Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Τρείς οι εταιρείες ρεύματος που αποβάλλονται


Σε νέα κρίση φαίνεται ότι μπαίνει η λιανική του ρεύματος καθώς, μετά την αποβολή εκ μέρους του ΛΑΓΗΕ της εταιρείας Ελληνική Εναλλακτική Ενεργειακή Α.Ε  από το Μητρώο Προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, δρομολογείται ανάλογη διαδικασία για τον μεγαλύτερο εναπομείναντα εναλλακτικό πάροχο ρεύματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός μιας δεύτερης μικρής εταιρείας η οποία έχει ήδη κληθεί σε ακρόαση και αναμένεται να βρεθεί σύντομα εκτός αγοράς, η ολομέλεια της ΡΑΕ αποφασίζει σήμερα να καλέσει σε ακρόαση τρίτη, μεγαλύτερη εταιρεία. Η συγκεκριμένη εταιρεία που έχει απορροφήσει μέρος των πελατών των Energa  και Hellas Power, και  αναπτύσσει δυναμικό πρόγραμμα διαφήμισης, σύμφωνα με τα στοιχεία των ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ δεν έχει καταβάλλει τις απαιτούμενες εγγυήσεις, ενώ έχει και ληξιπρόθεσμα χρέη. Στην συγκεκριμένη εταιρεία προ ολίγων ημερών η ΡΑΕ αρνήθηκε να δώσει επέκταση της άδειας για αύξηση ισχύος, όπως είχε αιτηθεί.
Η κλήση σε ακρόαση μπορεί να οδηγήσει και σε ανάκληση της άδειας, ενώ, με βάση τα όσα έχουν δεσμευθεί με τις σχετικές τους επιστολές προς τη ΡΑΕ οι διοικήσεις των ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ, μέσα σε 8 ημέρες από τη στιγμή που θα καταστεί ληξιπρόθεσμο το χρέος μιας εταιρείας ή από τη στιγμή που θα περάσει η προθεσμία καταβολής των απαιτούμενων εγγυήσεων, ολοκληρώνεται η καταγγελία της Σύμβασης Συναλλαγών. Πρακτικά δηλαδή, η εταιρεία βρίσκεται εκτός αγοράς.
Στην περίπτωση αυτή οι πελάτες των αποβαλλόμενων εταιρειών περνάνε στη ΔΕΗ (ως προμηθευτή τελευταίου καταφυγίου) όπως έγινε και με τους πελάτες των Energa και Hellas Power.
Η μηδενική ανοχή και η ταχύτητα με την οποία κινούνται πλέον, τόσο η ΡΑΕ όσο και ο ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ, θεωρείται ότι είναι αποτέλεσμα των όσων προηγήθηκαν με την «περιπέτεια» των δύο μεγάλων εταιρειών λιανικής, η οποία, μεταξύ άλλων οδήγησε σε εισαγγελικές παρεμβάσεις και διώξεις.
Πρέπει δε να σημειωθεί ότι τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο αυστηρά, καθώς η ΡΑΕ έχει ζητήσει πλέον από τους ΛΑΓΗΕ και ΔΕΣΜΗΕ να στέλνουν στο τέλος κάθε μήνα ενημερωμένους πίνακες με τα ληξιπρόθεσμα χρέη ή την μη καταβολή εγγυήσεων όλων των εταιρειών της αγοράς. Έτσι, η διαδικασία που ξεκίνησε σε αυτή τη φάση από τις επιστολές της ΡΑΕ, αφενός μεν προς τις εταιρείες από τις οποίες ζητούσε μέχρι 15 Μαϊου να έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους, αφετέρου δε προς τους ΛΑΓΗΕ – ΑΔΜΗΕ με την οποία ζητούσε να την ενημερώσουν για τις οφειλές κατά την ίδια ημερομηνία, θα γίνεται πλέον σταθερά κάθε μήνα.
Θα την πληρώσει η… ΔΕΗ
Πηγές της αγοράς, ωστόσο, σημείωναν ότι τα πράγματα παίρνουν πλέον μια δυναμική που είναι δύσκολο να γυρίσει πίσω, σε μια περίοδο μάλιστα που χαρακτηρίζεται από μεγάλες δυσκολίες για το σύνολο της ηλεκτρικής αγοράς. Έλεγαν δηλαδή ότι με τις επιστολές των ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ (στις οποίες αναφέρουν λεπτομερώς τις διαδικασίες που δεσμεύονται να ακολουθήσουν όταν μια εταιρεία ρεύματος δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της) και με την επισπεύδουσα πρακτική που έχει υιοθετήσει η ΡΑΕ, διαμορφώνεται ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο υπάρχει η πιθανότητα να βρεθεί «με την πλάτη στον τοίχο» η ίδια η ΔΕΗ. Και τούτο διότι είναι γνωστό το πρόβλημα ρευστότητας που έχει η εταιρεία, πράγμα που κάνει πιθανή την αδυναμία της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως άλλωστε έχει συμβεί και πρόσφατα. «Τι θα γίνει λοιπόν εάν στο τέλος Ιουνίου η ΔΕΗ εμφανιστεί με ληξιπρόθεσμα χρέη;»αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά, συνομιλητής του energypress, υπονοώντας ότι θα πρέπει να κινηθούν εναντίον της όλες οι διαδικασίες που κινούνται για τις μικρότερες ιδιωτικές εταιρείες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου