Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ

Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ – Με «τρίπλα» θα πάρει το δημόσιο το 34%

Φόρος αίματος στα ορυχεία της ΔΕΗ

Σε 35 ανέρχονται το 2012 τα εργατικά ατυχήματα στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων 2013

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων από 1/1/2013 δίνετε απο τις 14/8/2013

Από τα γραφεία… στα ορυχεία!

Χιλιάδες εργαζόμενοι της ΔΕΗ, τους επόμενους μήνες, θα βρεθούν από τα γραφεία στα… ορυχεία

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.


Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Ζημιά 1 εκατ. ευρώ την ημέρα για τον ΛΑΓΗΕ !

Κατά ένα εκατομμύριο ευρώ περίπου εκτιμάται ότι αυξάνεται κάθε ημέρα που περνά το έλλειμμα του λειτουργού της αγοράς, ποσό που ενδέχεται και να έχει διευρυνθεί τη τελευταία εβδομάδα λόγω της αύξησης της παραγωγής ενέργειας, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες, από φωτοβολταικά.
Εδώ και πέντε περίπου ημέρες η μέγιστη ημερήσια παραγωγή από ΑΠΕ κυμαίνεται μεταξύ 660-840 MW, με τη σημερινή πρόβλεψη του ΛΑΓΗΕ να μιλά για 770 MW, όταν ένα μήνα πριν, στις 20 Μάιου, η ημερήσια "πράσινη" παραγωγή δεν ξεπερνούσε τα 170 MW.

Η αύξηση της παραγωγής των ΑΠΕ, με το στρεβλό τρόπο με τον οποίο γίνεται ο υπολογισμός του Ειδικού Τέλους που χρηματοδοτεί τον Ειδικό Λογαριασμό, δημιουργεί αύξηση του ελλείμματος. Όπως έχουν αποδείξει οι φορείς των ΑΠΕ, ο υπολογισμός αυτός συγκρίνει την αποζημίωση των ΑΠΕ (feed in tariff)  όχι με το συνολικό κόστος συμβατικής παραγωγής που εξοικονομείται χάρη στις Α.Π.Ε., αλλά μόνο με ένα μικρό μέρος του που είναι η Οριακή Τιμή Συστήματος. Έτσι, το Ειδικό αυτό Τέλος επιδοτεί το κόστος του ρεύματος. Με άλλα λόγια, το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού Α.Π.Ε. του Διαχειριστή είναι στην πραγματικότητα έλλειμμα της Προμήθειας.
Tα παραπάνω νούμερα πάντως, με δεδομένο το τι σημαίνουν οικονομικά για το ταμείο του, προβληματίζουν τον λειτουργό της αγοράς, που γνωρίζει καλά ότι το περίφημο δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών (των 100 εκ. ευρώ) - εφόσον τελικά εκταμιευθεί όπως αναμένεται- θα έχει "φαγωθεί" το πολύ μέσα σε τρεις μήνες, και ότι από το Σεπτέμβριο και μετά, η κατάσταση θα είναι ακριβώς η ίδια με τη σημερινή.
Το ευτύχημα είναι ότι φέτος η ζήτηση παραμένει χαμηλή, και παρά τις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, για σήμερα η πρόβλεψη στην αιχμή μιλά για 7.709 MW, ενώ το μέγιστο των τελευταίων εβδομάδων δεν ξεπέρασε τα επίπεδα των 7.500 MW. Πρόκειται για επίπεδα παρόμοια με εκείνα του περυσινού Ιουνίου όταν το μέγιστο φορτίο είχε πιάσει τα 7.564 MW, αλλά φυσικά πολύ μακριά από τα 10.500 MW της προ κρίσης εποχή.
Όσο για την οριακή τιμή, τα τελευταία 24ωρα κινείται κατά μέγιστο στα επίπεδα των 38-40 ευρώ/ MWh, πλην της Δευτέρας και της χθεσινής ημέρας που για κάποιες ώρες έπιασε τα 85-90 ευρώ/ MWh, όταν λειτουργούσαν στο σύνολό τους οι μονάδες φυσικού αερίου, ιδιωτικές και της ΔΕΗ.
Σύντομα στο επίκεντρο το έλλειμμα 
Το βέβαιο είναι ότι το θέμα του πόσο συνεισφέρουν οι ΑΠΕ στο έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ θα κυριαρχήσει τους επόμενους μήνες του 2012 πυροδοτώντας όλο και μεγαλύτερες αντιπαραθέσεις στο χώρο, καθώς έχει μπει για τα καλά στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων που εισηγείται να γίνουν η τρόικα στο ενεργειακό τοπίο της χώρας.
Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο ΣΠΕΦ με τίτλο "αλήθειες και ψέματα για τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ" υποστήριζε ότι το πραγματικό έλλειμμα που οφείλεται στις πράσινες τεχνολογίες είναι τα 200 εκ. ευρώ από το τέλος του 2011, στα οποία κατά το πρώτο 4μηνο του 2012 προστέθηκαν μόλις 10 εκ. ευρώ, χαρακτηρίζοντας παράλληλα απολύτως δυσφημιστικά τα περί νέου μηνιαίου ελλείμματος 30 εκ. ευρώ στις ΑΠΕ.

Χωρίς ριζική και μόνιμη λύση του προβλήματος, η ανάγκη αντιμετώπισης του ελλείμματος καθιστά αναπόφευκτη την αύξηση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) γεγονός που δυσφημεί αδίκως τις Α.Π.Ε. ανέφερε πρόσφατα η ΕΛΕΤΑΕΝ, σύμφωνα με την οποία η μοναδική βιώσιμη λύση είναι:
1. η ευθύνη πληρωμής του ΕΤΜΕΑΡ να μεταφερθεί πλήρως στους προμηθευτές και να ενσωματωθεί στο κόστος τους,
2. το ΕΤΜΕΑΡ, ως διακριτό στοιχείο κόστους του προμηθευτή, να μετονομαστεί ώστε η ονομασία του να αντιπροσωπεύει την αληθή του φύση που είναι η κάλυψη μιας χρηματικής διαφοράς (feed in tariff μείον οριακή τιμή συστήματος), η οποία δεν σχετίζεται και δεν αντανακλά κανένα κόστος, ούτω των Α.Π.Ε. ούτε της μείωσης των εκπομπών. Ως ορθή ονομασία προτείνεται το Τέλος Εξισορρόπησης,
3. παράλληλα με τα ανωτέρω, προκειμένου ο καταναλωτής να λαμβάνει με διαφάνεια πλήρη ενημέρωση για το κόστος της ενέργειας που καταναλώνει, θα πρέπει να υπολογισθεί το αληθινό πρόσθετο κόστος/όφελος χάρη στις Α.Π.Ε.
Σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ το έλλειμμα δεν οφείλεται στις δήθεν ακριβές Α.Π.Ε. Αντιθέτως, κατά το μέγιστο μέρος του οφείλεται στο στρεβλό τρόπο υπολογισμού του Ειδικού Τέλους που χρηματοδοτεί τον Ειδικό Λογαριασμό. Ο υπολογισμός αυτός συγκρίνει την αποζημίωση της αιολικής ενέργειας όχι με το συνολικό κόστος συμβατικής παραγωγής που εξοικονομείται χάρη στις Α.Π.Ε., αλλά μόνο με ένα μικρό μέρος του που είναι η Οριακή Τιμή Συστήματος. Έτσι, το Ειδικό αυτό Τέλος επιδοτεί το κόστος του ρεύματος. Με άλλα λόγια, το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού Α.Π.Ε. του Διαχειριστή είναι στην πραγματικότητα έλλειμμα της Προμήθειας.
Σε κάθε περίπτωση, το θέμα των ΑΠΕ είναι από τα πρώτα θέματα που θα απασχολήσουν τον νέο υπουργό Ενέργειας, καθώς θα του τεθεί σύντομα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, από την Κομισιόν. Υπενθυμίζουμε πάντως μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που ειδικά για το τέλος ΑΠΕ εκτιμά ότι, αν ο υπολογισμός του μείνει ως έχει, θα πρέπει να αυξηθεί το 2013, από τα 5,4 στα 13-18 ευρώ η μεγαβατώρα.