Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Ποινική δίωξη για την υπόθεση «Αλουμίνιον» - ΔΕΗ


Παραγγελία για άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος των υπευθύνων της ΔΕΗ και της «Αλουμίνιον Α.Ε.» (συμφερόντων του Ομίλου Μυτιληναίου) έδωσε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Η δίωξη αφορά στα αδικήματα της «απιστίας» και της «ηθικής αυτουργίας σε απιστία» για τα οποία έδωσαν άλλωστε προ ημερών εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου τόσο ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός όσο και ο επικεφαλής του Ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Υπενθυμίζεται ότι αφορμή της εισαγγελικής έρευνας προκάλεσαν δημοσιεύματα του Τύπου σύμφωνα με τα οποία η ΔΕΗ τιμολογούσε το ρεύμα στην «Αλουμίνιον Ελλάδος» με εξαιρετικά χαμηλό «αποικιοκρατικό τιμολόγιο» -όπως είχε χαρακτηρισθεί- για το οποίο, τον περασμένο Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάνθηκε πως αποτελεί κρατική οικονομική ενίσχυση που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις επίμαχες καταγγελίες, η «Αλουμίνιον Ελλάδος» πέτυχε ευνοϊκή ρύθμιση μειώνοντας οφειλή προς τη ΔΕΗ από τα 107,6 εκατ. ευρώ στα 82,6 εκατ. ευρώ.

Τι απαντά η Αλουμίνιον

Από την πλευρά της, η «Αλουμίνιον», σε παλιότερη ανακοίνωσή της, υποστηρίζει ότι η ΔΕΗ είχε προχωρήσει σε υπέρογκη τιμολόγηση ρεύματος, ότι το θέμα βρίσκεται στη διαιτησία με τη σύμφωνη γνώμη της ΔΕΗ, ενώ η εταιρία έχει ζητήσει από την ΡΑΕ να καθορίσει μία προσωρινή τιμή ρεύματος μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαιτησίας.

Σε παλαιότερη δε τοποθέτησή του ο κ. Μυτιληναίος είχε υποστηρίξει ότι οι συνολικές οφειλές του δημοσίου προς τον Όμιλο συμφερόντων του ανέρχονται στο ποσό των 216,55 εκατ. ευρώ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου