Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ

Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ – Με «τρίπλα» θα πάρει το δημόσιο το 34%

Φόρος αίματος στα ορυχεία της ΔΕΗ

Σε 35 ανέρχονται το 2012 τα εργατικά ατυχήματα στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων 2013

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων από 1/1/2013 δίνετε απο τις 14/8/2013

Από τα γραφεία… στα ορυχεία!

Χιλιάδες εργαζόμενοι της ΔΕΗ, τους επόμενους μήνες, θα βρεθούν από τα γραφεία στα… ορυχεία

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.


Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Πλήρωσε ο ΑΔΜΗΕ, παραμένουν τα προβλήματα στην αγορά

Συνεπής στις «προγραμματικές» δεσμεύσεις της νέας διοίκησης, αποδεικνύεται ο διαχειριστής του συστήματος ΑΔΜΗΕ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα έδωσε μια - μικρή – ανάσα ρευστότητας στην αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε στην πλήρη εξόφληση των τιμολογίων του Φεβρουαρίου, ύψους περίπου 22 εκατ. ευρώ, ποσά που κατευθύνθηκαν στους παραγωγούς για την αποπληρωμή των οφειλών του διαχειριστή.

Τα ποσά που πληρώνει ο ΑΔΜΗΕ με βάση το νέο μοντέλο της αγοράς, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί από 1ης Φεβρουαρίου, αφορούν στις αποκλίσεις από την ημερήσια αγορά καθώς ο διαχειριστής πραγματοποιεί την εκκαθάριση.

Έτσι εάν για παράδειγμα υπάρχουν διαφορές μεταξύ του ημερήσιου προγραμματισμού (ΗΕΠ) και της τελικής εκκαθάρισης, τα ποσά που προκύπτουν κατανέμονται από τον ΑΔΜΗΕ.

Επίσης ο διαχειριστής είναι υπεύθυνος για την αποπληρωμή των ΑΔΙ αλλά και για το cost recovery και τις άλλες χρεώσεις πλην των πληρωμών με βάση την οριακή τιμή του συστήματος και των ΑΠΕ που γίνονται από το ΛΑΓΗΕ.

Με βάση λοιπόν το νέο μοντέλο, ο ΑΔΜΗΕ θα έχει ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς, που αναλογεί χονδρικά 20 με 30% των ποσών που αφορούν στη χονδρεμπορική αγορά και ως εκ τούτου η ορθή λειτουργία του αλλά και η ανταπόκρισή του στις υποχρεώσεις του, παίζουν σημαντικό ρόλο για την αγορά.

Την ίδια στιγμή πάντως παραμένουν σε εκκρεμότητα τα χρέη του ΛΑΓΗΕ (περίπου το 70 με 80% του τζίρου της χονδρεμπορικής αγοράς) που αποτελούν και το μεγαλύτερο βραχνά.

Τις προηγούμενες ημέρες έγιναν ορισμένες πληρωμές μικρών αναλογικά ποσών, σε σχέση με το χρέος που υπάρχει.

Δηλαδή, ο κίνδυνος το πρόβλημα ρευστότητας να εξελιχθεί σε ντόμινο για την αγορά παραμένει ορατός και η αγορά συνεχίζει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ότι το πρόβλημα μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτο και μη διαχειρίσιμο.