Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012

Με… ανάκληση άδειας προειδοποιεί η ΡΑΕ τη ΔΕΗ

Την επιστολή την οποία απέστειλε προς τις εταιρείες προμήθειας ρεύματος που έχουν οφειλές προς τον ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ ή δεν έχουν καταθέσει τις απαιτούμενες εγγυήσεις, δημοσιοποίησε σήμερα η ΡΑΕ. Η επιστολή, την ύπαρξη της οποίας είχε αποκαλύψει χθες το energypress, εστάλη, σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνουν στελέχη της ίδιας της επιχείρησης, ακόμα και στην ΔΕΗ η οποία εμφανίζεται, αφενός μεν να μην έχει εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της προς ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ, αφετέρου να μην έχει καταθέσει τις εγγυητικές επιστολές, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, προς τους ίδιους φορείς. Με την επιστολή οι εταιρείες (περιλαμβανομένης της ΔΕΗ) προειδοποιούνται ότι αν έως τις 15 Μαϊου δεν έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους, κινδυνεύουν ακόμα και με ανάκληση της άδειας προμήθειας!
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
«Σε συνέχεια σχετικών με το θέμα επιστολών που απέστειλαν πρόσφατα, τόσο ο Λειτουργός της Αγοράς όσο και ο Διαχειριστής του Συστήματος, σας επισημαίνουμε, με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, την επιτακτική πλέον ανάγκη άμεσης εξόφλησης των όποιων ληξιπρόθεσμων οφειλών σας και κατάθεσης των απαιτούμενων εγγυητικών επιστολών.
Σε αντίθετη περίπτωση, και εφ’ όσον οι ως άνω, εκ του νόμου απορρέουσες υποχρεώσεις σας, δεν έχουν καλυφθεί πλήρως, το αργότερο μέχρι την 15η.05.2012, η ΡΑΕ θα εκκινήσει άμεσα τη διαδικασία επιβολής των κυρώσεων που προβλέπονται στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων εκτός των διοικητικών προστίμων και αυτού της ανάκλησης της άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας».
Στο χθεσινό του ρεπορτάζ το energypress έγραφε:
Πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στα φέσια της αγοράς ηλεκτρισμού καθιερώνει  η ΡΑΕ, η οποία δίνει περιθώριο μέχρι τις 15 Μαΐου, σε 15 εταιρείες προμήθειας προκειμένου να τακτοποιήσουν τις οικονομικές εκκρεμότητες που έχουν απέναντι στο ΛΑΓΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ. Οι εταιρείες αυτές φέρονται να μην έχουν καλύψει τις απαραίτητες εγγυητικές επιστολές ή/και να έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το λειτουργό και το διαχειριστή της αγοράς.
Οι επιστολές της ΡΑΕ θα σταλούν προς τους αποδέκτες τους πιθανόν ακόμη και μέσα στη μέρα και σε αυτές η ανεξάρτητη αρχή, θα προειδοποιεί ρητά ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης η ανεξάρτητη αρχή θα κινήσει αυτόματα τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων περιλαμβανομένης και της ανάκλησης της άδειας.
Σημειώνεται ότι τόσο ο ΛΑΓΗΕ όσο και ο ΑΔΜΗΕ, μετά από αίτημα της ανεξάρτητης αρχής, έχουν παραδώσει στη ΡΑΕ δύο λίστες, στις οποίες περιλαμβάνονται: στην πρώτη τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν σήμερα οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προμήθειας και στη δεύτερη οι εγγυητικές επιστολές που πρέπει να καταβάλει η κάθε εταιρεία χωριστά ανάλογα με το πελατολόγιο που διατηρεί.
Έτσι για παράδειγμα ενώ οι εγγυήσεις έπρεπε να είχαν κατατεθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου, επί συνόλου 15 εταιρειών, μόλις 2 είχαν συμμορφωθεί και οι υπόλοιπες δεν έχουν καταθέσει εγγύηση. Τα ποσά μονό μικρά δεν είναι και για το μεγαλύτερο προμηθευτή μεταφράζονται σε ποσά της τάξης των αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των ονομάτων των εταιρειών που έχουν «ανοιχτούς λογαριασμούς με το ΛΑΓΗΕ ή / και το ΔΕΣΜΗΕ» περιλαμβάνονται ηχηρά ονόματα της αγοράς
Παρά το μεγάλο αριθμό των εταιρειών που εμφανίζονται ασυνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις τους, πάντως, οι αρμόδιες αρχές, δηλαδή η ΡΑΕ, ο ΛΑΓΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν με κάθε κόστος, την επανάληψη του φαινομένου της Energa & Hellas Power. «Δεν πρόκειται να καλύψουμε κανέναν, δεν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθούν οι περιπτώσεις Energa & Hellas αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές που τονίζουν ότι δεν πρόκειται υπάρξει καμία παρέκκλιση από τα όσα ρητά αναφέρονται στους νόμους και θα ανακληθούν άδειες
Θυμίζουμε ότι η αρχή έγινε με την υπόθεση της Vivid Power, η οποία πάντως διαφέρει σε σύγκριση με τις περιπτώσεις άλλων εταιρειών εμπορίας, καθώς στη βουλγαρική εταιρεία υπάρχουν υπόνοιες ότι πιθανόν να έχουν τελεστεί διάφορες πράξεις που πιθανόν να εμπίπτουν στο κοινό ποινικό δίκαιο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου