Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ

Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ – Με «τρίπλα» θα πάρει το δημόσιο το 34%

Φόρος αίματος στα ορυχεία της ΔΕΗ

Σε 35 ανέρχονται το 2012 τα εργατικά ατυχήματα στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων 2013

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων από 1/1/2013 δίνετε απο τις 14/8/2013

Από τα γραφεία… στα ορυχεία!

Χιλιάδες εργαζόμενοι της ΔΕΗ, τους επόμενους μήνες, θα βρεθούν από τα γραφεία στα… ορυχεία

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.


Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Προς κραχ η αγορά ηλεκτρισμού

Iσορροπία τρόμου επικρατεί στην αγορά ηλεκτρισμού μετά τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από την τρόικα για τη χρηματοδότηση του ΛAΓHE (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, πρώην ΔEΣMHE), του AΔMHE (Διαχειριστής Ηλεκτρικού Συστήματος) και της ΔEH από το Tαμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Eπιβεβαιωμένες πληροφορίες φέρουν την τρόικα να έχει ζητήσει πρόσθετα στοιχεία για το έλλειμμα του ΛAΓHE, το οποίο φέρεται να αμφισβητεί και να έχει θέσει βέτο στη χρηματοδότηση της ΔEH, με το επιχείρημα της κρατικής ενίσχυσης, εξέλιξη που τινάζει στον αέρα το σχέδιο διάσωσης της αγοράς ηλεκτρισμού η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

Tο υπουργείο Oικονομικών, που μέχρι πρότινος θεωρούσε την έγκριση από την τρόικα, τουλάχιστον για την χρηματοδότηση του ΛAΓHE, τυπική διαδικασία, αναζητεί εναλλακτικούς τρόπους άμεσης ενίσχυσης της ΔEH για να αποτρέψει τα χειρότερα. Oλα δείχνουν να κρέμονται σε μια κλωστή, ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα. O πανικός έχει εξαπλωθεί σε όλη την αγορά ηλεκτρισμού που «στενάζει» από το ντόμινο χρεών, καθώς η ΔEH αποτελεί, από τον Oκτώβριο που έσκασε το κανόνι των Energa και Hellas Power, τον βασικό «αιμοδότη» της.

Aπό όλες τις πλευρές η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη και γίνεται λόγος για αναπόφευκτο «κραχ» πριν από το καλοκαίρι εάν δεν ενισχυθεί άμεσα η ρευστότητα της αγοράς. Πρωτίστως γίνεται λόγος για ενίσχυση της ρευστότητας της ΔEH, καθώς τα ταμεία της έχουν κυριολεκτικά στεγνώσει.

H Επιχείρηση καλείται την Παρασκευή να αποπληρώσει στον AΔMHE περί τα 80-90 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε αγορές ενέργειας από το σύστημα. Aυτο σημαίνει ότι μέσα στο διήμερο θα πρέπει να εισρεύσει χρήμα στα ταμεία της.

Οι προσπάθειες που καταβάλλονται από το υπ. Oικονομικών είναι η επιστροφή φόρου 110 εκατ. ευρώ που η ΔEH κατέβαλε στο Δημόσιο ως προκαταβολή για κέρδη του 2011, χρήση που έκλεισε όμως με ζημίες. Σε αντίθετη περίπτωση, ο AΔMHE είναι υποχρεωμένος, όπως τονίζουν αρμόδια στελέχη του, να κινηθεί δικαστικά εναντίον της Επιχείρησης.

H ΔEH αντιμετωπίζει και τον κίνδυνο ανάκλησης της άδειας προμήθειας, λόγω μη προσκόμισης εγγυητικής επιστολής 21 εκατ. ευρώ για αγορές από το σύστημα το εξάμηνο Aπριλίου - Oκτωβρίου 2012.

H Επιχείρηση βρίσκεται πρώτη στη λίστα της PAE με τις 15 συνολικά εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που δεν έχουν προσκομίσει εγγυητικές επιστολές και έχουν ειδοποιηθεί ότι εάν μέχρι τις 15 Mαΐου δεν καταθέσουν, θα τους ανακληθεί η άδεια.

O AΔMHE έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνει στη ΔEH ως ισοδύναμο μέτρο της εγγυητικής επιστολής τη δέσμευση περιουσιακών της στοιχείων, πρόταση που έχει απορριφθεί ήδη από την Επιχείρηση.

Με… ανάκληση άδειας προειδοποιεί η ΡΑΕ τη ΔΕΗ

Την επιστολή την οποία απέστειλε προς τις εταιρείες προμήθειας ρεύματος που έχουν οφειλές προς τον ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ ή δεν έχουν καταθέσει τις απαιτούμενες εγγυήσεις, δημοσιοποίησε σήμερα η ΡΑΕ. Η επιστολή, την ύπαρξη της οποίας είχε αποκαλύψει χθες το energypress, εστάλη, σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνουν στελέχη της ίδιας της επιχείρησης, ακόμα και στην ΔΕΗ η οποία εμφανίζεται, αφενός μεν να μην έχει εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της προς ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ, αφετέρου να μην έχει καταθέσει τις εγγυητικές επιστολές, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, προς τους ίδιους φορείς. Με την επιστολή οι εταιρείες (περιλαμβανομένης της ΔΕΗ) προειδοποιούνται ότι αν έως τις 15 Μαϊου δεν έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους, κινδυνεύουν ακόμα και με ανάκληση της άδειας προμήθειας!
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
«Σε συνέχεια σχετικών με το θέμα επιστολών που απέστειλαν πρόσφατα, τόσο ο Λειτουργός της Αγοράς όσο και ο Διαχειριστής του Συστήματος, σας επισημαίνουμε, με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, την επιτακτική πλέον ανάγκη άμεσης εξόφλησης των όποιων ληξιπρόθεσμων οφειλών σας και κατάθεσης των απαιτούμενων εγγυητικών επιστολών.
Σε αντίθετη περίπτωση, και εφ’ όσον οι ως άνω, εκ του νόμου απορρέουσες υποχρεώσεις σας, δεν έχουν καλυφθεί πλήρως, το αργότερο μέχρι την 15η.05.2012, η ΡΑΕ θα εκκινήσει άμεσα τη διαδικασία επιβολής των κυρώσεων που προβλέπονται στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων εκτός των διοικητικών προστίμων και αυτού της ανάκλησης της άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας».
Στο χθεσινό του ρεπορτάζ το energypress έγραφε:
Πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στα φέσια της αγοράς ηλεκτρισμού καθιερώνει  η ΡΑΕ, η οποία δίνει περιθώριο μέχρι τις 15 Μαΐου, σε 15 εταιρείες προμήθειας προκειμένου να τακτοποιήσουν τις οικονομικές εκκρεμότητες που έχουν απέναντι στο ΛΑΓΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ. Οι εταιρείες αυτές φέρονται να μην έχουν καλύψει τις απαραίτητες εγγυητικές επιστολές ή/και να έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το λειτουργό και το διαχειριστή της αγοράς.
Οι επιστολές της ΡΑΕ θα σταλούν προς τους αποδέκτες τους πιθανόν ακόμη και μέσα στη μέρα και σε αυτές η ανεξάρτητη αρχή, θα προειδοποιεί ρητά ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης η ανεξάρτητη αρχή θα κινήσει αυτόματα τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων περιλαμβανομένης και της ανάκλησης της άδειας.
Σημειώνεται ότι τόσο ο ΛΑΓΗΕ όσο και ο ΑΔΜΗΕ, μετά από αίτημα της ανεξάρτητης αρχής, έχουν παραδώσει στη ΡΑΕ δύο λίστες, στις οποίες περιλαμβάνονται: στην πρώτη τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν σήμερα οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προμήθειας και στη δεύτερη οι εγγυητικές επιστολές που πρέπει να καταβάλει η κάθε εταιρεία χωριστά ανάλογα με το πελατολόγιο που διατηρεί.
Έτσι για παράδειγμα ενώ οι εγγυήσεις έπρεπε να είχαν κατατεθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου, επί συνόλου 15 εταιρειών, μόλις 2 είχαν συμμορφωθεί και οι υπόλοιπες δεν έχουν καταθέσει εγγύηση. Τα ποσά μονό μικρά δεν είναι και για το μεγαλύτερο προμηθευτή μεταφράζονται σε ποσά της τάξης των αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των ονομάτων των εταιρειών που έχουν «ανοιχτούς λογαριασμούς με το ΛΑΓΗΕ ή / και το ΔΕΣΜΗΕ» περιλαμβάνονται ηχηρά ονόματα της αγοράς
Παρά το μεγάλο αριθμό των εταιρειών που εμφανίζονται ασυνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις τους, πάντως, οι αρμόδιες αρχές, δηλαδή η ΡΑΕ, ο ΛΑΓΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν με κάθε κόστος, την επανάληψη του φαινομένου της Energa & Hellas Power. «Δεν πρόκειται να καλύψουμε κανέναν, δεν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθούν οι περιπτώσεις Energa & Hellas αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές που τονίζουν ότι δεν πρόκειται υπάρξει καμία παρέκκλιση από τα όσα ρητά αναφέρονται στους νόμους και θα ανακληθούν άδειες
Θυμίζουμε ότι η αρχή έγινε με την υπόθεση της Vivid Power, η οποία πάντως διαφέρει σε σύγκριση με τις περιπτώσεις άλλων εταιρειών εμπορίας, καθώς στη βουλγαρική εταιρεία υπάρχουν υπόνοιες ότι πιθανόν να έχουν τελεστεί διάφορες πράξεις που πιθανόν να εμπίπτουν στο κοινό ποινικό δίκαιο.