεί σε αυτές τις επιχειρήσεις -όπου το κόστος
ενέργειας καθορίζει και τον τρόπο λειτουργιάς τους- και να κάνει διαπραγμάτευση βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κάθε
εγκατάστασης εάν υπήρχε ανάγκη, αντί να εφαρμόσει αυθαίρετα το ένα και μοναδικό τιμολόγιο.

Τι ισχύει σε Γερμανία- Ολλανδία

Επισημαίνεται ότι η ΔΕΗ εφαρμόζει σε μη βιομηχανικό πελάτη Μέσης Τάσης το ισχύον τιμολόγιο της Υψηλής, με μια μόνο μικρή
διαφοροποίηση ως προς την τιμή της ενέργειας λόγω απωλειών. Κύκλοι επιχειρήσεων του χώρου σημειώνουν ότι στην Ευρώπη δεν
υπάρχει διαχωρισμός Μέσης και Υψηλής, αλλά στις περισσότερες χώρες, ιδιαίτερα στη Γερμανία και την Ολλανδία, μπαίνει σαν όριο
η ετήσια κατανάλωση των 10Gwh. Μάλιστα στην Γερμανία το τέλος ΑΠΕ για βιομηχανίες με κατανάλωση άνω των 10gwH, είναι μόλις
0,5 Ε/MWH.

Στην δε Ολλανδία, που βέβαια δεν βρίσκεται σε καθεστώς μνημονίου, ο ΕΦΚ στο ηλεκτρικό ρεύμα για βιομηχανίες με ετήσια
κατανάλωση άνω των 10GWH είναι 0,5 ευρώ /ΜWH. Οι βιομηχανίες της Μέσης Τάσης τάσσονται υπέρ της καθιέρωσης μιας παρόμοιας ρύθμισης και στην Ελλάδα, καθώς σήμερα η μέση βιομηχανία επιβαρύνεται υπέρμετρα με 5 ευρώ /ΜWΗ.