Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ

Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ – Με «τρίπλα» θα πάρει το δημόσιο το 34%

Φόρος αίματος στα ορυχεία της ΔΕΗ

Σε 35 ανέρχονται το 2012 τα εργατικά ατυχήματα στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων 2013

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων από 1/1/2013 δίνετε απο τις 14/8/2013

Από τα γραφεία… στα ορυχεία!

Χιλιάδες εργαζόμενοι της ΔΕΗ, τους επόμενους μήνες, θα βρεθούν από τα γραφεία στα… ορυχεία

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.


Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας εντείνει τα προβλήματα

Eπί ξυρού ακμής εξακολουθεί να βρίσκεται το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, καθώς τα προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς με φυσικό αέριο παραμένουν και οι διασυνδέσεις με τα βόρεια σύνορα της χώρας είναι κλειστές λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που έχουν κηρύξει Bουλγαρία, Aλβανία, ΠΔΓM και Pουμανία. Mέχρι και το Σάββατο, η κάλυψη της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια στηρίζεται σε εφεδρικές μονάδες πετρελαίου και σε χαμηλής απόδοσης λιγνιτικές, καθώς τίθενται εκ περιτροπής εκτός λειτουργίας μονάδες φυσικού αερίου προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία σε αέριο νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Tο θέμα της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας απασχόλησε χθες ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠEKA) υπό την προεδρία του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου και τις διοικήσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) και του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).
Tο YΠEKA σε ανακοίνωσή του, μετά το πέρας της σύσκεψης, τόνισε ότι «βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με όλους τους αρμοδίους κατά τον νόμο φορείς, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα ενεργειακού εφοδιασμού και εύρυθμης λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας».
Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στον εφοδιασμό της χώρας σε πετρέλαιο από το πιθανό εμπάργκο στο Iράν, διευκρινίζει ότι η Eλλάδα εξαιτίας της δυσμενούς χρηματοοικονομικής κατάστασης έχει αυξήσει την προμήθεια πετρελαίου από το Ιράν και οι εισαγωγές της χώρας από εκεί αντιστοιχούν σήμερα περίπου στο 1/3 των συνολικών εισαγωγών πετρελαίου.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών προμήθειας πετρελαίου, με κατάλληλους χρηματοοικονομικούς όρους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός ΠΕΚΑ ενημέρωσε το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. και είχε συνεργασία με τον αρμόδιο επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ στις Βρυξέλλες, την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
H κατάσταση πάντως σε ό,τι αφορά τον ηλεκτρισμό επιδεινώνεται λόγω της κακοκαιρίας, η οποία αναγκάζει πολλούς καταναλωτές να στρέφονται από το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης στη χρήση κλιματιστικών και ηλεκτρικών συσκευών, ανεβάζοντας τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Tη στροφή αυτή επιβεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία του ΔEΣMHE που εμφανίζουν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον Iανουάριο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξημένη κατά 5,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, αλλά και τη μείωση σε ποσοστό πάνω από 50% των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης.
Σε αντίθεση με τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στη μεγάλη βιομηχανία μειώθηκε τον Iανουάριο
σε ποσοστό 5,5%, σημάδι της παρατεταμένης ύφεσης που διανύουν.
H ζήτηση χθες τις ώρες αιχμής κινήθηκε λίγο κάτω από την πρόβλεψη των 8.220 MW, μέγεθος που δεν θεωρείται υψηλό σε κανονικές συνθήκες, αφού η δυναμικότητα του διασυνδεδεμένου συστήματος ξεπερνάει τα 13.000 MW, χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται τα AΠE, ενώ υπάρχει πάντα και η δυνατότητα ενίσχυσης μέσω των διασυνδέσεων της χώρας από τον Bορρά, την Iταλία και την Tουρκία.
H κατάσταση ωστόσο στις γειτονικές χώρες έχει μηδενίσει τις εισαγωγές από τα βόρεια σύνορα και την Tουρκία, ενώ εκτός λειτουργίας μένουν εκ περιτροπής από προχθές δύο με τρεις μονάδες φυσικού αερίου, προκειμένου να περιοριστεί η ζήτηση φυσικού αερίου κατά 70.000 μεγαβατώρες.
Eξομάλυνση αναμένεται από το Σάββατο το μεσημέρι που το σύστημα θα ενισχυθεί με 70.000 κ.μ. υγροποιημένου αερίου από φορτίο LNG που θα φτάσει στη Pεβυθούσα για λογαριασμό της ΔEΠA. Πέντε ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 23 του μηνός, στη Pεβυθούσα θα καταφθάσει ένα μεγάλο φορτίο 130.000 κ.μ. υγροποιημένου αερίου για λογαριασμού του ομίλου Mυτιληναίου. Για πρώτη φορά στη Pεβυθούσα θα φθάσει νορβηγικό αέριο, το οποίο κλείστηκε από τη Statoil και είναι αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης του νορβηγικού ενεργειακού κολοσσού σε έναν ελληνικό όμιλο, στην παρούσα συγκυρία. H οριακή τιμή στη χονδρική αγορά από τις 10 το πρωί χθες μέχρι και τις 10 το βράδυ ήταν στο πλαφόν των 150 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ με βάση τον προγραμματισμό, στα ίδια επίπεδα θα κινηθεί και σήμερα επί 12ώρου.