Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ

Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ – Με «τρίπλα» θα πάρει το δημόσιο το 34%

Φόρος αίματος στα ορυχεία της ΔΕΗ

Σε 35 ανέρχονται το 2012 τα εργατικά ατυχήματα στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων 2013

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων από 1/1/2013 δίνετε απο τις 14/8/2013

Από τα γραφεία… στα ορυχεία!

Χιλιάδες εργαζόμενοι της ΔΕΗ, τους επόμενους μήνες, θα βρεθούν από τα γραφεία στα… ορυχεία

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.


Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Νερά και ΔΕΗ στον φάκελο


Για να ξεμπλοκάρουν οι αποκρατικοποιήσεις με νομοθετική ρύθμιση θα αρθούν 72 εμπόδια και νομικά κωλύματα

Στα χέρια του πρωθυπουργού βρίσκεται ο φάκελος με τις 28 αποκρατικοποιήσεις που μπορούν να προωθηθούν έως το τέλος του 2013
Μπαράζ αποκρατικοποιήσεων με πωλήσεις-εξπρές ετοιμάζει η κυβέρνηση για να στείλει μήνυμα στις αγορές και την τρόικα ότι προχωρά με αποφασιστικότητα τις διαρθρωτικές αλλαγές. Μετά τα ΕΛΤΑ και την ΕΛΒΟ σειρά παίρνουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, ο ΟΠΑΠ, τα ΕΛΠΕ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και η ΔΕΗ. Για να ξεμπλοκάρουν οι αποκρατικοποιήσεις μεγάλων ΔΕΚΟ στρατηγικής σημασίας η κυβέρνηση θα φέρει σύντομα στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα αίρει 72 εμπόδια και νομικά κωλύματα για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Αιχμή του δόρατος η άρση της υποχρεωτικής συμμετοχής κατά 51% του Δημοσίου σε εταιρείες στρατηγικής σημασίας και το όριο συμμετοχής στρατηγικών επενδυτών κατά 21% δίχως έγκριση διυπουργικής επιτροπής.
Μαζί αναμένεται να καταργηθούν και άλλες διατάξεις οι οποίες υποχρεώνουν το Δημόσιο να διατηρεί τουλάχιστον το 34% των μετοχών (π.χ. ΟΠΑΠ), ποσοστό που του εξασφαλίζει και καταστατική μειοψηφία για να εμποδίζει αποφάσεις της πλειοψηφίας.

Με τις αλλαγές αυτές καταργείται ένα σημαντικό εμπόδιο για την αποκρατικοποίηση πολλών «κρίσιμης σημασίας» ΔΕΚΟ όπως της ΔΕΠΑ, της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, των ΕΛΤΑ και των δύο μεγάλων λιμένων της χώρας, ΟΛΠ και ΟΛΘ, καθώς και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που μπαίνει ολοταχώς σε τροχιά αποκρατικοποίησης.
Επίσης θα αίρονται μία σειρά από εμπόδια στη χρήση γης, σε δασικούς-περιβαλλοντικούς περιορισμούς, ενώ δημιουργούνται νέες εποπτικές αρχές, για τα ύδατα, τους λιμένες κλπ.
Σε τρεις φάσεις
Στα χέρια του πρωθυπουργού βρίσκεται ο φάκελος με τις 28 αποκρατικοποιήσεις που μπορούν να προωθηθούν έως το τέλος του 2013.
Στην ομάδα των έξι σχεδίων που βρίσκονται σε εξέλιξη συγκαταλέγονται τα Κρατικά Λαχεία και το IBC, οι μόνες δύο κινήσεις που ίσως προωθηθούν φέτος εφόσον το επιτρέψουν και οι εξελίξεις στην αγορά, το Ελληνικό, η ΔΕΠΑ, και η αξιοποίηση των εκτάσεων της Κασσιόπης στην Κέρκυρα και Αφάντου Ρόδου.
Στην ομάδα των εννέα που είναι έτοιμα να τρέξουν είναι 28 ακίνητα του Δημοσίου, η ΕΥΑΘ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΠΑΠ, τα ΕΛΤΑ, η ΛΑΡΚΟ, ο ΟΔΙΕ και η Εγνατία Οδός, ενώ μεταξύ των υπολοίπων 13 βρίσκονται και μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, τα λιμάνια της χώρας, αλλά και συμμετοχές του Δημοσίου σε τράπεζες (ΤΤ και Αγροτική).
Παράλληλα, ήδη το ΤΑΙΠΕΔ έχει ολοκληρώσει την καταγραφή περίπου 82.000 ακινήτων του Δημοσίου τα οποία κατέχουν συνολικά 35 φορείς, εκ των οποίων τα 30 κρίνεται ότι είναι έτοιμα προς αξιοποίηση.
Δρόμος μετ' εμποδίων
Στα εμπόδια για τις αποκρατικοποιήσεις έχει προστεθεί και η κατάθεση προσφυγών από συνδικαλιστικούς φορείς εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και ΟΤΑ προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, οι οποίοι ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο Ταμείο Αποκρατι- κοποιήσεων. Προσφυγή που αφορά εταιρείες που περιλαμβάνονται στο Ταμείο όπως ΟΛΠ, ΛΑΡΚΟ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ, ΟΛΘ, ΕΛΠΕ, ΕΥΑΘ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος.
Παίρνουν σειρά

Στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Αποκρα-τικοποιήσεων οι περιοχές Κασσιόπη στην Κέρκυρα και Αφάντου στη Ρόδο, κτίρια, αυτοκινητόδρομοι, η Εγνατία Οδός, υπεράκτια εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου, ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, το Ψηφιακό Μέρισμα, ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος, ποσοστό των ΕΛΠΕ και του Καζίνου της Πάρνηθας η ΛΑΡΚΟ, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων, άδειες παιγνιομηχανημάτων του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου.
Κρατικά Λαχεία
Ωριμη υπόθεση
Θεωρούνται και τα πλέον ώριμα προς αποκρατικοποίηση. Θα πρέπει να προηγηθούν η έγκριση του κανονισμού και η δημιουργία της άδειας κρατικών λαχείων. Αρμόδιοι φορείς γι' αυτό είναι το υπ. Οικονομικών και η πρόσφατα συγκροτηθείσα Επιτροπή Εποπτείας & Ελέγχου των Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Σημειώνεται ότι η άδεια που θα εκχωρηθεί στον πλειοδότη πρέπει να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή.
IBC (Golden Hall)
Με δύο βοήθειες
Απαιτείται τροποποίηση του ν. 3342/2005, ώστε να προβλέπονται χρήσεις χώρων συγκέντρωσης κοινού, αναψυχής κ.λπ. Επίσης θα πρέπει να τροποποιηθεί ο ιδρυτικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου το Ταμείο να μπορεί να συστήνει επικαρπία και δυνατότητα μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ δικαιωμάτων αξιοποίησης ακινήτων. Και οι δύο τροποποιήσεις αφορούν το υπουργείο Οικονομικών.

ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ
Ψάχνουν το μοντέλο
Δεν έχει αποφασιστεί το μοντέλο πώλησης, ενώ θεωρείται πολύ δύσκολη η προσέλκυση επενδυτών. Οι δύο εταιρείες έχουν υπογράψει συμβάσεις παραχώρησης με το ελληνικό Δημόσιο για την εκμετάλλευση των δικτύων. Η σύμβαση της ΕΥΔΑΠ λήγει το 2019 και η αντίστοιχη σύμβαση της ΕΥΑΘ το 2031. Επιπλέον, με βάση το κοινοτικό δίκαιο, οι συμβάσεις δεν μπορούν να παραταθούν χωρίς διαγωνισμό, οπότε δεν είναι σίγουρο πως οι δύο εταιρείες θα εκμεταλλεύονται τα δίκτυα μετά τη λήξη τους.
ΔΕΠΑ
Μιλάει με 14
Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των 17 εκδηλώσεων ενδιαφέροντος που υποβλήθηκαν στην αρχή του χρόνου και ανακοίνωσε ότι προκρίνει 14 εταιρείες οι οποίες θα συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού με κατάθεση ενδεικτικής οικονομικής προσφοράς. Ενώ αρχικά υπήρχε η σκέψη για πώληση από κοινού της ΔΕΠΑ με τον ΔΕΣΦΑ, αυτή τη στιγμή υπάρχουν ενδείξεις ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να μπλέξει τις δύο αποκρατικοποιήσεις.

ΔΕΗ
Tρία «αγκάθια»
Το ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνει τρεις εκκρεμότητες στην έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης και στη δημιουργία των προς πώληση επιχειρήσεων, στον χειρισμό των κρατικών ενισχύσεων και, τέλος, στην υπογραφή σύμβασης μεταξύ του Ταμείου και του ΥΠΟΙΚ, για την εξουσιοδότηση του πρώτου για την άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου στη ΔΕΗ. Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ θα επιχειρηθεί να συνδυαστεί με την πώληση μονάδων κυρίως λιγνιτικών, αλλά και υδροηλεκτρικών.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Επένδυση 6 δισ.
Το έργο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια που θα δημιουργήσει 9.000 θέσεις εργασίας και θα συνεισφέρει ετησίως 0,3% στο ΑΕΠ της χώρας. Το μεγάλο πρόβλημα αφορά στη χρηματοδότηση, καθώς το σχέδιο απαιτεί κατασκευαστική επένδυση της τάξης των 6 δισ. ευρώ, η οποία κάτω από τα σημερινά δεδομένα είναι δύσκολο να εξευρεθεί, τουλάχιστον από τον τραπεζικό τομέα.
ΛΙΜΑΝΙΑ-ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ
Πάνε πακέτο
Θα τρέξει το σχέδιο για την αξιοποίηση των 37 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, καθώς και των λιμένων. Το προσχέδιο για τα αεροδρόμια αναμένεται να παρουσιαστεί εντός του Αυγούστου από το ΤΑΙΠΕΔ και όπως και στα λιμάνια αναμένεται να προβλέπει την ομαδοποίησή τους ώστε να γίνουν περισσότερο ελκυστικά για τους επενδυτές. Παράλληλα, στο σκεπτικό της νέας κυβέρνησης για τα λιμάνια κυριαρχεί και η λογική να μην αντικατασταθεί το κρατικό με το ιδιωτικό μονοπώλιο.

ΟΠΑΠ
Στο 1,5 δισ. ο πήχης
Στη σημερινή συγκυρία όχι μόνο η αξία της μετοχής της εταιρείας είναι πιο υποτιμημένη από ποτέ αλλά και η πραγματική της αξία και η δραστηριότητά της είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αφού τόσο ο κλάδος όσο και η εταιρεία είναι σε φάση μεγάλων αλλαγών. Ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο στόχος είναι να πωληθεί σε τιμή μετοχής υπερδιπλάσια αυτής του ταμπλό, δηλαδή κοντά στα 15 ευρώ, ώστε τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση να είναι κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ.
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Μήλον της Εριδος
Η δρομολόγηση της πώλησης του ποσοστού του Δημοσίου που ανέρχεται στο 44,5% τοποθετείται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου σε συνδυασμό με την εξέλιξη της διαδικασίας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις ανακατατάξεις στον τραπεζικό χώρο. Το ΤΤ με τα πολλά καταστήματα σε όλη τη χώρα και το ισχυρό χαρτοφυλάκιο καταθέσεων και δανείων αναμένεται να αποτελέσει το μήλο της έριδος για πολλές τράπεζες .

πώς οδηγούν τη ΔΕΗ σε χρεοκοπία τα Φωτοβολταϊκά

 Όταν το 2009 ένας άσχετος ή λιγότερος έξυπνος αλλά όπως αποδείχθηκε κουτοπόνηρος πολιτικός μιλούσε για αναδιαπραγμάτευση του αγωγού Μουργκάς -Αλεξανδρούπολη...
και πράσινη ανάπτυξη στην κεντρική πλατεία της Λάρισας αγλύκαντοι χωριάτες χειροκροτούσαν ..Μόνο που δεν έβλεπαν το τέλος τους...

Το Μεγάλο κόλπο στήθηκε αριστοτεχνικά με τα φωτοβολταϊκά και μάλιστα ποντάροντας στην ευαισθησία του Έλληνα για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής !
Έτσι μια παρέα έστησε το μεγαλύτερο κόλπο του αιώνα που μπροστά της η αγορά του αιώνα και τα υποβρύχια του Άκη είναι σταγόνα στο Ωκεανό
Ξεκίνησε η διαδικασία με τις άδειες για φωτοβολταϊκά και επένδυσαν αρκετοί αφού οι γυρολόγοι της Μπιρμπίλη με την συνοδεία της Οικογένειας Παπανδρέου είχε προετοιμάσει το έδαφος υποσχέθηκαν εγγυημένη τιμή πώλησης τα 54 σεντς την κιλοβατώρα αγορά όταν η ΔΕΗ πουλούσε στον καταναλωτή 14 σεντ !
Υποσχέθηκαν πλήρη χρηματοδότηση του έργου με τα γνωστά παπαγαλάκια ,γραφεία εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών οι οποίοι σε χρόνο ρεκόρ υποσχέθηκαν γρήγορες διαδικασίες αλλά αυξήθηκε το κόστος εγκατάστασης κατά 100 % των φωτοβολταϊκών αλλά όπως λέγανε τα παπαγαλάκια τι σε νοιάζει τραβάς μια υπερτιμολόγηση και καλύπτεις το κόστος !
Μόνο που κάποιος έπρεπε να πληρώσει αυτό το κόστος η Μπιρμπίλη αφού πέρασε νομοσχέδιο που απαγορεύετε την εξόρυξη λιγνίτη έστειλε και μερικούς δήθεν αγανακτισμένους να φωνάξουν έξω απο τα εργοτάξια της ΔΕΗ και το κόλπο έπιασε !
Τρέχαν όλοι στο κάμπο της Θεσσαλίας να φυτέψουν φωτοβολταϊκά και βουνά της Πίνδου ανεμογεννήτριες
Στο κόλπο νομάρχες ,δήμαρχοι ,δημοτικοί σύμβουλοι έστησαν σε μια νύχτα ετερίες και απλά έπαιρναν την μίζα απο τους Γερμανούς που είχαν την τεχνολογία και την τεχνογνωσία ...Αλλά τώρα ήρθε ή ώρα του λογαριασμού ...45% αύξηση του τέλους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ...Η ΔΕΗ έχει έτοιμα εργοτάξια και φράγματα αλλά δεν της δίνουν το δικαίωμα να παράξει η ίδια ενέργεια ...
Η ΔΕΗ δεν μπορεί βέβαια να αγοράζει με 54 σεντς και να πουλάει με 14 οπότε δύο λύσεις υπάρχουν και θα εφαρμοστούν και οι δύο μείωση της εγγυημένης τιμής στα φωτοβολταϊκά και αύξηση της τιμής του ρεύματος με παράλληλη αύξηση του τέλους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πάλι στους λογαριασμούς των νοικοκυριών !
Η Μπιρμπίλη με τον γκόμενο και το τέκνο της στην Ευρώπη με μισθό 8χιλιάδων ευρώ ,ο γκόμενος ο γνωστός που πήρε την μίζα για το C4I και τα κορόιδα να πληρώσουν την νύφη !
Η πρόβλεψη η ΔΕΗ θα σπάσει σε κερδοφόρα και μή και θα πουληθεί ...
Οι Γερμανοί διαμαρτύρονται γιατί οι Κινέζοι έριξαν την αγορά των φωτοβολταϊκών ...κερδισμένοι και αυτοί !
Οι Μόνοι κερδισμένοι είναι οι νομάρχες ,οι δήμαρχοι ,οι σύμβουλοι ,οι τεχνοκράτες των πολιτικών γραφείων και οι μεγάλοι χαμένοι εμείς ...
Για τον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη θα πούμε σε λίγο το ότι ο Παπανδρέου κυκλοφορεί ακόμη στην Ελλάδα και ελεύθερος είναι πρόκληση !

Πακέτο μέτρων για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τον περιορισμό της επιβάρυνσης των καταναλωτών, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Με αποφάσεις του υφυπουργού Ασημάκη Παπαγεωργίου, αναστέλλεται η διαδικασία χορήγησης νέων αδειών για φωτοβολταϊκά και μειώνονται δραστικά οι εγγυημένες τιμές απορρόφησης της ενέργειας από φωτοβολταϊκές μονάδες.

Παράλληλα, ενεργοποιείται ο νόμος που προβλέπει απόδοση μέρους του τέλους ΕΡΤ που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, για την ενίσχυση του λογαριασμού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Η δέσμη μέτρων, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ, κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να αποφευχθεί μεγαλύτερη αύξηση του τέλους ΑΠΕ που πληρώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Οι νέες χρεώσεις για το τέλος ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) είναι αυξημένες μεσοσταθμικά κατά 34% (46% για τα νοικοκυριά), όμως οι ανατιμήσεις θα ήταν πενταπλάσιες αν δεν λαμβάνονταν τα μέτρα αυτά.

Αδειες για φωτοβολταϊκά

Σε ό,τι αφορά την αναστολή της αδειοδοτικής διαδικασίας, η απόφαση προβλέπει ότι δεν θα υποβάλλονται νέα αιτήματα για χορήγηση άδειας παραγωγής και έκδοση προσφοράς σύνδεσης φωτοβολταϊκών, ενώ τα αιτήματα που εκκρεμούν δεν εξετάζονται. Συνεχίζεται, όμως, κανονικά η αδειοδοτική διαδικασία για έργα με άδεια παραγωγής, καθώς και έργα που εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής και έχουν δεσμευτική προσφορά σύνδεσης. Επίσης εξαιρούνται από την αναστολή τα φωτοβολταϊκά στις στέγες και τα έργα που έως την ημερομηνία της αναστολής είχαν ενταχθεί σε διαδικασία fast track.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η ισχύς των έργων που συνεχίζουν (δηλαδή δεν υπάγονται στην απόφαση αναστολής) υπολογίζεται σε 5.500 μεγαβάτ (MW), από τα οποία 3.700 MW διαθέτουν άδεια παραγωγής, και 1.800 MW, που εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής, διαθέτουν δεσμευτική προσφορά σύνδεσης. Με τα μεγέθη αυτά έχουν ήδη υπερκαλυφθεί οι στόχοι για το 2020 και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που αποφασίστηκε η αναστολή.

Εγγυημένες τιμές απορρόφησης

Η μείωση της εγγυημένης τιμής απορρόφησης της ενέργειας από φωτοβολταϊκά αποφασίστηκε για να περιοριστεί το έλλειμμα του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών, που υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι οι τιμές αυτές (feed in tariff) ήταν από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, παρά τις μειώσεις που μεσολάβησαν, ενώ ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι το κόστος εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια λόγω ωρίμανσης της τεχνολογίας. Οι μειώσεις αφορούν τις νεοεισερχόμενες μονάδες, δεν έχουν δηλαδή αναδρομική ισχύ και δεν αφορούν τις ήδη λειτουργούσες.

Οι μειώσεις στις εγγυημένες τιμές αγοράς της ενέργειας από φωτοβολταϊκά φθάνουν μέχρι 46% (οι μεγαλύτερες μειώσεις έγιναν στα φ/β που εγκαθίστανται στις στέγες) και, όπως προέβλεπε ήδη η νομοθεσία, οι τιμές θα βαίνουν μειούμενες τα επόμενα χρόνια. Για την τρέχουσα περίοδο (Αύγουστος 2012), οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

Για μονάδες ισχύος πάνω από 100 κιλοβάτ στο διασυνδεδεμένο σύστημα, 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 271,64).
Για μονάδες κάτω από 100 κιλοβάτ στο διασυνδεδεμένο σύστημα και για μονάδες ανεξαρτήτως ισχύος στο μη διασυνδεδεμένο σύστημα δηλαδή στα νησιά, 225 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 305,6).
Για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες η τιμή πέφτει στα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 470,25.
ΕΡΤ για τον λογαριασμό των ΑΠΕ. Τα έσοδα από την παρακράτηση αυτή εκτιμάται ότι θα φθάσουν στα 75 εκατ. ευρώ το χρόνο.

«Σε σημείο κατάρρευσης»

Το ΥΠΕΚΑ στη σχετική ανακοίνωση αφήνει αιχμές για χρόνια προβλήματα και εσφαλμένο σχεδιασμό, επισημαίνοντας:

«Οι στρεβλώσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο, οι κακοί υπολογισμοί, η σημαντική απόκλιση των πραγματικών μεγεθών και των εκτιμήσεων των παραμέτρων που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του ΕΤΜΕΑΡ, οι οφειλές των εταιρειών Energa και Hellas Power, που παραμένουν σε δεσμευμένους λογαριασμούς και οι καθυστερήσεις χρόνων, έφτασαν σε σημείο κατάρρευσης την αγορά ενέργειας, που θα προκαλούσε ανυπολόγιστες ζημιές στην οικονομία της χώρας. Αρχικοί υπολογισμοί για τη διάσωση της αγοράς οδηγούσαν σε υπέρογκες επιβαρύνσεις των απλών καταναλωτών, οι οποίοι θα καλούνταν για ακόμη μια φορά να σώσουν την κατάσταση με κατακόρυφες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος».

Τα φωτοβολταϊκά πέθαναν! Ζήτω η ΔΕΗ

Αναστέλλεται η χορήγηση αδειών εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων και δεν γίνονται δεκτές  νέες αιτήσεις, καθώς η δυναμικότητα των μονάδων για τις οποίες έχουν δοθεί εγκρίσεις, υπερβαίνει ήδη τον τεθέντα στόχο. Αδειες θα συνεχίσουν  να δίνονται μόνον για οικιακή παραγωγή σε στέγες. Παράλληλα αναπροσαρμόζεται (μειώνεται) η τιμή στην οποία η ΔΕΗ θα αγοράζει το ρεύμα  που παράγεται σπό φωτοβολταϊκές μονάδες.
Τις αποφάσεις ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας-Περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι αποβλέπουν στην αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς ενέργειας από ανανεώσιμες πγές, στην αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν ανακύψει και στην αποκατάσταση στρεβλώσεων.
Οι αιτήσεις που εκκρεμούν δεν θα εξετασθούν. Θα προχωρήσουν οι διαδικασίες μόνον για όσες έχουν εκδοθεί άδειες παραγωγής, για μονάδες που εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής και για τις εγκαταστάσεις σε στέγες.
Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι οι φωτοβολταϊκές μονάδες για τις οποίες έχουν ήδη εκδοθεί άδειες, είναι συνολικής ισχύος 3.700 MW. Η κατασκευή αυτών μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα, όπως και εκείνων για τις οποίες δεν απαιτείται άδεια και είναι συνολικής ισχύος 1.800 MW.Εκτός αυτών, σε λειτουργία βρίσκονται φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις 1.015 MW. Η συνολική ισχύες των εγκαταστάσεων σε στέγες είναι 195 MW.

Ρόδος: Έκλεβαν ρεύμα από τη ΔΕΗ

12 άτομα συνελήφθησαν χθες στον Αρχάγγελο, τα οποία κατηγορεί η ΔΕΗ για κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ροδιακή», συνεργείο εξειδικευμένων στελεχών της ΔΕΗ βρίσκεται στη Ρόδο και ελέγχει μετρητές επιχειρήσεων και σπιτιών, αναζητώντας περιπτώσεις κλοπής ηλεκτρικού ρεύματος. Το κλιμάκιο μεταξύ άλλων διαπίστωσε ότι καταναλωτές είχαν καταφέρει να μηδενίσουν την καταγραφή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Στη Ρόδο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, θα ελεγχθούν εξονυχιστικά περιπτώσεις μαζικής ρευματοδότησης καθώς και καταγγελίες που έφτασαν στα γραφεία της επιχείρησης.