Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Ενταση με συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ στο υπουργείο Περιβάλλοντος


Ενταση επικράτησε το απόγευμα της Τετάρτης, πριν από λίγη ώρα, στον 6ο όροφο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην λεωφόρο Μεσογείων, όταν συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ - που πραγματοποιούν από το πρωί συμβολική κατάληψη στο κτίριο - επιχείρησαν να «εισβάλουν» στο γραφείο του υπουργού κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Νωρίτερα, στις 12 το μεσημέρι, πέντε συνδικαλιστές υπό τον πρόεδρό τους κ. Ν. Φωτόπουλο συναντήθηκαν με τον υπουργό και του ζήτησαν να αποσυρθεί η κυβερνητική διάταξη από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, το Δεκέμβριο του 2011, και έρχεται αύριο προς κύρωση στη Βουλή.

Η διάταξη αφορά στη δυνατότητα του Ελληνικού Δημοσίου να πουλήσει μερίδιο στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού και εντάχθηκε στην ΠΝΠ μετά από συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεδομένου ότι κρίθηκε πως προηγούμενη διατύπωση ήταν αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ο κ. Παπακωνστανίνου επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να διατηρήσει το δημόσιο έλεγχο των δικτύων ηλεκτρισμού σε όποια διαδικασία αποκρατικοποίησης.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Φωτόπουλος μετέβη στο χώρο, όπου βρίσκονται οι ανελκυστήρες, στον 6ο όροφο του κτιρίου και ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους συναδέλφους του.

Εν τω μεταξύ η ενδιάμεση πόρτα που οδηγεί προς τους χώρους των γραφείων του υπουργού είχε «σφραγιστεί» για λόγους ασφαλείας και δεν μπορούσε να μπει κανένας.

Αυτό φαίνεται πως «πυροδότησε» την οργή ορισμένων εκ των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ οι οποίοι, σύμφωνα με καταγγελίες στελεχών του υπουργείου, επιχείρησαν να παραβιάσουν την πόρτα προκαλώντας ζημιές.

Αμέσως ενημερώθηκε η Αστυνομία για το περιστατικό και όπως καταγγέλουν εργαζόμενοι μια από τις διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονταν σε επιφυλακή έξω από το κτίριο ανέβηκε στον 6ο όροφο και τους απώθησε.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: «Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση συνολικά και ο συγκεκριμένος Υπουργός δεν νομοθετούν κάτω από απειλές και καταλήψεις. Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ας αναλάβει τις ευθύνες της σε αυτές τις κρίσιμες για τη χώρα στιγμές».

Λίγο πριν τις 18.00 ο υπουργός έφυγε από το κτίριο συνοδεία δυνάμεων των ΜΑΤ.

Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστές δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στο κτίριο του υπουργείου καθώς όπως αναφέρουν «ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του δικτύου υψηλής τάσης του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) της ΔΕΗ».

«Θα τους κλείσουμε τους δρόμους. Κάνουμε το χρέος μας. Πιέζουμε για να πάρουν πίσω όλα όσα σχεδιάζουν», δήλωσε από τον έκτο όροφο του υπουργείου ο κ. Φωτόπουλος, απευθυνόμενους προς τους εργαζομένους που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο.

Και προειδοποίησε: «αν δεν πάρουν πίσω το νόμο, εμείς δε θα φύγουμε. Δε θα λυγίσουμε και δε θα λιποτακτήσουμε». Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ είπε ότι «θα φύγουμε μόνο με τη δέσμευση ότι η παράγραφος θα αποσυρθεί από το νόμο» και κάλεσε τους συναδέλφους του να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

«Στις 31/12, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου καταργήθηκαν άρθρα του νόμου 4001, τα οποία προέβλεπαν άμεση ή έμμεση κρατική εποπτεία του ΑΔΜΗΕ. Στην ουσία, δηλαδή, καταργείται η κρατική εποπτεία. Συνεπώς, το δίκτυο υψηλής τάσης της ΔΕΗ, μπορεί πλέον να περάσει στα χέρια ιδιωτών», τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού της ΔΕΗ (ΕΔΟΠ - ΔΕΗ), κ. Γιώργος Μπίτζας, εξαγγέλοντας επίσης κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Δεκάδες εργαζόμενοι της ΔΕΗ παραμένουν μέχρι τώρα έξω από το υπό κατάληψη κτίριο, που φρουρείται από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ στα παράθυρα του ανεμίζουν σημαίες της ΓΕΝΟΠ, που τοποθέτησαν οι περίπου 50 συνδικαλιστές που βρίσκονται εντός του κτιρίου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου