Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Από τη βουλγαρική Vivid Power, το νέο κανόνι 13 εκατ. ευρώ στην αγορά

Στο ίδιο έργο - αν και σε μικρότερη κλίμακα - θεατές φαίνεται ότι βρισκόμαστε εκ νέου στην αγορά ηλεκτρισμού καθώς από την περασμένη Παρασκευή έχει τεθεί εκτός αγοράς λόγω χρεών η βουλγαρική εταιρεία εμπορίας ηλεκτρισμού Vivid Power.
Τα χρέη της εταιρείας προς το ΛΑΓΗΕ μόνο για την ενέργεια που αγόρασε το Φεβρουάριο ανέρχονται σε 5 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το συνολικό ύψος των οφειλών ξεπερνά τα 13 εκατ. ευρώ, πιθανόν να φτάνει μέχρι και τα 20 εκατ. ευρώ.
Η Vivid Power EAD, που μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο τροποποίησε λόγω αλλαγής μετοχικής σύνθεσης την άδειά της για εμπορία ενέργειας, πραγματοποιούσε αγορές ενέργειας από το pool και στη συνέχεια εξήγαγε ενέργεια προς την Τουρκία.
Με βάση την τελευταία τροποποίηση διαθέτει άδεια εμπορίας 100MW για έξι έτη, με δυνατότητα ανανέωσης για 20 έτη επιπλέον.
Στα τέλη Μαρτίου ωστόσο, κατέστησαν ληξιπρόθεσμες οι οφειλές της εταιρείας προς το ΛΑΓΗΕ για το μήνα Φεβρουάριο, ύψους 5 εκατ. ευρώ περίπου.
Ακολούθησε έντονη αλληλογραφία μεταξύ της εταιρείας και του ΛΑΓΗΕ ενώ δόθηκε περιθώριο μέχρι την Παρασκευή για την καταβολή των οφειλομένων.
Μετά την παρέλευση της διορίας, εστάλη η επιστολή του ΛΑΓΗΕ με την οποία η εταιρεία τέθηκε εκτός αγοράς, γεγονός που κατέστησε ληξιπρόθεσμες όλες τις οφειλές της εταιρείας για τις αγορές
που έκανε τόσο το Μάρτιο όσο και τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος της οφειλής να υπολογίζεται μεταξύ 13 και 20 εκατ. ευρώ.
Χρέος εκτός από το ΛΑΓΗΕ, υπάρχει και προς τον ΑΔΜΗΕ, το ποσό ωστόσο είναι αρκετά μικρότερο και δεν ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ.
Η Vivid Power EAD, είναι βουλγαρική εταιρεία εμπορίας, με έδρα τη Σόφια, ενώ στην ελληνική αγορά φέρεται να έχει αποκτήσει άδεια προμήθειας για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2007. Πάντως, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες μετοχική σχέση με τη Vivid φέρεται να έχει η
επίσης βουλγαρική εταιρεία εμπορίας OET Energy.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΟΕΤ εξαγόρασε πρόσφατα τη Vivid, σενάριο που εφόσον
ισχύει ενισχύει τις ... "ομοιότητες" με το μεγάλο κανόνι των Hellas Power και Energa.
Ήδη από σήμερα πάντως η υπόθεση αναμένεται να απασχολήσει και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία ενημερώθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο για τις ενέργειες του ΛΑΓΗΕ και έχει καλέσει - αναφέρουν πληροφορίες - σε ακρόαση τους εκπροσώπους της εταιρείας.
Συνεννοήσεις έχουν ήδη γίνει με τον τούρκο διαχειριστή, ο οποίος και υπολόγιζε για την αγορά
τις γείτονος τις εισαγωγές που έκανε η Vivid, ενώ οι ελληνικές αρχές αναμένεται να ενημερώσουν τόσο τον ευρωπαίο διαχειριστή ENTSO όσο και την ένωση εταιρειών εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας EFEET για την υπόθεση της Vivid
Το νέο "φέσι" εντείνει τα προβλήματα που υπάρχουν στην αγορά εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας αλλά και των ελλειμμάτων του ΛΑΓΗΕ.
Με βάση την μελέτη της PWC που εκπονήθηκε ακριβώς για το θέμα του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, έχουν εντοπιστεί τρεις αιτίες:
- Τα χρέη των Energa και Hellas Power
- Το αυξανόμενο έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ
- Και οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ρεύματος από απλούς καταναλωτές της ΔΕΗ, που ως γνωστόν έχουν ξεπεράσει το 1 δις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου