Τρίτη, 29 Μαΐου 2012

ΑΔΜΗΕ: Εγγυητική επιστολή από επενδυτές ΑΠΕ για να κρατήσουν τις ταρίφες

Την απελευθέρωση χωρητικότητας του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι ώστε να μπορούν να ικανοποιηθούν επενδυτές που θέλουν να προχωρήσουν τις επενδύσεις τους αλλά δεν μπορούν να πάρουν όρους σύνδεσης, έχει θέσει ως στόχο ο Διαχειριστής του συστήματος (ΑΔΜΗΕ).
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του φορέα κ. Γιώργος Κουτζούκος έχει προτείνει τη δημιουργία ενός νέου συστήματος, το οποίο θα στηρίζεται στην καταβολή εγγυητικών επιστολών εκ μέρους των υποψήφιων επενδυτών, προκειμένου οι τελευταίοι να μπορούν να «κρατήσουν» τις δεσμευτικές προσφορές που έχουν λάβει, και συνεπώς την «ταρίφα» απορρόφησης του ρεύματος που έχουν «κλειδώσει».
Πρέπει να βρεθεί ένα μοντέλο που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο, τονίζει ο κ. Κουτζούκος, καθώς σήμερα το σύστημα έχει κορεστεί και δεν επιτρέπει την υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η συνολική ισχύς των εγκαταστάσεων ΑΠΕ που είναι σε λειτουργία ή έχουν δεσμευτική προσφορά σύνδεσης, υπερβαίνει ήδη τους στόχους για το 2014. Αν προστεθούν δε και οι εγκαταστάσεις που έχουν λάβει μη δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης, όχι απλώς οι στόχοι του 2014, αλλά και εκείνοι του 2020 υπερκαλύπτονται κατά 80%. Με νούμερα, η κατάσταση έχει ως εξής: Μη δεσμευτικές προσφορές έχουν λάβει σταθμοί ΑΠΕ συνολικής ισχύος 12.405 Μεγαβάτ. Δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης έχουν δοθεί για 4942 Μεγαβάτ, ενώ σε λειτουργία βρίσκονται εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2185 Μεγαβάτ.
Το πρόβλημα δημιουργείται καθώς από την πληθώρα των υποψήφιων επενδυτών που έχουν λάβει δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης και έχουν κλειδώσει τιμή απορρόφησης του ρεύματος, είναι βέβαιον ότι πολλοί, ειδικά με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα σχετικά με τη χρηματοδότηση, δεν θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν ποτέ τους σταθμούς που σχεδίαζαν. Παρόλα αυτά, υπολογίζονται στον καθορισμό της επάρκειας του συστήματος, το οποίο εμφανίζεται έτσι εικονικά κορεσμένο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς καινούργιος επενδυτής, ακόμα και αν έχει την απαραίτητη χρηματοδότηση, να πάρει όρους σύνδεσης.
Την ίδια στιγμή, ανθεί το παραεμπόριο υφιστάμενων αδειών, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να βρούν οι καινούργιοι επενδυτές πρόσβαση στο δίκτυο.
Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Κουτζούκου, η υποχρέωση καταβολής εγγυητικής επιστολής εύλογου ύψους, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, καθώς θα απομακρύνει τους «αεριτζήδες» ή τους μη δυνάμενους να προχωρήσουν, κι έτσι θα απελευθερωθεί χωρητικότητα που θα μπορεί να δοθεί σε νέους επενδυτές που βρίσκονται στην… ουρά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου