Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ

Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ – Με «τρίπλα» θα πάρει το δημόσιο το 34%

Φόρος αίματος στα ορυχεία της ΔΕΗ

Σε 35 ανέρχονται το 2012 τα εργατικά ατυχήματα στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων 2013

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων από 1/1/2013 δίνετε απο τις 14/8/2013

Από τα γραφεία… στα ορυχεία!

Χιλιάδες εργαζόμενοι της ΔΕΗ, τους επόμενους μήνες, θα βρεθούν από τα γραφεία στα… ορυχεία

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.


Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΠΥ (ΕΟΠΥ)


Το 2011 είναι η χρονιά της Υγείας. Οι αλλαγές που ήδη ξεκίνησαν θεωρούνται κατά γενική ομολογία κοσμοϊστορικές! Καταρχήν η βασιλεία του ΙΚΑ τελείωσε! Και μαζί με αυτή τελείωσε και το βασανιστήριο χιλιάδων ασθενών που περίμεναν δύο και τρεις μήνες για μία απλή συνταγογράφηση. Δε συζητάμε φυσικά για τη στοιχειώδη κλινική εξέταση όπου σαφώς και δεν υπήρχε χρόνος στα πρωινά ιατρεία του ΙΚΑ (οπότε με λεπτούς και έμμεσους χειρισμούς ο ασθενής κατευθυνόταν στο ιδιωτικό ιατρείο του εκάστοτε ΙΚΑτζή). Ναι, η βασιλεία του ΙΚΑ τελείωσε. Το επαναλαμβάνω μπας και το πάρετε όλοι πρέφα. Ο ασθενής έχει το δικαίωμα πια να επιλέξει οποιονδήποτε ιδιώτη γιατρό γουστάρει αρκεί αυτός να έχει σύμβαση με το δημόσιο (ΟΠΑΔ) ή ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) και φυσικά να δέχεται να εξετάσει ασφαλισμένους του ΙΚΑ (διότι υποχρεωμένος σαφώς και δεν είναι). Την ανανεωμένη λίστα γιατρών ΟΠΑΔ ανά περιοχή μπορείτε να βρείτε εδώ.

Τις πρώτες μέρες μετά την 07/02/2011 όπου και ψηφίστηκε το εν λόγω νομοσχέδιο, οι ιδιώτες παθολόγοι του ΟΠΑΔ (ταμείο που έχουμε όλοι) είχαμε ένα σχετικό δίλλημα για το αν θα πρέπει να εξετάζουμε ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Από τη μία μεριά βλέπετε είχαμε το κράτος να μας δίνει αυτό το δικαίωμα, από την άλλη μεριά όμως είχαμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ιατρικών συλλόγων να χαρακτηρίζουν απεργοσπαστικό και αντισυναδελφικό κάτι τέτοιο. Εντελώς τυχαία φυσικά αυτοί που διαλαλούσαν τις κινητοποιήσεις στους συλλόγους ήταν και αυτοί που ανήκαν στο ΙΚΑ. Και αναρωτιέμαι που ήταν κρυμμένη αυτή η ζητούμενη συναδελφικότητα πριν μερικούς μήνες, όταν ο ΙΚΑτζής πέταγε στα μούτρα του ασθενή μου το βιβλιάριο, λέγοντάς του «να πας σε αυτόν που σε είδε να σου γράψει τα φάρμακα». Τέλος πάντων, η υποκειμενική μου αντιπάθεια για το ΙΚΑ δεν είναι επί του παρόντος καθότι τα αιτήματα της απεργίας τελικά αποδεικνύονται σαφώς σημαντικότερα από την «βασιλική καθαίρεση» των γιατρών του.

Συνεχίζω λοιπόν περιγράφοντας την τωρινή κατάσταση όσο πιο απλά γίνεται: Το σύστημα υγείας προετοιμάζεται να ενοποιηθεί υπό τη σκεπή του ΕΟΠΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υγείας), ενός δηλαδή ενιαίου ταμείου που θα εμπεριέχει τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ. Η σύσταση αυτού του ΕΟΠΥ αναμένεται να γίνει επίσημα τον Ιούνιο ενώ το χρονικό διάστημα που διανύουμε τώρα έχει κατά κάποιο τρόπο δοκιμαστικό και πιλοτικό χαρακτήρα με την έναρξη εξέτασης των ασθενών του ΙΚΑ από γιατρούς του ΟΠΑΔ ή ΟΑΕΕ. Το νομοσχέδιο αυτό όμως στην πλήρη ανάπτυξή του, έχει πάρα πολλές (σκόπιμες ή μη) ασάφειες σε κάποια νευραλγικά και βασικά του σημεία. Για παράδειγμα δύο απορίες που αμέσως αμέσως προκύπτουν είναι:

1. Το ταμείο αυτό (ΕΟΠΥ) θα το έχουν όντως ΟΛΟΙ οι ιδιώτες γιατροί ή θα είναι ένα «ταμείο-φιλέτο» που θα έχουν οι λίγοι και «εκλεκτοί» όπως συνέβαινε τώρα με το ΙΚΑ;






2. Πώς θα γίνεται η αμοιβή των γιατρών;



Στο δεύτερο αυτό σημείο, το μπάχαλο είναι τεράστιο. Κυκλοφόρησε το σενάριο περί μίας κατά κάποιο τρόπο πάγιας μηνιαίας αμοιβής της τάξης των 500-600 ευρώ (όσους ασθενείς και να δει ο γιατρός). Αλλά για σκεφτείτε το λίγο. Ως τώρα έτσι γινόταν η αμοιβή των συμβεβλημένων με τον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ). Είναι δυνατόν να βλέπει ο γιατρός τους ασθενείς ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ, που ουσιαστικά καλύπτουν σχεδόν το 90% όλου του πληθυσμού στην Ελλάδα, στην τιμή του ενός; Αυτό ήταν και είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία της απεργίας διότι αν όντως ισχύσει κάτι τέτοιο, τα ιδιωτικά ιατρεία γίνονται μη βιώσιμα. Μία λοιπόν βασική απαίτηση των κινητοποιήσεων που έγιναν ήταν η αμοιβή των γιατρών σε αυτό το ΕΟΠΥ να γίνεται κατά πράξη και περίπτωση (ανά ασθενή δηλαδή). Και αυτό είναι κάτι που τουλάχιστον πιλοτικά μέχρι τον Ιούνιο, όπως δεσμεύτηκε ο κ.Λοβέρδος, θα γίνει. Και μη φανταστείτε καμιά υπέρογκη αμοιβή: Ένα starclub και μία σαλάτα του σεφ! Τόσα κοστίζει η ατομική υγεία στην Ελλάδα.

Το τι πραγματικά μας επιφυλάσσει απ'τον Ιούνιο και μετά το κράτος, είναι πραγματικά άγνωστο και επτασφράγιστο μυστικό. Και σε εμάς τους γιατρούς και σε εσάς τους ασθενείς. Το σίγουρο είναι ένα! Σε τούτη τη χώρα, οι όποιες κοσμοϊστορικές αλλαγές σκοπεύουν σε ένα και μόνο πράγμα. Να δώσουν ρευστό στα ταμεία του κράτους. Και χρήμα όντως θα εξοικονομηθεί μόνο και μόνο με τη θεσμοθέτηση της ενιαίας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Όμως τα λεφτά αυτά θα φτάσουν και για την αξιοπρεπή αμοιβή των γιατρών του ΕΟΠΥ κατά πράξη και ασθενή ή μήπως η κυβέρνηση σκοπεύει να παίξει με τις λέξεις και τις ασάφειες του νομοσχεδίου; Αν όντως γίνει έτσι, αντιλαμβάνεστε πως οι απεργιακές κινητοποιήσεις το Καλοκαίρι, σαφώς και θα γίνουν πιο έντονες και μαζικές διότι πολύ απλά θα μιλάμε για τον πλήρη ευτελισμό και απαξίωση του ιατρικού επαγγέλματος.

Και μη μου σχολιάσετε οι όποιοι "ανθρωπιστές" περί επαγγέλματος, λειτουργήματος, και τη διαφορά αυτών! Οι ελεημοσύνες τέρμα! Διότι μπορεί για να είσαι ένας καλός γιατρός να πρέπει να είσαι και καλός άνθρωπος, καλός άνθρωπος όμως δε σημαίνει και μαλάκας!
Με τον Νόμο αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, (Πρακτικά της Βουλής με ημερ.29-2-12), εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ την 1-4-12 ο Οίκος Ναύτου, την 1-5-12 ο κλάδος Υγείας του ΤΑΥΤΕΚΩ και την 1-6-12 ο κλάδος Υγείας του ΕΤΑΑ.