Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ

Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ – Με «τρίπλα» θα πάρει το δημόσιο το 34%

Φόρος αίματος στα ορυχεία της ΔΕΗ

Σε 35 ανέρχονται το 2012 τα εργατικά ατυχήματα στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων 2013

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων από 1/1/2013 δίνετε απο τις 14/8/2013

Από τα γραφεία… στα ορυχεία!

Χιλιάδες εργαζόμενοι της ΔΕΗ, τους επόμενους μήνες, θα βρεθούν από τα γραφεία στα… ορυχεία

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.


Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

ΛΑΓΗΕ: Τα χρήματα του Ιανουαρίου, θα πληρωθούν στους φωτοβολταϊκούς τον Ιούλιο!

Σε σοβαρότατο πρόβλημα με οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις εξελίσσεται η αδυναμία του ΛΑΓΗΕ να αποπληρώσει τους παραγωγούς ενέργειας. Πρώτο θύμα της κατάστασης φαίνεται να είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κυρίως οι μικρομεσαίοι επενδυτές του χώρου.
Και αυτό κυρίως γιατί οι εταιρείες συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής, ως μεγαλύτεροι οργανισμοί εμφανίζουν μεγαλύτερες αντοχές, ενώ ο κλάδος των ΑΠΕ και κυρίως ο κλάδος των φωτοβολταϊκών, η ραχοκοκαλιά του οποίου συναποτελείται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νέους επενδυτές ακόμη και από οικιακούς μικροεπενδυτές, είναι ο πλέον εκτεθειμένος στο πρόβλημα και βάλλεται ευθέως από τις καθυστερήσεις στην αποπληρωμή της ενέργειας από το ΛΑΓΗΕ.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες του EnergyPress, ο ΛΑΓΗΕ έχει στείλει μήνυμα προς την αγορά, ότι τα τιμολόγια για την παραγωγή των φωτοβολταϊκών του Ιανουαρίου, θα πληρωθούν τον… Ιούλιο, προκαλώντας πανικό στους μικροεπενδυτές της αγοράς, οι οποίοι βλέπουν τις υποχρεώσεις και τις δόσεις των δανείων να τρέχουν κανονικά.
Μάλιστα η ανησυχία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη εάν σκεφτεί κανείς ότι η απάντηση του ΛΑΓΗΕ, για την ενέργεια του Ιανουαρίου, δίνεται προεκλογικά, με τους ανθρώπους της αγοράς να τρέμουν στην ιδέα, για το πότε μπορεί να πληρωθούν για την ενέργεια του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου.
Και όλα αυτά ενώ οι πληροφορίες επιμένουν ότι υπάρχει εμπλοκή με την Τρόικα για το θέμα του δανείου από το παρακαταθηκών εξαιτίας της «φαεινής» ιδέας που είχαν κάποιοι, να βάλουν στο δάνειο και τη ΔΕΗ, κίνηση που θεωρήθηκε από τους εκπροσώπους της Ε.Ε. ως “state aid” και οδήγησε σε προσωρινή (;) εμπλοκή της διαδικασίας που θα αποτελούσε και ένεση ρευστότητας ή αλλιώς «ασπιρίνη» που θα κρατούσε ζωντανό τον ασθενή.
Σε κάθε περίπτωση, τα προβλήματα που δημιουργούνται στην αγορά είναι τεράστια: ήδη εταιρείες του χώρου, που είχαν έτοιμα deals για να φέρουν ξένα επενδυτικά κεφάλαια στη χώρα, λαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες την απάντηση «μας ενδιαφέρει το project όχι όμως και το location». Project σημαντικών  άμεσων ξένων επενδύσεων αξίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, παγώνουν υπό το βάρος των εξελίξεων και της αβεβαιότητας.
Όσο για τους μικρότερους επενδυτές, εκεί αρχίζει το δράμα που ακουμπά χιλιάδες μικροεπενδυτές, οι οποίοι καλούνται να εξυπηρετήσουν δάνεια, τα οποία υποτίθεται θα πληρώνονταν από την αξία της παραγόμενης ενέργειας, τώρα όμως βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να καταστούν υπερήμεροι (κάποιοι εξ αυτών προσημείωσαν ακόμη και το σπίτι τους).
Πλέον το θέμα λαμβάνει και πολιτική διάσταση, καθώς για την κρίση ρευστότητας που προκαλεί το ντόμινο, στοχοποιείται ευθέως το περίφημο ΕΕΤΗΔΕ και το χαράτσι, εμπνεύσεως του νυν προέδρου και υποψηφίου για την πρωθυπουργία Ε. Βενιζέλου, ενώ και ο αρμόδιος ΥΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου παρά τις αλλεπάλληλες κραυγές αγωνίας της αγοράς, προσώρας έχει περιοριστεί μόνο στην έκδοση ενός δελτίου τύπου. Σημειώνουμε ότι η τελευταία σύσκεψη των αρμόδιων φορέων με τη συμμετοχή του ΥΠΕΚΑ για το πρόβλημα ρευστότητας έγινε πριν το Πάσχα!
Το πρόβλημα αναμένεται να αναδείξει σήμερα η έκτακτη συνέντευξη τύπου που έχουν συγκαλέσει οι συναρμόδιοι φορείς των ΑΠΕ, ΕΛΕΤΑΕΝ, ΕΣΗΑΠΕ, ΕΣΜΥΕ και ΣΠΕΦ.