Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ

Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ – Με «τρίπλα» θα πάρει το δημόσιο το 34%

Φόρος αίματος στα ορυχεία της ΔΕΗ

Σε 35 ανέρχονται το 2012 τα εργατικά ατυχήματα στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων 2013

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων από 1/1/2013 δίνετε απο τις 14/8/2013

Από τα γραφεία… στα ορυχεία!

Χιλιάδες εργαζόμενοι της ΔΕΗ, τους επόμενους μήνες, θα βρεθούν από τα γραφεία στα… ορυχεία

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.


Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Πίεση στη ΔΕΗ για να εξοφλήσει τον Ιούνιο σε ΑΔΜΗΕ - ΛΑΓΗΕ

Απρόβλεπτες διαστάσεις για την ίδια τη λειτουργία της επιχείρησης, μπορεί να λάβει μια πιθανή συνέχιση της ταμειακής ασφυξίας της ΔΕΗ, καθώς τα πράγματα στη λιανική του ρεύματος έχουν «αγριέψει».
Σύμφωνα με πληροφορίες στις διοικήσεις των ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ έχει φτάσει νεότερη επιστολή της ΡΑΕ, με την οποία τους ζητείται, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 29 Ιουνίου, να υποβάλλουν πίνακα με τις εκκρεμείς οικονομικές υποχρεώσεις των εταιρειών προμήθειας, πράγμα που θα πρέπει άλλωστε να κάνουν κάθε μήνα.
Βεβαίως η ΔΕΗ έχει καλύψει τις προηγούμενες υποχρεώσεις της, ωστόσο δεν είναι βέβαιον ότι θα μπορέσει να καλύψει και αυτές του Ιουνίου εάν δεν εκταμιευθεί έγκαιρα το περίφημο δάνειο από το Παρακαταθηκών.
Η απόφαση που φέρονται να έχουν λάβει, τόσο η ΡΑΕ, όσο και οι φορείς που έχουν την ευθύνη για τη λειτουργία της αγοράς (ΑΔΜΗΕ που είναι ο Διαχειριστής και ΛΑΓΗΕ που είναι ο Λειτουργός), είναι να επιδείξουν «μηδενική ανοχή» σε κάθε παραβίαση της νομοθεσίας για τη λιανική πώληση ρεύματος. Έτσι, εάν στο τέλος Ιουνίου η ΔΕΗ εμφανιστεί με ληξιπρόθεσμες οφειλές κινδυνεύει να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο καθώς θα πρέπει να κινηθούν εναντίον της όλες οι διαδικασίες που κινούνται για τις μικρότερες ιδιωτικές εταιρείες.
Με βάση τα όσα έχουν δεσμευθεί σε σχετικές τους επιστολές προς τη ΡΑΕ οι διοικήσεις των ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ, μέσα σε 8 ημέρες από τη στιγμή που θα καταστεί ληξιπρόθεσμο το χρέος μιας εταιρείας ή από τη στιγμή που θα περάσει η προθεσμία καταβολής των απαιτούμενων εγγυήσεων, ολοκληρώνεται η καταγγελία της Σύμβασης Συναλλαγών. Πρακτικά δηλαδή, η εταιρεία βρίσκεται εκτός αγοράς. Ήδη έχουν εκδιωχθεί τέσσερις εταιρείες (Energa, Hellas Power, Εναλλακτική Ενεργειακή και Revma ena). Η ΡΑΕ είναι αποφασισμένη να εφαρμόζει την κείμενη νομοθεσία και τον κώδικα της ημερήσιας αγοράς «κατά γράμμα, πλήρως, οριζόντια και χωρίς διακρίσεις μεταξύ των συμμετεχόντων», σημειώνει σε σχετική επιστολή του ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Βασιλάκος.
Η μηδενική ανοχή και η ταχύτητα με την οποία κινούνται πλέον, τόσο η ΡΑΕ όσο και ο ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ, θεωρείται ότι είναι αποτέλεσμα των όσων προηγήθηκαν με την «περιπέτεια» των εταιρειών λιανικής Energa και Hellas Power, η οποία, μεταξύ άλλων οδήγησε σε εισαγγελικές παρεμβάσεις και διώξεις.
Σε κάθε περίπτωση το προηγούμενο που έχει δημιουργηθεί στη λιανική του ρεύματος με την αποβολή των τεσσάρων ιδιωτικών εταιρειών βαραίνει αποφασιστικά και αποτελεί δαμόκ