Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ

Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ – Με «τρίπλα» θα πάρει το δημόσιο το 34%

Φόρος αίματος στα ορυχεία της ΔΕΗ

Σε 35 ανέρχονται το 2012 τα εργατικά ατυχήματα στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων 2013

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων από 1/1/2013 δίνετε απο τις 14/8/2013

Από τα γραφεία… στα ορυχεία!

Χιλιάδες εργαζόμενοι της ΔΕΗ, τους επόμενους μήνες, θα βρεθούν από τα γραφεία στα… ορυχεία

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.


Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

«Μπλόκο» από τους συνταξιούχους στην πώληση του ΑΔΜΗΕ

Δυναμίτη στην πορεία αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ αποτελεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών παραγόντων, η αγωγή που έχει κάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΔΕΗ εναντίον της διαδικασίας αυτής, προκειμένου να κατοχυρωθεί η ασφαλιστική περιουσία των ταμείων ασφάλισης των εργαζομέ
νων και να  διαφυλαχτούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων. Ως γνωστόν η πε
ριουσία του ασφαλιστικού ταμείου των εργαζομένων στη ΔΕΗ έχει ενσωματωθεί στην πάγια περιουσία της ΔΕΗ (και συνεπώς και του ΑΔΜΗΕ ως 100% θυγατρικής της) και οι συνταξιούχοι, εγείροντας αξιώσεις, υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε πώληση είναι παράνομη.
Αντίστοιχες κινήσεις είχε απειλήσει ότι θα κάνει και η ΓΕΝΟΠ η οποία δεν έχει προχωρήσει, προφανώς λόγω των διοικητικών προβλημάτων που έχει, καθώς στην πραγματικότητα είναι σήμερα ακέφαλη.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η αγωγή των συνταξιούχων και οι πιθανές ενέργειες που θα ακολουθήσουν, πέραν του ότι νομικά δεν θεωρούνται «αστείες», εκτιμάται  ότι μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη καθυστέρηση και τελικά να τινάξουν στον αέρα την αποκρατικοποίηση για την οποία βιάζεται η κυβέρνηση. Και τούτο διότι μια εκκρεμότητα τέτοιου είδους είναι εύλογο να αποθαρρύνει τυχόν ενδιαφερόμενους. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες υπάρχουν και άλλα νομικού τύπου «αγκάθια» που δεν είναι καθόλου προφανές ότι θα ξεπεραστούν εύκολα.
Επιπλέον  υπάρχει αντικειμενικά  προβληματισμός στους πιθανούς επενδυτές λόγω του σχετικά μικρού εσόδου (8%) που εξασφαλίζει η λειτουργία του ΑΔΜΗΕ, σε συνάρτηση πάντα με τη γενικότερη κατάσταση και το ρίσκο που έχει ακόμα η ελληνική οικονομία.
Η προετοιμασία
Σε ό,τι αφορά πάντως την προεργασία, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το ΥΠΕΚΑ επεξεργάζεται νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου ο ΑΔΜΗΕ να απαλλαγεί από υποχρεώσεις, οι οποίες απορρέουν από το ρόλο ως διαχειριστή εισπράξεων από το σύστημα και οφειλών έναντι παραγωγών (ΑΠΕ).
Οι σχετικές πρωτοβουλίες έχουν ως στόχο να απαλλαγεί ο ΑΔΜΗΕ από βάρη τα οποία έχουν προκληθεί από τη δραστηριότητα αυτή, την οποία θα αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Λειτουργός της Αγοράς - ΛΑΓΗΕ

 http://www.energypress.gr

Ο ΑΔΜΗΕ δεν θα είναι θυγατρική της ΔΕΗ


Στον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο της εφαρμογής του τρίτου ενεργειακού πακέτου της Ε.Ε. αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Μανιάτης είπε πως στόχος της κυβέρνησης είναι ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) να παύσει να είναι θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ και να εισέλθει στρατηγικός επενδυτής στο μετοχικό του κεφάλαιο, που θα αναλάβει και την εισροή πόρων για την κάλυψη των αναγκαίων επενδύσεων, ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας, που διαφορετικά θα έπρεπε να πληρώσει ο φορολογούμενος πολίτης.
Στο πλαίσιο του τρίτου ενεργειακού πακέτου της Ε.Ε., τα δίκτυα έχουν ήδη διαχωριστεί στη Γερμανία, την Ισπανία, τη Πορτογαλία, τη Βρετανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Σουηδία και την Ιταλία. Οι διαχειριστές δεν είναι κρατικές εταιρείες. Στην Πορτογαλία το Δημόσιο ελέγχει το 11% των μετοχών, στην Ισπανία το 20%, στην Ιταλία η Enel κατέχει το 5%, τη Γερμανία στους 3 από τους 4 διαχειριστές η συμμετοχή του κράτους είναι σχεδόν μηδενική και στο Βρετανία το κράτος έχει σχεδόν μηδενικό ποσοστό. Οι επενδυτικές δαπάνες του δεκαετούς προγράμματος του ΑΔΜΗΕ εκτιμώνται σε 2,5 δισ. ευρώ, που υπό τις παρούσες συνθήκες είναι αδύνατον να χρηματοδοτηθούν από τη ΔΕΗ ή τον διαχειριστή.
Ανάμεσα στα έργα που προβλέπει το πρόγραμμα είναι η διασύνδεση των Κυκλάδων, ύψους 240 εκατ. ευρώ στην πρώτη φάση (για την οποία υπάρχει διαγωνισμός σε εξέλιξη), 60 εκατ. ευρώ η δεύτερη φάση και 120 εκατ. ευρώ η τρίτη φάση, η διασύνδεση της Κρήτης ύψους 800 εκατ. ευρώ, που αποτελεί τμήμα της διασύνδεσης Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδος, η δεύτερη διασύνδεση Βουλγαρίας - Ελλάδας και η αναβάθμιση του συστήματος με νέες γραμμές μεταφοράς κ.λπ.
Εξάλλου, πρόσφατα διαχωρίστηκε ιδιοκτησιακά ο Διαχειριστής του Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) από τη ΔΕΠΑ.

 http://www.imerisia.gr