Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ

Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ – Με «τρίπλα» θα πάρει το δημόσιο το 34%

Φόρος αίματος στα ορυχεία της ΔΕΗ

Σε 35 ανέρχονται το 2012 τα εργατικά ατυχήματα στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων 2013

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων από 1/1/2013 δίνετε απο τις 14/8/2013

Από τα γραφεία… στα ορυχεία!

Χιλιάδες εργαζόμενοι της ΔΕΗ, τους επόμενους μήνες, θα βρεθούν από τα γραφεία στα… ορυχεία

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.


Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Πέντε δόσεις και ξεχωριστός λογαριασμός για το χαράτσι της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ θα ταχυδρομήσει και φέτος το ειδικό τέλος ακινήτων για το 2012 το οποίο θα πληρωθεί σε πέντε ή έξι διμηνιαίες δόσεις, αλλά πιθανότατα η πληρωμή του θα αποσυνδεθεί από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Δηλαδή στον ίδιο φάκελο που θα λαμβάνει κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου θα υπάρχει ο λογαριασμός της ΔΕΗ και ξεχωριστά το εκκαθαριστικό σημείωμα για την πληρωμή του τέλους ακινήτων.

Η ΔΕΗ πριν τις εκλογές ατύπως συμφώνησε να «παγώσει» μέχρι νεωτέρας η διαδικασία είσπραξης του τέλους και πλέον το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να δώσει την εντολή στην επιχείρηση για την αποστολή των εκκαθαριστικών .

Με την αύξηση του αριθμού των δόσεων, τα έσοδα από τις πρώτες τέσσερις δόσεις, τα οποία εκτιμάται ότι θα υπερβούν το 1,5 δισ. ευρώ, υπολογίζεται ότι θα έχουν εισπραχθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013, οπότε θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2012, ενώ τα έσοδα από την 5η και την 6η δόση, εκτιμώμενου ύψους 600-700 εκατ. ευρώ, θα εισπραχθούν μετά τον Φεβρουάριο του 2013 και θα ενταχθούν αναγκαστικά στον προϋπολογισμό του έτους αυτού.

Οι φορολογούμενοι που θα κληθούν να πληρώσουν το τέλος . για το έτος 2012 θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης εξόφλησής του δεν θα απειλούνται πλέον με διακοπή της ηλεκτροδότησης, καθώς το μέτρο αυτό, το οποίο κρίθηκε αντισυνταγματικό από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καταργήθηκε.

Τα ψεύτικα, τα… μέτρα τα μεγάλα που «φούσκωσαν» το έλλειμμα στο ΛΑΓΗΕ

Πάνω από 140 εκατ. ευρώ απώλειες μετρά το ταμείο του ΛΑΓΗΕ, εξαιτίας της μη εφαρμογής των μέτρων που είχαν εγκριθεί και είχαν αποφασιστεί για την αντιμετώπιση του ελλείμματος του λειτουργού της αγοράς. Πρόκειται για τα μέτρα που συνόδευαν την απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου  για την αύξηση του τότε τέλους ΑΠΕ στα 5,9 ευρώ η μεγαβατώρα, για τους οικιακούς καταναλωτές.

Η τότε απόφαση προέβλεπε ρητά τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, ώστε να εισρεύσουν νέες πηγές εσόδων στα ταμεία του ΛΑΓΗΕ και ειδικότερα στο λογαριασμό για τις ΑΠΕ, ούτως ώστε όχι μόνο να καλυφθούν οι ανάγκες για αποπληρωμές των παραγωγών αλλά επιπρόσθετα, το έλλειμμα του λειτουργού που τότε ήταν 195 εκατ. ευρώ, να πέσει μέχρι το τέλος του 2012 στα 100 εκατ. ευρώ και να εξαλειφθεί εντελώς το 2013.

Ωστόσο τα μέτρα αυτά είτε δεν εφαρμόστηκαν τελείως ή εφαρμόστηκαν ελλιπώς, με αποτέλεσμα σήμερα το έλλειμμα όχι απλά να μη μειώνεται αλλά αντίθετα να διογκώνεται.

Σύμφωνα λοιπόν με την επιστολή του ΛΑΓΗΕ, προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η διαφορά των προϋπολογισθέντων εσόδων και των πραγματικών εσόδων διαμορφώνεται ως εξής (τέλος Μαΐου):

Τέλος ΕΡΤ: Είχαν προϋπολογιστεί 30 εκατ. ευρώ, δεν έχει μπει στο λογαριασμό ούτε ένα σεντ

Τέλος λιγνίτη: Είχαν προϋπολογιστεί 55 εκατομμύρια, ωστόσο τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο δεν εισπράχθηκε ο φόρος, με αποτέλεσμα να χαθούν έσοδα 9,1 εκατ. ευρώ από τους δύο μήνες

Δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων: είχε προϋπολογιστεί η πώληση 10 εκατ. τόνων έναντι τιμής 11,6 ευρώ ο τόνος, δηλαδή 116 εκατ. ευρώ. Έχουν εισρεύσει μόλις 13 εκατ. ευρώ από μία δημοπρασία τον Ιανουάριο.

Δηλαδή η συνολική διαφορά μεταξύ των προϋπολογισθέντων και των πραγματικών εσόδων είναι 142,1 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστική του προβλήματος είναι η καταληκτική φράση της επιστολή του ΛΑΓΗΕ προς τη ΡΑΕ, όπου αναφέρεται ότι… «κατόπιν των ανωτέρω είναι προφανές ότι απαιτούνται άμεσες ενέργειες για την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ άλλως το σωρρευτικό έλλειμμα στο τέλος του 12 θα ανέλθει στα 400 εκατ. ευρώ περίπου και στο τέλος του 13 θα υπερβεί πιθανότατα τα 900 εκατ. ευρώ».

Επιστολή

Σύμφωνα με πληροφορίες την περασμένη Παρασκευή, εστάλη επιστολή προς το ΥΠΕΚΑ, στην οποία γίνονταν γνωστά τα θέματα που έθεσε ο ΛΑΓΗΕ. Στην επιστολή επισημαίνεται από την πλευρά της ΡΑΕ ότι προκειμένου να γνωμοδοτήσει η ανεξάρτητη αρχή για το θέμα του τέλους ΑΠΕ, θα πρέπει το ΥΠΕΚΑ να διατυπώσει τις ρεαλιστικές εκτιμήσεις του, σε σχέση με τις ροές εσόδων από τα μέτρα της δέσμης Παπακωνσταντίνου (ΕΡΤ, ρύποι) αλλά και από πιθανούς νέους πόρους. Και αυτό διότι σύμφωνα με το ΛΑΓΗΕ έχει προκύψει επιπλέον έλλειμμα από τον αυξημένο ρυθμό εισόδου φωτοβολταϊκών (κυρίως στέγες) στο σύστημα. Ακόμη δηλαδή και εάν είχαν έρθει τα 141 εκατ. πάλι θα είχε αυξηθεί το έλλειμμα – σύμφωνα με το λειτουργό – κατά περίπου 70 έως 80 εκατ. ευρώ.  Ανάλογα λοιπόν με την απάντηση που θα δοθεί από το ΥΠΕΚΑ, αναμένεται να διατυπωθεί και η γνώμη της ΡΑΕ για την αύξηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ.

Οι φορείς των ΑΠΕ

Πάντως όπως υποστηρίζουν οι φορείς των «πράσινων» ηλεκτροπαραγωγών, βασικός υπεύθυνος για την αύξηση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, είναι ο στρεβλός τρόπος με τον οποίο γίνεται ο υπολογισμός του Ειδικού Τέλους που χρηματοδοτεί τον Ειδικό Λογαριασμό. Όπως έχουν αποδείξει οι φορείς των ΑΠΕ, ο υπολογισμός αυτός συγκρίνει την αποζημίωση των ΑΠΕ (feed in tariff)  όχι με το συνολικό κόστος συμβατικής παραγωγής που εξοικονομείται χάρη στις Α.Π.Ε., αλλά μόνο με ένα μικρό μέρος του που είναι η Οριακή Τιμή Συστήματος. Έτσι, το Ειδικό αυτό Τέλος επιδοτεί το κόστος του ρεύματος.

«Χωρίς ριζική και μόνιμη λύση του προβλήματος, η ανάγκη αντιμετώπισης του ελλείμματος καθιστά αναπόφευκτη την αύξηση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) γεγονός που δυσφημεί αδίκως τις Α.Π.Ε.» ανέφερε πρόσφατα η ΕΛΕΤΑΕΝ, σύμφωνα με την οποία η μοναδική βιώσιμη λύση είναι:  η ευθύνη πληρωμής του ΕΤΜΕΑΡ να μεταφερθεί πλήρως στους προμηθευτές και να ενσωματωθεί στο κόστος τους και, προκειμένου ο καταναλωτής να λαμβάνει με διαφάνεια πλήρη ενημέρωση για το κόστος της ενέργειας που καταναλώνει, θα πρέπει να υπολογισθεί το αληθινό πρόσθετο κόστος/όφελος χάρη στις Α.Π.Ε.

Από ... Κρησάρα θα Περάσουν τα Υποψήφια Έργα για τα Project Bonds‏

Από κρησάρα αναμένεται να περάσουν τα έργα που θα ενισχυθούν χρηματοδοτικά με project bonds στη φάση της 18μηνης πιλοτικής φάσης, στη διετία2012-2013. Το νέο αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο, που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα, προορίζεται για δέκα συνολικά έργα, είτε και στους τρεις τομείς (ενέργεια, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες) είτε και σε έναν μόνον από αυτούς. Το βασικό κριτήριο που θα κρίνει την επιλογή του υποψήφιου έργου θα είναι κατά πόσο ελκυστικό θα αποδειχθεί, ως έργο κοινοτικού ενδιαφέροντος.
Ειδικότερα, για τα έργα ενεργειακού ενδιαφέροντος θα ακολουθήσει, μετά το Ευρωκοινοβούλιο, η ψήφιση επιμέρους Κανονισμών, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, από την Επιτροπή Ενέργειας, ώστε να καθορισθεί το πλαίσιο και τα κριτήρια επιλογής. Οι προτάσεις που υπάρχουν ως τώρα αφορούν στη δημιουργία regional groups, με την Κομισιόν να έχει την τελική εποπτεία. Σε κάθε περίπτωση τα ζητήματα αυτά αναμένεται να αποσαφηνισθούν από το φθινόπωρο,αν και ήδη έχει αποφασισθεί ότι οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στην ΕΤΕπ, η οποία θα κάνει και την αξιολόγηση τους.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα Ομόλογα Έργου δεν θα καλύπτουν παραπάνω από το 20% του συνολικού κόστους της επένδυσης. Το ομόλογο έργου θα μπορεί να εκδίδει είτε ιδιώτης επενδυτής, είτε και κράτη-μέλη(μπορούν να αφορούν και περισσότερα από ένα κράτος-μέλος) και επί της ουσίας θα αποτελεί «διαβατήριο» για τη χρηματοδότηση του έργου και από άλλες πηγές (τραπεζικά δάνεια κλπ.).
Η πιλοτική φάση θα χρηματοδοτηθεί με αναδιάταξη του προϋπολογισμού για τα έργα 2012 και 2013 για υφιστάμενα προγράμματα μεταφορών,τηλεπικοινωνιών και ενέργειας. Οι μεταφορές θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος των εγγυήσεων (200 εκατ. ευρώ), άλλα 20 εκατ. ευρώ προορίζονται για τις τηλεπικοινωνίες και μόλις 10 εκατ. ευρώ για την ενέργεια.
Τα έργα που θα ενταχθούν στην πιλοτική φάση εφαρμογής των Ομολόγων Έργου θα πρέπει να κριθούν κατάλληλα και υλοποιήσιμα από την ΕΤΕπ και την Κομισιόν, με βάση τους μακροπρόθεσμους στόχους πολιτικής της Ε.Ε. Οι αιτήσεις και οι αντίστοιχες αναλήψεις υποχρεώσεων πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από τις 31/12/2013. Λόγω της πολυπλοκότητας των μεγάλων έργων υποδομής θα πρέπει να είναι δυνατή η έγκριση από το συμβούλιο διοικητών της ΕΤΕπ σε μεταγενέστερη ημερομηνία, αλλά όχι μετά τις 31/12/2014.
Ο ΑΔΜΗΕ
Θετικά υποδέχεται ο ΑΔΜΗΕ το νέο αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο που εγκαινιάζει η Ε.Ε. Με δεδομένο το γεγονός ότι ο Διαχειριστής έχει σε ετήσια βάση επενδύσεις περί τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαμόρφωση προϋπολογισμού για νέα έργα μεταφοράς στην 3ετία 2012-2015, είναι εύλογο να στρέφει την προσοχή του και στην αξιοποίηση των Ομολόγων Έργου.
Σε αυτή τη φάση, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia,ο ΑΔΜΗΕ παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις αυτές, στο πλαίσιο του ENTSO-E,για τα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος στον Ηλεκτρισμό (ΕΚΕ). Τα έργα αυτά αφορούν σε μια συντονισμένη προσπάθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να ισχυροποιηθούν οι διασυνδέσεις, για την εξυπηρέτηση των στόχων του 2020 και του 2050. Τα έργα που θα χαρακτηρισθούν ως ΕΚΕ ενδεχομένως να μπορέσουν να ενισχυθούν χρηματοδοτικά και με τα project bonds. Η όλη διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την πλευρά του ENTSO-E, στην οποία συμμετέχει και ο ΑΔΜΗΕ.
Ως έργα κοινοτικού ενδιαφέροντος ο ΑΔΜΗΕ θεωρεί τη διασύνδεση των Κυκλάδων, τη σύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα, αλλά και τη νέα διασύνδεση της Ελλάδας με τη Βουλγαρία.