Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Εισαγωγές ρεύματος από την Ιταλία! – ο συναγερμός έληξε, η κρίση παραμένει



Με το κοντέρ της οριακής τιμής να γράφει σήμερα για πάνω από 12 ώρες 150 ευρώ, ήταν λογικό να συμβεί και αυτό: για σήμερα έχουν προγραμματιστεί να γίνουν εισαγωγές ρεύματος από τη γειτονική Ιταλία, μια αγορά με παραδοσιακά υψηλότερες τιμές ρεύματος. Έτσι για σήμερα λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί, ακόμη και στις ώρες αιχμής η Ιταλία από προορισμός εξαγωγών θα γίνει πηγή εισαγωγών ρεύματος, με τους traders να θεωρούν «επιχειρηματική» ευκαιρία τις υψηλές τιμές στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά.
Γιατί θα έχουμε και σήμερα «150άρια» (ευρώ ανά μεγαβατώρα τιμή) στο Single Mandatory Pool; Στις πετρελαϊκές μονάδες που καίνε μαζούτ ή ντίζελ της ΔΕΗ (Αλιβέρι 3 & 4, Λαύριο 1 & 2) λόγω αναγκών του συστήματος προστέθηκε επιπλέον η μονάδα ανοιχτού κύκλου της Ήρων. Μάλιστα οι ιθύνοντες της εταιρείας ειδοποιήθηκαν χθες και ξεκίνησαν να λειτουργούν τις δύο από τις τρεις μονάδες του «μικρού» Ήρωνα με diesel και όχι φυσικό αέριο, (υπάρχει αυτή η δυνατότητα για τη μονάδα που είναι σχεδιασμένη για να προσφέρει τέτοιες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης) ενώ σήμερα θα λειτουργήσει και η τρίτη μονάδα του «μικρού» Ήρωνα.
Εκ περιτροπής
Η απάντηση στο ερώτημα γιατί μπαίνουν στο σύστημα οι μονάδες μαζούτ και ντίζελ είναι απλή: γιατί δεν υπάρχουν άλλες. Χθες ο ΔΕΣΦΑ ζήτησε από τον ΑΔΜΗΕ να υπάρξουν εκ νέου περικοπές μονάδων ηλεκτρισμού, στέλνοντας το τυπικό υπόδειγμα μονάδας και αφήνοντας την απόφαση για το ποίες μονάδες θα κοπούν στον διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρισμού. Από την πλευρά του ο ΑΔΜΗΕ αποφάσισε ότι θα κατανέμει τις μονάδες με κριτήριο τη διασπορά του … «βάρους» προς όλους του συμμετέχοντες στην αγορά. Έτσι καθώς την Τετάρτη έμειναν εκτός οι μονάδες Λαύριο 4 της ΔΕΗ και Θίσβη της Elpedison, σήμερα ο … κλήρος έπεσε στη μονάδα συνδυασμένου κύκλου της Ήρων που θα έχει μηδενικό φορτίο αλλά και στην Protergia του Μυτιληναίου, που θα λειτουργήσει στο τεχνικό ελάχιστο.
Με τις μονάδες αερίου λοιπόν να περιορίζονται λόγω ελλείψεων, το λιγνιτικό συγκρότημα της Πτολεμαΐδας να υπολειτουργεί, τα νερά να είναι εξαιρετικά περιορισμένα λόγω της στάθμης των υδάτων στους ταμιευτήρες και τις εισαγωγές ρεύματος από βορά να έχουν μηδενιστεί λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι βόρειοι γείτονες, το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα αντιμετωπίζει προβλήματα έστω και με χαμηλή ζήτηση της τάξης των 8109MW που προβλέπεται να είναι σήμερα η αιχμή του συστήματος.
Ο ΑΔΜΗΕ διαβεβαιώνει πάντως ότι δεν θα υπάρξει θέμα με την επάρκεια ισχύος.
Έκτακτη ανάγκη
Σημειώνεται χθες ότι για λίγες ώρες ο ΑΔΜΗΕ είχε κηρύξει συναγερμό καθώς εμφανίστηκε βλάβη στις μονάδες της Μελίτης και του Λαυρίου 2. Ωστόσο η αποκατάσταση της βλάβης και η επαναφορά των μονάδων σε διαθεσιμότητα επανέφερε ισχύ περίπου 500MW στο σύστημα και ο συναγερμός ήρθη στις 8 το βράδυ.
Αέριο
Φυσικά το πρόβλημα στον ηλεκτρισμό προκλήθηκε κατά κύριο λόγο από τις ελλείψεις στο φυσικό αέριο. Ελλείψεις που οφείλονται στο κλείσιμο της στρόφιγγας του ελληνοτουρκικού αγωγού από την περασμένη Τετάρτη. Σύμφωνα με το ΔΕΣΦΑ η μέση ημερήσια κατανάλωση αερίου κυμαίνεται τις τελευταίες ημέρες στις 230 χιλιάδες μεγαβατώρες, ενώ η μέγιστη δυνατότητα της Ρεβυθούσας είναι 140 χιλιάδες και περιοδικά η αιχμή της φτάνει κοντά στις 170 χιλιάδες. Όσο για τα φορτία LNG που αναμένονται με βάση τις υφιστάμενες εκτιμήσεις το πρώτο νέο φορτίο LNG έρχεται μεθαύριο ενώ ακολουθούν δύο ακόμη φορτία της M&M Gas στις 23 του μήνα και τρεις μέρες αργότερα στις 26 της ΔΕΠΑ. Με τα τρία αυτά φορτία, οι εκτιμήσεις των ιθυνόντων αναφέρουν ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα από το Σάββατο και μετά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου