Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

ΔΕΗ: Βροχή κλήσεων από πελάτες των Energa και Hellas Power

Xιλιάδες οι κλήσεις χθες στο τηλεφωνικό κέντρο της ΔΕΗ από τους πελάτες των Energa και Ηellas Power που ζητούσαν πληροφορίες σχετικά με το λογαριασμό τους, ενώ από την άλλη πλευρά οι δύο ιδιωτικές εταιρείες, που από χθες έχουν διαγραφεί από τα μητρώα του ΔΕΣΜΗΕ, κατηγορούν την ΡΑΕ και το υπουργείο Περιβάλλοντος ότι αποφάσισαν το κλείσιμο της αγοράς ενέργειας, αφήνοντας αιχμές για μεθοδεύσεις που αυξάνουν τη διαπραγματευτική αξία της ΔΕΗ ενόψει της περαιτέρω ιδιωτικοποίησής της.

Απαντήσεις
Τα ερωτήματα των πελατών των δύο εταιρειών δεν πρόκειται να απαντηθούν πριν από αύριο Παρασκευή, ίσως και τη Δευτέρα, που συνεδριάζει διαδοχικά η ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με στόχο τη λήψη αποφάσεων για τις αναγκαίες ρυθμίσεις σε επίπεδο θεσμικού πλαισίου... Αυτό όμως δεν αφορά, για παράδειγμα, στο τέλος ακινήτων και στις άλλες χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος που αφορούν τρίτους και οι καταναλωτές δεν ξέρουν πού και πώς να τους πληρώσουν, αφού οι λογαριασμοί των Energa και Hellas Power έχουν δεσμευτεί. Στελέχη της ΔΕΗ πάντως αναφέρουν ότι το τέλος ακινήτων πρέπει να πληρωθεί στις εφορίες. Για το θέμα αυτό ίσως να πρέπει να παρέμβει το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΡΑΕ ετοιμάζεται να λάβει αποφάσεις για τη συμπλήρωση του Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος Μεταφοράς, καθώς και του Κώδικα Προμήθειας, που είναι απαραίτητες αφενός για τα εγχειρίδια λειτουργίας των ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ και αφετέρου για τις ρυθμίσεις που αφορούν εμπορικές δοσοληψίες των φορέων της αγοράς καθώς και του λεγόμενου «τελευταίου καταφυγίου». Ως γνωστόν οι πελάτες των Energa και Hellas Power ηλεκτροδοτούνται πλέον από τη ΔΕΗ, με την ιδιότητά της ως «τελευταίο καταφύγιο».
Τι υποστηρίζουν οι εταιρείες
Σε χθεσινή τους ανακοίνωση οι δύο εταιρείες δηλώνουν ότι, μετά τη διαγραφή, δεν μπορούν πλέον να παρέχουν υπηρεσίες ηλεκτρισμού και διαβεβαιώνουν τους πελάτες που έχουν πληρώσει το τέλος ακινήτων ότι η καταβολή του σχετικού ποσού προς το ελληνικό δημόσιο θα γίνει κανονικά. Επίσης κατηγορούν την ΡΑΕ και το ΥΠΕΚΑ για το κλείσιμο της αγοράς την ίδια στιγμή που η Ε.Ε. και η τρόικα ζητούν το άνοιγμά της. «Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες και ευθύνες και ότι όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης του μονοπωλιακού καθεστώτος και άλλων κλαδικών συμφερόντων», αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η διαδικασία κλεισίματος της αγοράς ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2011, όταν «ΔΕΗ και ΔΕΣΜΗΕ αποφάσισαν με πραξικοπηματικό τρόπο να παγώσουν όλες τις ενεργοποιήσεις πελατών και εταιρειών με πρόσχημα τη μη πλήρη εξόφληση του τέλους ακινήτων».
Τότε το μερίδιο των δύο εταιρειών έφθανε σε περίπου 8% στην αγορά χαμηλής τάσης και κινούνταν αυξητικά, καθώς 25.000 πελάτες κάθε μήνα μετακινούνταν προς αυτές.
Οι δύο εταιρείες, που έχουν εξαγοραστεί από το ρωσο-αραβικό fund Worldwide Energy, αναφέρουν επίσης ότι ήταν δεδομένη η πρόθεσή τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, υπό την προυπόθεση ότι η πολιτεία θα έδινε λύσεις στις στρεβλώσεις. Τέλος διαμηνύουν ότι θα κινηθούν δικαστικά και ότι θα προσβάλουν τις συγκεκριμένες αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Πληροφορίες δε αναφέρουν ότι η αποστολή εξωδίκων έχει ήδη ξεκινήσει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου