Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ

Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ – Με «τρίπλα» θα πάρει το δημόσιο το 34%

Φόρος αίματος στα ορυχεία της ΔΕΗ

Σε 35 ανέρχονται το 2012 τα εργατικά ατυχήματα στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων 2013

Αναδρομικά επιδόματα τέκνων από 1/1/2013 δίνετε απο τις 14/8/2013

Από τα γραφεία… στα ορυχεία!

Χιλιάδες εργαζόμενοι της ΔΕΗ, τους επόμενους μήνες, θα βρεθούν από τα γραφεία στα… ορυχεία

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.


Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Επιστολή ΛΑΓΗΕ προς Παπακωσταντίνου : Δεν υπάρχει ρευστό, δυσχερής η συνέχιση των πληρωμών…

Δριμύτερο επανέρχεται το πρόβλημα ρευστότητας στο χώρο του ηλεκτρισμού, με το Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΛΑΓΗΕ), το διάδοχο του ΔΕΣΜΗΕ να έχει αποστείλει σύμφωνα με τις πληροφορίες επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, στην οποία κάνει λόγο για καθυστερήσεις στη πληρωμή των παραγωγών που ήδη φτάνουν τους δύο μήνες, ενώ τονίζει ότι το ταμειακό του έλλειμμα διογκώνεται αντί να εξορθολογιστεί, όπως υποτίθεται ότι θα συνέβαινε με τα μέτρα που ανακοίνωσε προ μηνών το υπουργείο !

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην επιστολή του ο ΛΑΓΗΕ σημειώνει ότι αντί μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου να έχει εξοφλήσει το σύνολο των υποχρεώσεών του προς τους παραγωγούς (συμβατικούς και ΑΠΕ) εντούτοις έχει καταφέρει να πληρώσει μόνο ένα μέρος των όσων τους οφείλει από την εκκαθάριση του Δεκεμβρίου. Και επισημαίνει ότι τα προβλήματα τόσο για τις μέχρι σήμερα καθυστερήσεις, όσο και για την από εδώ και πέρα αδυναμία ομαλής συνέχισης των πληρωμών στους παραγωγούς, είναι αυτά για τα οποία εδώ και ένα τουλάχιστον χρόνο συζητείται ότι θα επιλυθούν, χωρίς ωστόσο παρά τις εξαγγελίες να έχουν φανεί αποτελέσματα.

Περιορισμένα τα έσοδα των δημοπρασιών

Καταρχήν, ο πρώτος και βασικότερος λόγος του συνεχώς διογκούμενου ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ βρίσκεται αφενός στα κάτω του αναμενομένου έσοδα από τις δημοπρασίες ρύπων, αφετέρου στη μη ακόμη εισροή στο ταμείο του πόρων από το αυξημένο, από 1η/1/2012, Τέλος ΑΠΕ. Είναι κοινή παραδοχή ότι οι δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων απέφεραν έσοδα κάτω από τα προσδωκόμενα. Από το σύνολο των δημοπρασιών που έχουν διενεργηθεί από τον περασμένο Ιούνιο, έχουν εισπραχθεί 125,42 εκ. ευρώ, και έχουν πουληθεί 14,029 εκατ. δικαιώματα σε όλο και χαμηλότερες τιμές. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ η πρώτη δημοπρασία είχε γίνει προς 16,11 ευρώ, η τελευταία έγινε μόλις προς 7,2 ευρώ.

Τέλος Μαρτίου τα έσοδα από το τέλος ΑΠΕ

Τώρα, όσον αφορά στο περιβόητο τέλος ΑΠΕ, παρά το γεγονός ότι έχει αυξηθεί από την αρχή του έτους, εντούτοις ο ΛΑΓΗΕ δεν πρόκειται να βάλει έσοδα στα ταμεία του πριν από το τέλος Μαρτίου. Και αυτό καθώς με βάση τα όσα προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο, τα ποσά των χρεώσεων όπως το τέλος ΑΠΕ που εισπράττουν οι εκπρόσωποι φορτίου, εν προκειμένω η ΔΕΗ, από τους πελάτες τους, πρέπει να αποδίδονται στον διαχειριστή του συστήματος εντός του 2ου μηνός από τη λήξη του μήνα, στον οποίο λογιστικά ανήκουν οι λογαριασμοί.

Τι απέγινε με το τέλος ΕΡΤ;

Τρίτη αιτία για το διογκούμενο έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ είναι ότι δεν φαίνεται να προχωρά η χρησιμοποίηση μέρους των εσόδων από το περιβόητο τέλος ΕΡΤ για τη μείωση του χρέους του. Παρόμοια είναι η εικόνα και με το τέλος λιγνίτη, μέτρο που δεν αναμένεται να αποφέρει έσοδα πριν από το τέλος Μαρτίου – μέσα Απριλίου.

Υποσχέσεις η επιστροφή του ΦΠΑ

Ένα άλλο θέμα, που κατ’ επανάληψη ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωσταντίνου είχε δεσμευθεί από τον περασμένο Οκτώβριο ότι βρίσκεται προς επίλυση κατόπιν συνεννόησης με το υπ. Οικονομικών χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει θετική εξέλιξη, αφορά στην επιστροφή προς τον τότε ΔΕΣΜΗΕ πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ ύψους 25-27 εκ. ευρώ. Το ποσό αυτό είχε προκύψει από εκροές που υπάγονταν σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ από τον αντίστοιχο των εισροών, και το θέμα παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες του υπ. ΠΕΚΑ, βρίσκεται εδώ και μήνες σε διαδικασία ελέγχου από τη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων.

Είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών από Energa- Hellas Power

Το τελευταίο μέτωπο που σύμφωνα με τις πληροφορίες θίγει ο ΛΑΓΗΕ στην επιστολή του, αφορά στη μη ακόμη είσπραξη ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων από τις εταιρείες Energa και Hellas Power, καθώς οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί παραμένουν δεσμευμένοι.