Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ

Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ – Με «τρίπλα» θα πάρει το δημόσιο το 34%

Φόρος αίματος στα ορυχεία της ΔΕΗ

Σε 35 ανέρχονται το 2012 τα εργατικά ατυχήματα στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων 2013

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων από 1/1/2013 δίνετε απο τις 14/8/2013

Από τα γραφεία… στα ορυχεία!

Χιλιάδες εργαζόμενοι της ΔΕΗ, τους επόμενους μήνες, θα βρεθούν από τα γραφεία στα… ορυχεία

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.


Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Ένεση ρευστότητας στην αγορά, με δάνειο στο ΛΑΓΗΕ από το Παρακαταθηκών

Άμεσες αποφάσεις για τη χορήγηση ρευστότητας στις αγορές ενέργειας, λαμβάνονται ενώπιον του κινδύνου να μείνει η χώρα χωρίς αέριο. Η λύση που θα δοθεί θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η χορήγηση δανείου προς τον ΛΑΓΗΕ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με εγγύηση μελλοντικά έσοδα από την πώληση δικαιωμάτων ρύπων.

Η κατάσταση από τη γνωστή αδυναμία του ΛΑΓΗΕ να αποπληρώσει τους παραγωγούς ηλεκτρισμού, έχει οδηγήσει συνολικά το σύστημα στα όριά του και όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές της αγοράς «είναι ζήτημα εάν το σύστημα μπορεί να αντέξει για ένα μήνα». Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πληροφορίες, προβλήματα στις πληρωμές έχουν κάνει την εμφάνισή τους ακόμη και στις οικιακές εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σε στέγες.

Ήδη όπως έχει αποκαλύψει το EnergyPress η ΔΕΠΑ αλλά και ο ΛΑΓΗΕ έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, με επιστολές των επικεφαλής των εταιρειών προς την κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή οι ανάγκες για άμεση κάλυψη, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες κυμαίνονται σε ένα ιλιγγιώδες ποσό της τάξης των 300 έως 400 εκατ. ευρώ.

Τροπολογία

Τις τελευταίες ημέρες όπως πληροφορείται το EnergyPress έχει γίνει μια σειρά συσκέψεων, για την αντιμετώπιση του ζητήματος και οι αρμόδιες αρχές ψάχνουν να βρουν δυνατότητες τόνωσης του συστήματος με μια ένεση ρευστότητας. Η γνωστή πρόταση Σαχίνη για χρήση των κεφαλαίων του "πράσινου ταμείου" είναι η βάση της λύσης που μελετάται ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρήματα του "πράσινου ταμείου" έχουν κατευθυνθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και πιθανότατα τα χρήματα θα προέλθουν από εκεί.

Πάντως εκείνο που έχει ήδη γίνει ξεκάθαρο είναι ότι η λύση θα προέλθει από τους ρύπους. Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να διαδραματίσει πρόσφατη τροπολογία στο νόμο – πλέον – για το Ήλιος. Η τροπολογία καθορίζει ότι από το 2013 έως το 2015 όλο το έσοδο από τις δημοπρασίες ρύπων θα πηγαίνει στον ειδικό λογαριασμό για τα ΑΠΕ απευθείας χωρίς υπουργικές αποφάσεις ή άλλη παρέμβαση. Τα έσοδα αυτά είναι σημαντικά καθώς από την ημερομηνία αυτή οι ηλεκτροπαραγωγοί θα οδηγούνται σε αγορές δικαιωμάτων ρύπων για το σύνολο των εκπομπών ρύπων που εκπέμπουν, άρα τα έσοδα θα είναι σημαντικά.

Το πρόβλημα βεβαίως είναι ότι το σύστημα δεν μπορεί να αντέξει μέχρι τότε. Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν πριν τις εκλογές διαφορετικά θα είναι απρόβλεπτη η κατάσταση, αναφέρουν πληροφορίες.

Λύση

Μπορεί βεβαίως τα έσοδα να έρθουν από το 2013, ωστόσο η τροπολογία που δίνει απευθείας και χωρίς την παρέμβαση τρίτου, τα χρήματα των δημοπρασιών στο λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, δίνει τη δυνατότητα στο λειτουργό της αγοράς να χρησιμοποιήσει καταρχήν ως εγγύηση τα μελλοντικά αυτά έσοδα, ώστε να εξασφαλιστούν άμεσα χρήματα και να στρώσει η ρευστότητα του συστήματος, το οποίο ούτως ή άλλως αναμένεται να εξομαλυνθεί στο διάστημα μετά το 2013.

Έτσι έχει αποφασιστεί το πρόβλημα να λυθεί άμεσα με ένα είδος δανείου και μένει να οριστικοποιηθεί η πηγή που θα χρηματοδοτήσει την ρευστότητα (θα είναι πράγματι το Ταμείο Παρακαταθηκών ή κάποιο άλλο αποθεματικό;)

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα που μεταφέρουν άνθρωποι της αγοράς που συμμετείχαν στις συσκέψεις είναι ότι από την πλευρά της κυβέρνησης φαίνεται να έχει συνειδητοποιηθεί η κρισιμότητα της κατάστασης και να είναι θέμα ημερών η λήψη νέων αποφάσεων για την τόνωση της ρευστότητας των ενεργειακών αγορών.