Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Παρέμβαση για εξόφληση των ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ


Οι προμηθευτές έχουν «φεσώσει» τις ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ για το ρεύμα που πουλάνε, στήνοντας σκηνικό «κρίσης» ενόψει νέων, αυξημένων, τιμολογίων
Τελεσίγραφο μέχρι τις 15 του Μάη δίνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σε εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας - προφανώς και στη ΔΕΗ, αν και δεν κατονομάστηκαν οι αποδέκτες της σχετικής επιστολής - ώστε να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους και να καταθέσουν τις απαραίτητες οικονομικές εγγυήσεις προς τις εταιρείες ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ (διαχειριστές ημερήσιας αγοράς και συστήματος μεταφοράς, αντίστοιχα). Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιεί ότι θα φτάσει έως και την αφαίρεση αδειών. Μεθοδεύεται η δραματική πίεση προς τους καταναλωτές που έχουν καθυστερήσει την εξόφληση των λογαριασμών τους. Το ταμειακό έλλειμμα των 2 διαχειριστών εκτιμάται στα 400 εκατ. ευρώ για το 2012, με τα 200 εκατ. ευρώ να αφορούν τον ειδικό λογαριασμό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Τα 330 εκατ. ευρώ φτάνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, εισαγωγείς και ΑΠΕ.
Η κατάσταση δεν είναι νέα και υποτίθεται ότι είχαν ληφθεί μέτρα από το αρμόδιο υπουργείο ΥΠΕΚΑ για την αντιμετώπισή της. Ωστόσο, πίσω από το όποιο «αντικειμενικό» πρόβλημα των πληρωμών από τους προμηθευτές και συνακόλουθα προς τους παραγωγούς, (γίνεται λόγος για καθυστέρηση εξόφλησης λογαριασμών της ΔΕΗ ύψους 1- 1,2 δισ. ευρώ), φαίνεται να βρίσκεται μια τεράστια επιχείρηση δημιουργίας «κρίσης» που καλλιεργεί το έδαφος για την απελευθέρωση των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και τις τεράστιες ανατιμήσεις, που με δυσκολία θα αντέξουν πολλές εργατικές και λαϊκές οικογένειες. Είναι φανερό ότι όποιος ψηφίσει στις εκλογές τα κόμματα της συγκυβέρνησης και του ευρωμονόδρομου, των ιδιωτικοποιήσεων και των εκποιήσεων, ψηφίζει υπέρ των νέων απάνθρωπων και απαράδεκτων αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα. Συνηγορεί υπέρ της καταδίκης, της δικής του και δεκάδων χιλιάδων οικογενειών και μικρομάγαζων, στο «σκοτάδι» για να εξυπηρετηθούν τα υπερκέρδη των ενεργειακών μονοπωλίων.
Ηδη η ΔΕΗ, που συνδέει με το χαράτσι των ακινήτων την αύξηση των απλήρωτων λογαριασμών, δηλώνει ότι με την «ωρίμανση» των σχετικών προθεσμιών αυξάνονται οι δυνατότητές της να κόψει το ηλεκτρικό ρεύμα στον κόσμο που δεν πλήρωσε το χαράτσι, αναμένοντας ότι κάποιοι θα συμμορφωθούν. Το τελεσίγραφο της ΡΑΕ δίνει πρόσθετο «άλλοθι» για να αυξηθούν οι αποκοπές.
Σε δήλωσή του για το θέμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου περιορίστηκε να σημειώσει ότι «είναι γεγονός ότι η αγορά ενέργειας αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας, αντίστοιχα με αυτά που παρουσιάζουν και άλλοι κλάδοι», καθώς και ότι συνεργάζεται με το υπουργείο Οικονομικών και βρίσκεται σε επαφή με φορείς αλλά και την ΕΕ και το ΔΝΤ, για να «προωθηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποφυγή προβλημάτων ή δυσλειτουργιών στον τομέα ενέργειας».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου