Δευτέρα, 28 Μαΐου 2012

ΑΔΜΗΕ: Ανάγκη για Επενδύσεις 200 Δις Ευρώ στην Ε.Ε. για Υποδομές Ηλεκτρισμού και Φ. Αερίου


Την ανάγκη μεγάλου ύψους επενδύσεων σε ενεργειακές υποδομές στην Ευρώπη για την επίτευξη των επιδιώξεων του 2020 επισημαίνει ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Γιώργος Κουτζούκος.

Μιλώντας στο ενεργειακό συνέδριο που διοργάνωσαν το προηγούμενο Σάββατο στο Ηράκλειο της Κρήτης τα Γραφεία Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε Αθήνα και Λευκωσία ο κ. Κουτζούκος ανέφερε ότι το εκτιμώμενο ύψος των αναγκαίων επενδύσεων σε υποδομές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου της Ε.Ε. φθάνει τα 200 δισ. Ευρώ, όταν την ίδια στιγμή περιορίζεται μέχρι ασφυξίας της αγοράς η πιστωτική πολιτική των χρηματοδοτικών φορέων, είτε δημόσιων, είτε ιδιωτικών. Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ πρότεινε την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων χρηματοδότησης των συστημάτων μεταφοράς, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση μηχανισμού ρύθμισης ικανοποιητικού εσόδου για τους Διαχειριστές.

Παράλληλα, χρειάζεται, όπως είπε, να μειωθεί το διάστημα αδειοδότησης και να επαναξιολογηθούν επενδύσεις που δεν κρίνονται εμπορικά βιώσιμες.

Ο κ. Κουτζούκος παρουσίασε στο συνέδριο τα νέα έργα μεταφοράς που επεξεργάζεται ο ΑΔΜΗΕ, μεταξύ των οποίων κορυφαίο θεωρείται η διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού. Προς το σκοπό αυτό εξετάζονται δύο λύσεις, όπως έχει ήδη μεταδώσει το energia. Η μία περιλαμβάνει την κατασκευή καλωδίου από την Κρήτη ως τη Μονεμβασιά και η δεύτερη το καλώδιο να βγαίνει στην Αττική. Επίσης, μελετάται η σύνδεση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου με τη Θράκη και τη Στερεά Ελλάδα, με τη δημιουργία βρόγχου, μία νέα διασύνδεση με τη Βουλγαρία 400 KV, καθώς και η ολοκλήρωση των έργων της υφιστάμενης ΜΑΣΜ, όπως, η διασύνδεση των Κυκλάδων.

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, που αποτελούν οδηγό για την ανάπτυξη του συστήματος μεταφοράς, ο κ. Κουτζούκος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 12.400 MW με μη δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης, 5000 MW με δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης και 2200 MW σε λειτουργία. Ενδεικτικό του υπερβολικού ενδιαφέροντος για φωτοβολταικά στις στέγες, είναι το γεγονός ότι προστίθεται 1,5 MW σε ημερήσια βάση. Τα νούμερα αυτά, όπως είπε ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, ξεπερνούν κατά πολύ το στόχο του 20% για το 2020. Ο ίδιος εξέφρασε αμφιβολία κατά πόσο θα ολοκληρωθούν οι αιτήσεις για τα 5000 MW, ωστόσο, υπογράμμισε ότι ο Διαχειριστής είναι υποχρεωμένος να τα υπολογίσει για την εκτίμηση της επάρκειας του συστήματος.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθεί η πλασματική εν πολλοίς έκρηξη ενδιαφέροντος για ΑΠΕ ο κ. Κουτζούκος πρότεινε να απαιτούνται εγγυητικές επιστολές μαζί με τις δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης, ώστε να εξασφαλίζεται ότι θα γίνει η επένδυση. «Να μην δημιουργείται ένα κλειστό επάγγελμα κατόχων αδειών», τόνισε. «Αυτό πρέπει να λήξει. Πρέπει να γνωρίζουμε ποιες επενδύσεις θα προχωρήσουν».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου