Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ

Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ – Με «τρίπλα» θα πάρει το δημόσιο το 34%

Φόρος αίματος στα ορυχεία της ΔΕΗ

Σε 35 ανέρχονται το 2012 τα εργατικά ατυχήματα στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων 2013

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων από 1/1/2013 δίνετε απο τις 14/8/2013

Από τα γραφεία… στα ορυχεία!

Χιλιάδες εργαζόμενοι της ΔΕΗ, τους επόμενους μήνες, θα βρεθούν από τα γραφεία στα… ορυχεία

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.


Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Συμφωνία Συμβιβασμού μεταξύ δημοσίου και Siemens - Τι προβλέπει

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία συμβιβασμού του ελληνικού δημοσίου με τη Siemens, με την υπογραφή του σχετικού κειμένου από τον Γ. Στουρνάρα.
Αναλυτικότερα, ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με βάση την εξουσιοδότηση που του παρείχε η Βουλή, όπως προβλέπεται στο ν.4072/2012 (ΦΕΚ Α΄ 86) και ειδικότερα στο άρθρο 324 για την έγκριση του Σχεδίου «Συμφωνίας Συμβιβασμού» μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών Siemens AG και Siemens Α.Ε., εκπροσώπησε την Ελληνική Δημοκρατία και υπέγραψε την «Συμφωνία Συμβιβασμού» μεταξύ των δύο πλευρών.
Με την υπογραφή της συμφωνίας, το ελληνικό Δημόσιο επιτυγχάνει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος και όφελος για την πραγματική οικονομία, μέσα από θετικές δράσεις και μιας σειράς παροχών. Ειδικότερα, από τη συμφωνία προκύπτουν:
1. 80 εκατομμύρια ευρώ, για το συμψηφισμό ισόποσων απαιτήσεων της SIEMENS, που αυτή έχει έναντι διαφόρων δημοσίων φορέων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται νοσοκομεία, ΕΡΓΟΣΕ κλπ.
2. 90 εκατομμύρια ευρώ, για μια περίοδο πέντε ετών, για τη χρηματοδότηση:
- Φορέων που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και έχουν ως σκοπό την καταπολέμηση της διαφθοράς, της απάτης και του ξεπλύματος χρήματος.
- Πανεπιστημιακών και επιστημονικών ερευνητικών προγραμμάτων, που αποσκοπούν στη βελτίωση της γνώσης και της εξειδίκευσης στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, της βιομηχανίας, των υποδομών και της ανάπτυξης των πόλεων.
- 100 υποτροφιών κάθε έτος, για μεταπτυχιακές σπουδές στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, της βιομηχανίας, των υποδομών και της ανάπτυξης των πόλεων μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).
- Ιατρικού εξοπλισμού (συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης, εγκατάστασης και συντήρησης του εξοπλισμού αυτού) για τα Δημόσια Νοσοκομεία, με έμφαση στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία.
3. Επένδυση, εντός του 2012, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ στην SIEMENS Ελλάδας, ώστε να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη παρουσία και δραστηριότητα της εταιρείας, η οποία απασχολεί σήμερα περισσότερους από 600 εργαζόμενους.
4. Πραγματοποίηση επένδυσης κατασκευής νέου εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα, προϋπολογισμού άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ, που θα οδηγήσει στην απασχόληση άνω των 700 ατόμων.
Πέρα από τα αναφερόμενα οφέλη του εν λόγω «Συμβιβασμού», μέσω της συμφωνίας:
• Η SIEMENS θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη στις Ελληνικές Αρχές, όποτε της ζητηθεί, σε σχέση με τη συνεχιζόμενη ανάκριση κατά φυσικών προσώπων, που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση.
• Αναλαμβάνει την καταβολή της νομικής δαπάνης, με την οποία έχει επιβαρυνθεί το Ελληνικό
Δημόσιο για την υπόθεση αυτή.
• Και επιπλέον, εντάσσεται για μια περίοδο έως τριών ετών από την Ημερομηνία Έναρξης της Συμφωνίας, σε ένα πρόγραμμα εταιρικής συμμόρφωσης υπό ένα Επίτροπο που θα διορίσει το ελληνικό Δημόσιο.
Το τελικό κείμενο της «Συμφωνίας» που υπογράφτηκε, δεν έχει καμία διαφοροποίηση από το σχέδιο «Συμφωνίας», που ενέκρινε η Βουλή των Ελλήνων.
Με μέριμνα του Υπουργού Οικονομικών, η ενυπόγραφη Συμφωνία θα διαβιβαστεί στη Βουλή για ενημέρωση.

"Πράσινο φως" από ΡΑΕ για το εποπτικό του ΑΔΜΗΕ

 Το πράσινο φως για το διορισμό των μελών του εποπτικού συμβουλίου του ΑΔΜΗΕ, στο οποίο προτάθηκαν οι κ.κ.. Γεώργιος Αγγελόπουλος, Ουρανία Αικατερινάρη, Νικόλαος Γκαγκαουδάκης, Μιχαήλ Μαρίνος, Δημήτριος Μπουσδέκης, Βασίλειος Πατσουράτης και Σταμάτιος Ρέλιας έδωσε η ΡΑΕ.

Σημειώνεται ότι όπως προβλέπεται από το νόμο 4001 αλλά και τη σχετική οδηγία της ΕΕ τα τρία από τα επτά μέλη του συμβουλίου δεν πρέπει να έχουν άλλη επαγγελματική σχέση που να συνδέεται με την καθετοποιημένη επιχείρηση της ΔΕΗ ή τους μετόχους που ασκούν τον έλεγχό τους.

Όπως επισημαίνει η ΡΑΕ,  τα τρία εκ των μελών, και συγκεκριμένα οι  κ.κ. Νικόλαος Γκαγκαουδάκης, Βασίλειος Πατσουράτης και Κωνσταντίνος Ρέλιας, πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, όπως προέκυψε έπειτα από ενδελεχή έλεγχο των βιογραφικών τους.

Πίεση στη ΔΕΗ για να εξοφλήσει τον Ιούνιο σε ΑΔΜΗΕ - ΛΑΓΗΕ

Απρόβλεπτες διαστάσεις για την ίδια τη λειτουργία της επιχείρησης, μπορεί να λάβει μια πιθανή συνέχιση της ταμειακής ασφυξίας της ΔΕΗ, καθώς τα πράγματα στη λιανική του ρεύματος έχουν «αγριέψει».

Σύμφωνα με πληροφορίες στις διοικήσεις των ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ έχει φτάσει νεότερη επιστολή της ΡΑΕ, με την οποία τους ζητείται, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 29 Ιουνίου, να υποβάλλουν πίνακα με τις εκκρεμείς οικονομικές υποχρεώσεις των εταιρειών προμήθειας, πράγμα που θα πρέπει άλλωστε να κάνουν κάθε μήνα.

Βεβαίως η ΔΕΗ έχει καλύψει τις προηγούμενες υποχρεώσεις της, ωστόσο δεν είναι βέβαιον ότι θα μπορέσει να καλύψει και αυτές του Ιουνίου εάν δεν εκταμιευθεί έγκαιρα το περίφημο δάνειο από το Παρακαταθηκών.

Η απόφαση που φέρονται να έχουν λάβει, τόσο η ΡΑΕ, όσο και οι φορείς που έχουν την ευθύνη για τη λειτουργία της αγοράς (ΑΔΜΗΕ που είναι ο Διαχειριστής και ΛΑΓΗΕ που είναι ο Λειτουργός), είναι να επιδείξουν «μηδενική ανοχή» σε κάθε παραβίαση της νομοθεσίας για τη λιανική πώληση ρεύματος. Έτσι, εάν στο τέλος Ιουνίου η ΔΕΗ εμφανιστεί με ληξιπρόθεσμες οφειλές κινδυνεύει να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο καθώς θα πρέπει να κινηθούν εναντίον της όλες οι διαδικασίες που κινούνται για τις μικρότερες ιδιωτικές εταιρείες.

Με βάση τα όσα έχουν δεσμευθεί σε σχετικές τους επιστολές προς τη ΡΑΕ οι διοικήσεις των ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ, μέσα σε 8 ημέρες από τη στιγμή που θα καταστεί ληξιπρόθεσμο το χρέος μιας εταιρείας ή από τη στιγμή που θα περάσει η προθεσμία καταβολής των απαιτούμενων εγγυήσεων, ολοκληρώνεται η καταγγελία της Σύμβασης Συναλλαγών. Πρακτικά δηλαδή, η εταιρεία βρίσκεται εκτός αγοράς. Ήδη έχουν εκδιωχθεί τέσσερις εταιρείες (Energa, Hellas Power, Εναλλακτική Ενεργειακή και Revma ena). Η ΡΑΕ είναι αποφασισμένη να εφαρμόζει την κείμενη νομοθεσία και τον κώδικα της ημερήσιας αγοράς «κατά γράμμα, πλήρως, οριζόντια και χωρίς διακρίσεις μεταξύ των συμμετεχόντων», σημειώνει σε σχετική επιστολή του ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Βασιλάκος.

Η μηδενική ανοχή και η ταχύτητα με την οποία κινούνται πλέον, τόσο η ΡΑΕ όσο και ο ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ, θεωρείται ότι είναι αποτέλεσμα των όσων προηγήθηκαν με την «περιπέτεια» των εταιρειών λιανικής Energa και Hellas Power, η οποία, μεταξύ άλλων οδήγησε σε εισαγγελικές παρεμβάσεις και διώξεις.

Σε κάθε περίπτωση το προηγούμενο που έχει δημιουργηθεί στη λιανική του ρεύματος με την αποβολή των τεσσάρων ιδιωτικών εταιρειών βαραίνει αποφασιστικά και αποτελεί δαμόκλειο σπάθη για την ίδια τη ΔΕΗ.

Τεχνητό "μπλόκο" στη λιανική του ρεύματος καταγγέλλουν οι ιδιωτικές εταιρείες

Τυπικά και μόνον φαίνεται ότι λειτουργεί τις τελευταίες εβδομάδες η λιανική αγορά του ρεύματος, καθώς δεν πραγματοποιείται καμία «μεταφορά» πελάτη, καμία αλλαγή εκπροσώπησης. Οι ιδιωτικές εταιρείες μάλιστα εξετάζουν το ενδεχόμενο προσφυγών στη δικαιοσύνη.

Η επαναφορά του ΕΕΤΗΔΕ (Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών) του γνωστού «χαρατσιού» στους λογαριασμούς του ρεύματος από την 1η Αυγούστου, έχει δημιουργήσει ένα νέο αδιέξοδο, αφού έχει στην πραγματικότητα παγώσει κάθε κινητικότητα στον κλάδο. Αιτία η άρνηση των εφοριών να εφαρμόσουν το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.

Συγκεκριμένα, για να αλλάξει προμηθευτή κάποιος καταναλωτής ή για να συνάψει σύμβαση με νέο προμηθευτή κάποιος από τους 200.000 καταναλωτές που ήταν παλαιότερα πελάτες των ιδιωτικών εταιρειών (Energa, Hellas Power, Revma ena ή Εναλλακτική Ενεργειακή) και τώρα ηλεκτροδοτούνται από τη ΔΕΗ ως εταιρεία «τελευταίου καταφυγίου», πρέπει να προσέλθουν στην ΔΟΥ, να βεβαιώσουν το ΕΕΤΗΔΕ που χρωστάνε και με αυτή τη βεβαίωση να πάνε στον εναλλακτικό προμηθευτή με τον οποίο έχουν συμφωνήσει για να πραγματοποιηθεί η αλλαγή εκπροσώπησης.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν στελέχη της αγοράς, καμία ΔΟΥ δεν δίνει αυτή την βεβαίωση. Αρνούνται μάλιστα να δεχθούν ακόμα και χρήματα για τις δόσεις του Ειδικού Τέλους του 2011. Υποστηρίζουν ότι δεν έχουν γνώση για το ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί, ενώ αυτή περιγράφεται από τη σχετική Υπουργική Απόφαση που τους έχει σταλεί από το Μάρτιο!

Είναι γεγονός πάντως, ότι τα στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για το ποιος έχει πληρώσει και τι, καθυστέρησαν να «ανέβουν» στο σύστημα. Όμως από τις 16 του μηνός είναι αναρτημένα και σε γνώση των εφοριών. Παρόλα αυτά βεβαιώσεις δεν εκδίδονται. Προφορική ενημέρωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάνει λόγο για «ξεμπλοκάρισμα» της κατάστασης στις 10 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο στις 31 Αυγούστου λήγει η περίοδος των τριών μηνών από την ημερομηνία ανάληψης από την ΔΕΗ ως Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου, της υπηρεσίας προμήθειας με ηλεκτρικό ρεύμα στους πρώην πελάτες των εταιριών Ελληνική Εναλλακτική Ενεργειακή και REVMAena. Έτσι η ΔΕΗ έβγαλε ανακοίνωση με την οποία «απειλεί» τους συγκεκριμένους πελάτες ότι εάν δεν έχουν μέχρι τις 31 Αυγούστου υπογράψει σύμβαση με προμηθευτή, κινδυνεύουν με διακοπή ρεύματος.

«Στην πραγματικότητα οι καταναλωτές εκβιάζονται να υπογράψουν με τη ΔΕΗ, καθώς, λόγω του προβλήματος με τις εφορίες, δεν μπορούν να πάνε σε κάποιον εναλλακτικό προμηθευτή» υποστηρίζουν στελέχη του χώρου.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, έχει δημιουργηθεί μεγάλη ζημιά στην αξιοπιστία των ιδιωτικών εταιρειών, καθώς πελάτες - καταναλωτές που έχουν συμφωνήσει και δεν βλέπουν να γίνεται η αλλαγή εκπροσώπησης, αρχίζουν να έχουν αμφιβολίες για την φερεγγυότητα των εταιρειών, καθώς δεν γνωρίζουν τον πραγματικό λόγο της καθυστέρησης. «Μετά τα όσα έχουν προηγηθεί στον κλάδο, η παραμικρή ανωμαλία μπορεί να έχει πολύ μεγάλη συνέπεια», λέγεται χαρακτηριστικά.  Σύμφωνα με πληροφορίες οι εταιρείες εναλλακτικής παροχής ρεύματος εξετάζουν την προσφυγή στη δικαιοσύνη για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του συστήματος, αλλά και για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων για τη ζημιά που υπόκεινται.