Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ

Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ – Με «τρίπλα» θα πάρει το δημόσιο το 34%

Φόρος αίματος στα ορυχεία της ΔΕΗ

Σε 35 ανέρχονται το 2012 τα εργατικά ατυχήματα στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων 2013

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων από 1/1/2013 δίνετε απο τις 14/8/2013

Από τα γραφεία… στα ορυχεία!

Χιλιάδες εργαζόμενοι της ΔΕΗ, τους επόμενους μήνες, θα βρεθούν από τα γραφεία στα… ορυχεία

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.


Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Από 1η Φεβρουαρίου η πρεμιέρα για τον ΑΔΜΗΕ

Με νέο κτίριο και σήμα, αλλά και προσωπικό που καταφθάνει από ΔΕΗ και το ΔΕΣΜΗΕ, ο νέος διαχειριστής του συστήματος ηλεκτρισμού ΑΔΜΗΕ, βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν την έναρξη λειτουργίας του. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΑΔΜΗΕ θα κάνει πρεμιέρα από την 1η Φεβρουαρίου και αφού εν τω μεταξύ προστεθούν στα περίπου 1550 άτομα προσωπικό της Γ.Δ. Μεταφοράς της ΔΕΗ, ακόμη περίπου 200 εργαζόμενοι στο ΔΕΣΜΗΕ που θα ανήκουν στη νέα εταιρεία.

Το κτίριο στο οποίο θα στεγάζεται ο ΔΕΣΜΗΕ είναι το παλιό κτίριο των γενικών διευθύνσεων μεταφοράς και ορυχείων στη Ροσινιόλ, από όπου βεβαίως έχει ήδη αποχωρήσει η Γ.Δ. Ορυχείων.

Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες έχουν ήδη επιλεγεί τα άτομα που θα στελεχώσουν το εποπτικό συμβουλίου και η σχετική λίστα θα σταλεί τις επόμενες ημέρες στη ΡΑΕ για την τελική έγκριση. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο ορισμός του νέου επταμελούς Δ.Σ. της εταιρείας.

Με την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων διαδικασιών αναμένεται και η έναρξη λειτουργίας της εταιρείας από την 1η Φεβρουαρίου, ενώ μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του ίδιου μήνα, θα σταλεί στη ΡΑΕ και ο φάκελος πιστοποίησης που αποτελεί και το «δυσκολότερο» στοίχημα για το νέο διαχειριστή του δικτύου.

Ως γνωστόν ο ΑΔΜΗΕ είναι ο φορέας που θα αναλάβει τη διαχείριση των δικτύων ηλεκτρισμού του ελληνικού εθνικού συστήματος. Η πιστοποίησή του από την ελληνική και την ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είναι υποχρεωτική και κεφαλαιώδους σημασίας, καθώς συναρτάται με το κατά πόσον θα είναι πράγματι ανεξάρτητος από το καθετοποιημένο μονοπώλιο της ΔΕΗ (της οποίας θα είναι θυγατρική).

Στελέχη του ΑΔΜΗΕ εκφράζουν στο EnergyPress την πεποίθηση ότι ο φάκελος θα είναι πλήρης και ότι η θυγατρική της ΔΕΗ θα είναι αν όχι η πρώτη , εκ των πρώτων που θα λάβει το πράσινο φως και θα εξασφαλίσει την απαραίτητη πιστοποίηση. Σε κάθε περίπτωση, μετά την ψήφιση του ενεργειακού νόμου, τα στελέχη της Γ.Δ. Μεταφοράς έχουν κάνει έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να μην επιβεβαιώσουν τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις ότι το περίπλοκο μοντέλο του ΙΤΟ θα «βραχυκυκλώσει» πριν καν εφαρμοστεί.

Η απαιτούμενη διαδικασία

Βάσει των όσων αναφέρει ο νόμος, μετά τη δημιουργία της νέας εταιρείας, ακολουθεί η 10μηνη διαδικασία για την πιστοποίηση, που αποτελείται από τρία στάδια: Το πρώτο, μέγιστης διάρκειας 4 μήνες απαιτείται για την αρχική πιστοποίηση από τη ΡΑΕ. Το δεύτερο στάδιο, διάρκειας κατ’ εκτίμηση επίσης 4 μήνες αφορά στην έγκριση ή σε τυχόν τροποποιήσεις της πιστοποίησης που θα κάνει η Ε. Επιτροπή και ο Ευρωπαίος Ρυθμιστής. Και το τρίτο στάδιο, διάρκειας γύρω στους 2 μήνες, αφορά στην ενσωμάτωση από τη ΡΑΕ όλων των αλλαγών που θα έχει κάνει στο φάκελο του ΙΤΟ η Ε.Ε.

Θυμίζουμε ότι η ΡΑΕ έχει καταρτίσει έκθεση – οδηγό για την πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ που περιλαμβάνει 38 κεφάλαια όπου περιγράφονται αναλυτικά οι όροι που θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί σε σχέση με τις ρήτρες ανεξαρτησίας του ΑΔΜΗΕ. Στα άρθρα αυτά τα σημεία που θα ελεχθούν αλλά και τα αποδεικτικά που θα απαιτηθούν κατά την πιστοποίηση.