Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ

Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ – Με «τρίπλα» θα πάρει το δημόσιο το 34%

Φόρος αίματος στα ορυχεία της ΔΕΗ

Σε 35 ανέρχονται το 2012 τα εργατικά ατυχήματα στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων 2013

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων από 1/1/2013 δίνετε απο τις 14/8/2013

Από τα γραφεία… στα ορυχεία!

Χιλιάδες εργαζόμενοι της ΔΕΗ, τους επόμενους μήνες, θα βρεθούν από τα γραφεία στα… ορυχεία

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.


Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Κραυγή αγωνίας της αγοράς για το ΔΕΣΜΗΕ

Συνεχίζονται αμείωτα τα προβλήματα στις αποπληρωμές των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από το ΔΕΣΜΗΕ, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν εξοφληθεί ποσά που αφορούν στον … Νοέμβριο του 2011. Ενώ λοιπόν το πρόβλημα ρευστότητας του ΔΕΣΜΗΕ απειλώντας να συμπαρασύρει ως ντόμινο ολόκληρη την αγορά, φαίνεται να διαμορφώνεται μια συμμαχία όλων των παραγωγών ηλεκτρισμού – θερμικών και ΑΠΕ – με βασικό αίτημα τη διασφάλιση των έγκαιρων πληρωμών αλλά και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ΔΕΣΜΗΕ, μεγάλοι ξένοι επενδυτές της αγοράς κυρίως των ΑΠΕ, θεωρούν ως μείζον ζήτημα, ακόμη πιο σοβαρό και από το ύψος των εγγυημένων τιμών “feed in tariff” την εξασφάλιση βιώσιμης προοπτικής για το ΔΕΣΜΗΕ.
Θερμικοί
Σύμφωνα με πληροφορίες το ύψος των χρεών του ΔΕΣΜΗΕ προς τους ανεξάρτητους θερμικούς παραγωγούς (πλην ΔΕΗ δηλαδή) κυμαίνεται σταθερά σε ποσά της τάξης των 80 εκατ. ευρώ. Ακόμη οι πληρωμές που έχουν γίνει, δεν έχουν εξοφλήσει τα ποσά που έχουν λαμβάνειν οι παραγωγοί για το Νοέμβριο. Από την πλευρά του συνδέσμου των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών, ΕΣΑΗ , να θυμίσουμε ότι έχουν γίνει και τα εντονότερα διαβήματα, με επιστολές που κοινοποιήθηκαν ακόμη και στον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο. Μετά την επιστολή που εστάλη στα τέλη Ιανουαρίου, πάντως, δεν έχει υπάρξει άλλη κίνηση από την πλευρά των ηλεκτροπαραγωγών. Οι παραγωγοί πάντως έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν περαιτέρω την αγορά και κατά συνέπεια καταβάλουν τις οφειλές τους προς τη ΔΕΠΑ για το αέριο που καταναλώνουν, αμέσως μόλις πληρώνονται από το ΔΕΣΜΗΕ.
Φωτοβολταϊκά
Προ ημερών παρέμβαση για το θέμα της ρευστότητας του ΔΕΣΜΗΕ έγινε και από το σύνδεσμο παραγωγών ενέργειας από φωτοβολταϊκά ΣΠΕΦ, ο οποίος κατήγγειλε με τη σειρά του «ληξιπρόθεσμες μηνιαίες πληρωμές με υπερημερίες τουλάχιστον ενός μήνα» και οι οποίες «επιβαρύνουν την εξυπηρέτηση του δανεισμού με επιπλέον επιτόκιο υπερημερίας 2,21%, αφού οι σχετικές συμβάσεις έχουν εκχωρηθεί σε τράπεζες ως εξασφάλιση και εξυπηρέτηση της χρηματοδότησης». Το μήνυμα που πέρασε ο ΣΠΕΦ είναι ότι καθώς το 80% των εσόδων των παραγωγών κατευθύνεται για την εξυπηρέτηση του δανεισμού, οι παραγωγοί αδυνατούν να διατηρηθούν επί μακρόν στην τρέχουσα κατάσταση, ενώ πρόσθετο βάρος αποτελεί και η μηνιαία απόδοση ΦΠΑ που δεν έχει εισπραχθεί.
Θυμίζουμε ότι τα φωτοβολταϊκά εκτός των οικιακών υπέστησαν σημαντικότατες μειώσεις κατά την πρόσφατη παρέμβαση του ΥΠΕΚΑ στα fit’s.