Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Διασυνδεδεμένα Όλα τα Νησιά ως το 2025


Ο πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ, Μιχάλης Παπαδόπουλος, αποκάλυψε σήμερα από το βήμα του συνεδρίου του Economist ότι στόχος του νέου σχεδιασμού για το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας είναι η διασύνδεση όλων των νησιών μέχρι το έτος 2025. Παράλληλα, τόνισε ότι χρειάζεται προσοχή κατά την προσθήκη μεγάλης ισχύος ΑΠΕ, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στο δίκτυο.

Ο κ. Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι το όριο για ΑΠΕ του σημερινού δικτύου ηλεκτρισμού κυμαίνεται στα 10.000 MW . Με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, προβλέπεται σημαντική αύξηση των ΑΠΕ , δίχως να έχει ληφθεί υπόψη το Ήλιος, με απώτερο σκοπό να υπάρχει διείσδυση 42% το 2020, δηλαδή μια πολύ φιλόδοξη πρόβλεψη.

Χαρακτηριστικό της ζήτησης που υπάρχει για τις ΑΠΕ είναι ότι αν υπολογιστούν οι μη δεσμευτικές προσφορές ξεπερνάμε ήδη από νωρίς τον στόχο του 2020 σε εγκατεστημένη ισχύ. Πάντως, σε οποιαδήποτε περίπτωση, η επίδραση της μεγάλης κλίμακας διείσδυσης θα πρέπει να αναλυθεί προσεκτικά, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα. Επίσης, σημαντική κρίνεται από τις αρχές η δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας και οι ευέλικτες μονάδες. Από την πλευρά του, ο διαχειριστής έχει κάνει προσπάθεια ώστε να έχει το προσωπικό του τη μεγαλύτερη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές ομάδες και φορείς, όπως το δεκαετές σχέδιο που αναθεωρείται ετησίως, αλλά και το μακρόπνοο με άξονα το 2050.

Κύριο χαρακτηριστικό της στρατηγικής του διαχειριστή είναι ότι έως 2025 αναμένεται να επιτευχθεί η διασύνδεση όλων των νησιών του Αιγαίου, πράγμα που αποτυπώνεται στον νέο, φετινό σχεδιασμό που θα δημοσιευτεί σύντομα για την περίοδο 2013-2022. Στόχος είναι φυσικά να σταματήσει η λειτουργία των πετρελαϊκών μονάδων των νησιών και να αξιοποιηθεί το δυναμικό των ΑΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου