Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ

Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ – Με «τρίπλα» θα πάρει το δημόσιο το 34%

Φόρος αίματος στα ορυχεία της ΔΕΗ

Σε 35 ανέρχονται το 2012 τα εργατικά ατυχήματα στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων 2013

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων από 1/1/2013 δίνετε απο τις 14/8/2013

Από τα γραφεία… στα ορυχεία!

Χιλιάδες εργαζόμενοι της ΔΕΗ, τους επόμενους μήνες, θα βρεθούν από τα γραφεία στα… ορυχεία

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2012

Ποιες Εταιρίες θα Λάβουν Δάνεια 230 εκατ.-Τι Γίνεται με ΛΑΓΗΕ, Ιδιώτες

 
Δάνεια συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ θα χορηγήσει σε ΔΕΗ και ΔΕΠΑ το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ αντίθετα η δανειοδότηση του ΛΑΓΗΕ μετατίθεται για αργότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ θα λάβει, εντός των επομένων ημερών, από το ΤΠΔ δάνειο 130 εκατ. ευρώ, για κεφάλαιο κίνησης και η ΔΕΠΑ περίπου 100 εκατ. ευρώ προκειμένου να εξοφλήσει προμηθευτές της.

Οι δύο επιχειρήσεις έλαβαν προβάδισμα στη δανειοδότηση σε σχέσημε το ρυθμιστή του συστήματος ΛΑΓΗΕκάτι που σημαίνει ότι οι καθυστερήσεις στην εξόφληση ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας είτε από ΑΠΕ είτε από μονάδες φυσικού αερίου θα συνεχισθεί.

Το ΤΠΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι εφόσον τα θεμελιώδη στοιχεία των εταιρειών δεν δικαιολογούν τη χορήγηση πρόσθετου δανεισμού και εφόσον δεν δοθούν εξασφαλίσεις, θα απαιτείται εγγύηση του Δημοσίου.

Ο ΛΑΓΗΕ με αρνητικά ίδια κεφάλαια δεν μπορεί επομένως προς το παρόν να δανειοδοτηθεί και ως εκ τούτου θαπεριμένει το σχηματισμό κυβέρνησης.

«Κόκκινο» από το συμβούλιο εφετών για τους λογαριασμούς Energa&Hellas Power


Αρνητική θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες του Energy Press η απόφαση του συμβουλίου εφετών, ως προς το αίτημα για αποδέσμευση των λογαριασμών των εταιρειών Energa&Hellas Power, προκειμένου τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν από το δημόσιο για τις πληρωμές προς το ΛΑΓΗΕ. Το συμβούλιο εφετών σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δε θα κάνει δεκτή την εισαγγελική πρόταση της αντεισαγγελέως Πρωτοδικών, κυρίας Πόπης Παπανδρέου, για άμεση αποδέσμευση των χρημάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελική πρόταση της κ. Παπανδρέου που αποτέλεσε σύμφωνα με νομικούς κύκλους μια πρωτοποριακή νομικά εισήγηση, η οποία επιχείρησε να άρει όλα τα χρόνια, νομικά κωλύματα που δεν επέτρεπαν να εισρεύσουν χρήματα προερχόμενα από έκνομες δραστηριότητες στα κρατικά ταμεία.  
Ωστόσο η εισήγηση δε στάθηκε ικανή να πείσει το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο και οδηγείται στην απόρριψη της εισήγησης. Με βάση την πρόταση της κ. Παπανδρέου ως μεσεγγυούχος θα οριζόταν ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος και θα καλείτο να εκδώσει επιταγές υπέρ του Δημοσίου. Επίσης η εισαγγελέας είχε επισημαίνει ότι η διαδικασία στην ανάκριση της υπόθεσης Energa Hellas Power είναι χρονοβόρα, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη του δημοσίου για χρήματα καθώς και τον κίνδυνο να αντιμετωπίσει εντός των επόμενων ημερών πρόβλημα ηλεκτροδότησης ολόκληρη η χώρα εξαιτίας του ότι δεν έχουν πληρωθεί οι ενεργειακοί προμηθευτές.
Θυμίζουμε ότι ηπρόταση της εισαγγελέως αφορούσε στην αποδέσμευση ποσού ύψους 40 εκατ. ευρώ, από τους λογαριασμούς των δύο εταιρειών, οι οποίοι έχουν «παγώσει» μετά από διώξεις που ασκήθηκαν για υπεξαίρεση και η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης. Την υπόθεση, θυμίζουμε έχει χειριστεί η ίδια η κ. Παπανδρέου.
Η διαφαινόμενη αρνητική απόφαση για τους λογαριασμούς των δύο εταιρειών, δε φαίνεται στην παρούσα φάση να δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς ήδη έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την εκταμίευση του δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών, προς το ΛΑΓΗΕ, τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΗ, ώστε να παρασχεθεί η απαραίτητη ρευστότητα και να πληρωθούν οι άμεσες υποχρεώσεις, κυρίως της ΔΕΠΑ προς τους ξένους προμηθευτές της (Gazprom).