Μικρές δόσεις των 5 – 6 εκατ. ευρώ αποπληρώνει ο ΔΕΣΜΗΕ στους μεγάλους θερμικούς παραγωγούς ρεύματος έναντι των οφειλών απέναντί τους που φτάνουν τα 80 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα κάθε μέρα που περνάει να μεγαλώνει το χρέος του, αφού οι μονάδες συνεχίζουν να παράγουν ρεύμα και να το «ρίχνουν» στο σύστημα.
Οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί κάθε ποσό που εισπράττουν από το ΔΕΣΜΗΕ το δίνουν στη ΔΕΠΑ έναντι των οφειλών τους από την κατανάλωση αερίου, αλλά τα χρήματα αυτά είναι πολύ λίγα, με αποτέλεσμα να οδηγείται σε ασφυξία η ίδια η ΔΕΠΑ, τη στιγμή μάλιστα που χρειάζεται ρευστό για να αγοράσει – τοις μετρητοίς – αέριο LNG από την ελεύθερη αγορά και να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της χώρας.
Το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ολόκληρη η ενεργειακή αλυσίδα δεν φαίνεται να βρίσκει λύση εάν δεν μπορέσει η ΔΕΗ να τροφοδοτήσει με χρήμα τον ΔΕΣΜΗΕ για την ενέργεια που αγοράζει. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε προσπάθεια από το υπουργείο οικονομικών να θέσουν το πρόβλημα στην τρόικα και να μπορέσει να υπάρξει κεφαλαιακή ενίσχυση της ΔΕΗ από τον προϋπολογισμό καθώς υπάρχουν από παλιά οφειλές του δημοσίου περί τα 150 εκατ. ευρώ. Η προσπάθεια δεν έχει αποτέλεσμα, καθώς πρώτη προτεραιότητα είναι να βρεθούν τα… 350 εκατ. ευρώ ώστε να ικανοποιηθούν οι προβλέψεις για το 2012. Επιπλέον, παρότι αποφασίστηκε, δεν φαίνεται στον ορίζοντα η υλοποίηση της διαδικασίας συμψηφισμού των οφειλών του Δημοσίου προς της ΔΕΗ με εκείνες της ΔΕΗ προς το Δημόσιο (φόροι κ.λπ.) που θα έδινε έστω και έμμεσα, ρευστότητα στη ΔΕΗ.
Οι αποπληρωμές
Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί είναι ιδιαίτερα «θερμή» καθώς οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν εξοφληθεί ποσά που αφορούν στον… Νοέμβριο του 2011. Το ύψος των χρεών του ΔΕΣΜΗΕ προς τους ανεξάρτητους θερμικούς παραγωγούς (πλην ΔΕΗ δηλαδή) κυμαίνεται σταθερά σε ποσά της τάξης των 80 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί κατά 40 εκατ. ευρώ περίπου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, καθώς θα κοπούν τα νέα τιμολόγια ενώ οι αποληρωμές των παλιών γίνεται, όπως προαναφέρθηκε, σε μικρές δόσεις των λίγων εκατ.ευρώ.
Θυμίζουμε ότι μέχρι και το Σεπτέμβριο, στην ουσία αυτός που χρηματοδοτούσε το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ ήταν η ΔΕΗ. Διότι μέχρι τότε η ΔΕΗ συμψήφιζε συνεχώς τα χρήματα που είχε να εισπράττει (ως παραγωγός) με εκείνα που είχε να του καταβάλλει (ως προμηθευτής και διαχειριστής του δικτύου). Έτσι, πλήρωνε, εισπράττοντας πολλές φορές λιγότερα, μια τακτική που είχε σαν αποτέλεσμα να τον συντηρεί "ζωντανό". Όταν το Σεπτέμβριο σταμάτησαν οι συμψηφισμοί, αυτόματα "έσκασε" το πρόβλημα ρευστότητας του ΔΕΣΜΗΕ, το οποίο και μετακυλίστηκε στους ηλεκτροπαραγωγούς.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου