Τρίτη 24 Απριλίου 2012

«Όχι» της Τρόικας σε Δανεισμό του ΛΑΓΗΕ από το Παρακαταθηκών και Δανείων



«Πάγο» έχει βάλει η τρόικα στην απόπειρα να ενισχυθεί η ρευστότητα του ΛΑΓΗΕ με δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energia, η τρόικα έχει ζητήσει συγκεκριμένο πλάνο χρηματοδότησης του ΛΑΓΗΕ, αμφισβητώντας επί της ουσίας όχι μόνον τα νούμερα που προβάλλονται, αλλά ακόμη και το τι θεωρείται κρατική βοήθεια. Η εμπλοκή αυτή αποθαρρύνει την επιδιωκόμενη προσπάθεια του λειτουργού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας να πάρει σημαντική ανάσα για την περιορισμένη ρευστότητα που αντιμετωπίζει και επιτείνει στο μέγιστο τα προβλήματα τα αγοράς, που ασφυκτιά από το ντόμινο χρεών.
Η δυνατότητα δανειοδότησης του ΛΑΓΗΕ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων άνοιξε ύστερα από την ψήφιση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης λίγο πριν από το Πάσχα. Ο λειτουργός της αγοράς θα μπορούσε να εξασφαλίσει ικανό δάνειο, με εγγύηση μελλοντικά έσοδα από την πώληση δικαιωμάτων ρύπων. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα, η «τρύπα» του ΛΑΓΗΕ εκτιμάται σε 500 εκατ. ευρώ και αφορά σε πληρωμές προς παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας (θερμική και ΑΠΕ).
Το πρόβλημα αγγίζει άμεσα και τη ΔΕΠΑ, αν και σύμφωνα με τις πληροφορίες του energia, η Επιχείρηση έχει καταφέρει, τουλάχιστον γι αυτό το μήνα, να καταβάλει στην Gazprom ποσό περί τα 120 εκατ. ευρώ για την προμήθεια φυσικού αερίου, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών της, οπότε η τροφοδότηση της αγοράς για ένα μήνα ακόμη θα γίνεται κανονικά. Άγνωστο, όμως, είναι τι θα γίνει στη συνέχεια.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές που μίλησαν στο energia, η τρόικα αμφισβητεί ευθέως την «τρύπα» του ΛΑΓΗΕ, κάτι το οποίο παραδέχονται και οι ίδιες πηγές, καθώς δεν είναι γνωστό επακριβώς το ποσό αυτό. Την ίδια στιγμή η τρόικα ανησυχεί και για το τι θεωρείται κρατική ενίσχυση ή όχι. Με αυτά τα δεδομένα, έχει «παγώσει» την προοπτική ενίσχυσης της ρευστότητας του ΛΑΓΗΕ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με άγνωστες συνέπειες για τη λειτουργία της αγοράς.
Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα του ΛΑΓΗΕ μεγεθύνεται και από το «φέσι» που έβαλε η βουλγαρική εταιρία Vivid Power, η οποία πτώχευσε. Σύμφωνα με υπάρχουσες πληροφορίες, χρωστά στο ΛΑΓΗΕ για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το ποσό πλέον των 13 εκατ. ευρώ, ενώ οι οφειλές της προς τον ΑΔΜΗΕ υπολογίζονται περίπου σε 1,5 εκατ. ευρώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου